Trei hackeri nord-coreeni, acuzaţi că au furat 1,3 miliarde de dolari. Cum a inventat Coreea de Nord un nou scop pentru atacurile cibernetice
0Trei nord-coreeni au fost puşi sub acuzare în Statele Unite, autorităţile americane susţinând că aceştia au furat şi extorcat nu mai puţin de 1,3 miliarde de dolari de la bănci şi firme din diferite state.
Cei trei bărbaţi nu se află în custodia autorităţilor americane, ci sub atenta protecţie a Coreei de Nord, stat care nu are o convenţie de extrădare cu SUA. Un cetăţean canado-american, acuzat că a fost principalul responsabil cu activităţile de spălare de bani ale nord-coreenilor, se află în custodia autorităţilor şi şi-a recunoscut vinovăţia.
Printre atacurile cibernetice de care cei trei sunt acuzaţi se numără aşa-numitul atac WannaCry care a pus în 2017 pe butuci reţeaua de calculatoare a sistemului medical britanic. Cel puţin unul dintre cei trei nord-coreeni mai este acuzat şi în cazul unui alt atac cibernetic faimos. În 2014, alături de alţi hackeri nord-coreeni, acesta a reuşit să spargă baza de date a studioului de filme Sony Entertainment Pictures, în ajunul lansării filmului „The Interview”, peliculă în care liderul nord-coreean Kim Jong-un este satirizat.
Lista lungă de acuzaţii include şi furturi de la bănci din Bangladesh, Vietnam, Taiwan, Mexic, Malta şi mai multe state africane, dar şi o lovitură rapidă dată ATM-urilor băncii Islami din Pakistan în urma căreia au fost furate 6,1 milioane de dolari. Pe lângă bănci, hackerii nord-coreeni au atacat şi diferite firme, reuşind să fure nu mai puţin 75 de milioane de dolari de la o companie de criptomonede din Slovenia, alte 25 de milioane de dolari de la o companie indoneziană şi aproape 12 milioane de dolari de la o firmă din New York, conform Al Jazeera.
Departamentul Justiţiei a transmis că cei trei bărbaţi lucrează pentru Biroul General de Recunoaştere, agenţia militară de informaţii a statului nord-coreean. Conform autorităţilor americane, cei trei nu au lucrat întotdeauna de pe teritoriul Coreei de Nord, ci au fost „găzduiţi” şi de ţări precum Rusia sau China.
„Coreea de Nord a devenit un sindicat al criminalităţii care are şi drapel”, a spus John Demers, adjunct responsabil de probleme care ţin de securitatea naţională al procurorului general al Statelor Unite. „Agenţii Coreei de Nord, folosind tastaturi în locul armelor şi furând portofele digitale de criptomonede în loc de saci cu bani, sunt principali jefuitori de bănci ai lumii”, a mai spus acesta, citat de BBC.
Acuzaţiile autorităţilor americane permit conturarea politicii originale duse de Coreea de Nord atunci când vine vorba de atacuri cibernetice. De obicei, un stat se angajează în astfel de practici din trei motive - fie spionează alt stat (vezi cazul recent al enormei campanii de atacuri cibernetice ale hackerilor ruşi asupra instituţiilor statului american), fie vrea să fure proprietate intelectuală de la un stat ori o companie privată (vezi chiar atacul Coreei de Nord asupra Pfizer), fie vrea să influenţeze alegerile şi viaţa politică dintr-o altă ţară (vezi mai ales campania Rusiei din preajma alegerilor prezidenţiale americane din 2016).
Coreea de Nord a brevetat, însă, un nou motiv, regimul de la Phenian căutând de cele mai multe ori pur şi simplu să strângă bani. În spatele majorităţii cazurilor inventariate de procurorii americani nu se pot distinge măreţe scopuri geopolitice, ci doar motivele mult mai banale ale unui jaf sistematic organizat de un regim cunoscut pentru subdezvoltarea economică şi izolarea de pe scena internaţională. Sistemul pare să funcţioneze, având în vedere cele peste 1,3 miliarde de dolari despre care autorităţile americane cred că au ajuns direct în vistieria Phenianului.