Dezvăluiri inedite: Cum se spionează aliaţii între ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitat la o dezbatere a viitorilor ingineri de la Universitatea Tehnică CentraleSupélec, Bernard Barbier, şef, în perioada 2006-2014, la Departamentul Tehnic al Direcţiei Generale pentru Securitate Externă (DGSE) a Franţei, a făcut dezvăluiri inedite şi incomode, pentru unii, despre practicile de spionare între aliaţi.

El a confirmat în special infiltrarea unui program spion al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a Statelor Unite în reţeaua de la Elysée şi a evocat implicarea Franţei într-o campanie vastă de spionaj cibernetic descoperită de Canada.

Potrivit unor documente obţinute de WikiLeaks şi făcute publice în 2015 de cotidianul francez „Libération“ şi de site-ul Mediapart, ultimii trei preşedinţi ai Franţei - Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy şi François Hollande - au fost spionaţi de Statele Unite în perioada 2006-2012 cel puţin.

Despre programul spion american de la Elysée

Evocând spionajul cibernetic întreprins de NSA pe teritoriul francez, Bernard Barbier s-a oprit asupra unui episod petrecut în mai 2012, între cele două tururi prezidenţiale din Franţa, când un responsabil de securitate de la Élysée a găsit „ceva anormal“ în calculatoarele unor colaboratori ai lui Nicolas Sarkozy şi a cerut ajutorul DGSE pentru lămurirea situaţiei.

„A fost un şoc destul de mare să descoperim că americanii au piratat“ preşedinţia Franţei, le-a spus Barbier studenţilor prezenţi la dezbaterea organizată în luna iulie acest an şi reflectată abia acum de „Le Monde“.

Potrivit lui, NSA a infiltrat, via Facebook, un program spion identificat deja în 2010 într-un atac cibernetic asupra Comisiei Europene. La acea vreme, analizele indicau că programul ar fi putut fi inflitrat doar de americani sau de ruşi. Doi ani mai târziu, francezii au ajuns la concluzia că programul nu putea fi decât al Statelor Unite, a precizat el.

Un an mai târziu, Bernard Barbier a primit ordin din partea lui François Hollande să se ducă în Statele Unite pentru a protesta faţă de operaţiunea NSA.

„S-a întâmplat pe 12 aprilie 2013 (…). La sfârşitul reuniunii, Keith Alexander (directorul NSA în perioada 2005-2014, n. red.) era nemulţumit. În timp ce ne aflam în autobuz, el mi-a spus că este dezamăgit, deoarece credea că nu vom detecta nimic“, a dezvăluit Barbier. „El mi-a zis în cele din urmă: «chiar sunteţi buni»“, a adăugat el.

Despre campania de spionaj cibernetica Franţei descoperită de Canada

Fostul director din DGSE a recunoscut totodată că nici Parisul nu este străin de spionarea cibernetică a altor ţări. Potrivit lui, Franţa efectuează campanii de spionaj cibernetic încă din 1992. Pentru a-şi susţine afirmaţia, Barbier a oferit chiar şi un exemplu. Franţa a condus în special o campanie de spionaj cibernetic împotriva Iranului, în scopul de a afla mai multe informaţii despre programul nuclear al acestei ţări din vestul Asiei. Cazul a fost detectat de canadieni în 2009.

Proiect eşuat de fuziune între DGSE şi BND

O altă dezvăluire a lui Bernard Barbier este legată de proiectul unei fuziuni între DGSE şi BND (serviciul german de informaţii externe, n. red.). În cele din urmă, proiectul a rămas la stadiul de intenţie.

Cadouri pentru cooperare între spioni

Aliaţii se spionează, dar şi cooperează între ei, a subliniat pe de altă parte fostul oficial francez. Pentru anumite merite, unii spioni sunt răsplătiţi. Însuşi Barbier a recunoscut că a acceptat cadouri din partea unor colegi străini. De la britanicul Sir Ian Lobban, „un prieten foarte bun (în opinia sa, n. red.) chiar dacă a spionat Franţa“, a primit schiţa unui soldat englez de la 1916, în semn de evocare a „primei operaţiuni franco-engleze de spionaj“, care a avut loc în timpul Primului Război Mondial.

În pofida spionajului efectuat de americani în Franţa, Bernard Barbier se declară un admirator al modului lor de operare, care nu se limitează doar la capacităţile NSA. El a dat ca exemplu avioanele fără pilot dotate cu echipamente de ultimă generaţie ce permit supravegherea unei ţinte de la o distanţă de şapte kilometri.

Referindu-se la avertizorul de integritate american Edward Snowden, un fost colaborator al CIA şi NSA care a dezvăluit în 2013 amploarea spionajului cibernetic al Statelor Unite, Bernard Barbier a declarat despre acesta că este „un trădător în ţara sa care a arătat că spionajul între aliaţi există“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite