Dictatorul de la Phenian vrea să se înarmeze cu un submarin nuclear şi critică din nou SUA: Este „obstacolul fundamental al revoluţiei noastre”
0Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un s-a agajat să consolideze arsenalul nuclar al Coreei de Nord, în discursul de închidere a Congresului Partidului Muncitorilor din Coreea (WPK, unic), potrivit agenţiei nord-coreene oficiale de presă KCNA, relatează AFP.
„Consolidându-ne disuasiunea militară nucleară, trebuie să facem totul pentru a construi aparatul militar cel mai puternic”, a declarat el în încheierea celui de-al 8-lea Congres WPK, potrivit KCNA.
În cursul acestui congres - care a durat opt zile, de două ori mai mut decât precedentul congres din 2016 -, Kim Kong-un a criticiat dur Statele Unite, cu câteva zile înaintea învestirii preşedintelui democrat Joe Biden.
„Principalul nostru inamic”
Statele Unite, a denunţat el, sunt „obstacolul fundamental în dezvoltarea revoluţiei noastre şi principalul nostru inamic”.
„Adevărata intenţie a politicii lor cu privire la RPDC nu se va schimba niciodată, indiferent cine este cel care ajunge la putere”, a apreciat Kim, folosind acronimul numelui oficial al ţării, Republica Populară Democratică Coreea.
El nu a menţionat, însă, numele lui Joe Biden.
Kim a anunţat că Nordul a elaborat planuri în vederea construirii unui submarin nuclear - o evoluţie care ar schimba datele pe plan strategic.
El a citat o lungă listă de programe de înarmare noi - inclusiv focoase nucleare hipersonice, sateliţi de recunoaştere militară şi rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu carburant solid.
Programele militare nord-coreene au avansat rapid de când se află Kim la putere. Coreea de Nord a realizat în această perioadă cel mai puternic test nuclear şi s-a dotat cu rachete capabile să atingă teritoriul continental al Statelor Unite.
Condamnarea acestor evoluţii fără precedent prin mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU a antrenat o consolidare a sancţiunilor internaţionale impuse Phenianului.
La o defilare militară, în noiembrie, Coreea de Nord a prezentat o nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) de dimensiuni foarte mari care, potrivit unor specialişti, este cea mai mare rachetă cu carburant lichid, care poate fi deplasată pe drum, cunoscută în lume.
Congresul partidului unic şi declaraţiile foarte ferme ale lui Kim au loc în timp ce, la Washington, democratul Joe Biden este pe cale să-l înlocuiască la Casa Albă pe republicanul Donald Trump.
Kim şi Trump au avut o relaţie tumultuoasă, începută prin schimburi de insulte şi ameninţări reciproce cu războiul total, înaintea unei apropieri diplomatice spectaculoase şi a unui summit de răsunet mondial în iunie 2018 în Singapore.
Un al doilea summit între cei doi, în februarie 2019, la Hanoi, în Vietnam, a eşuat din cauza unor divergenţe cu privire la o relaxare a sancţiunilor internaţionale pe care o cerea Kim, înainte să se angajeze într-un proces de dezarmare nuclară. Negocierile se află, de atunci, într-un punct mort.
Provocare
Schimbarea direcţiei la Washington constituie o provocare pentru Kim.
Înaintea campaniei în vederea alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie, în care Biden l-a catalogat pe dictatorul nord-coreean drept un „infractor”, Phenianul nu şi-a ascuns aversiunea faţă de fostul vicepreşedinte american.
KCNA a lansat în noiembrie 2019 un atac verbal de o rară violenţă împotriva lui Biden. „Câinii turbaţi ca Biden pot face rău multor oameni dacă sunt lăsaţi în libertate”, aprecia ea. „Ei trebuie să fie bătuţi cu un ciomag până la moarte”.
În cursul congresului care s-a încheiat, Kim a fost ales duminică secretarul general al partidului unic, al cărui preşedinte era, o schimbare de titulatură simbolică ce vizează o consolidare a puterii sale, potrivit unor analişti.
Coreea de Nord, afectată dur de sancţiuni internaţionale şi mai izolată ca niciodată din cauza pandemiei de COVID-19, se confruntă cu imense dificultăţi economice.
În timpul congresului, Kim a constat eşecul politicii economice din ultima vreme în Coreea de Nord şi a recunoscut că „aproape toate sectoarele” nu şi-au atins obiectivele.