Sfaturi de la spionajul britanic pentru participanţii la summit-ul G20 din China pentru a se apăra de „frumoasele chinezoaice“ FOTO VIDEO
0Serviciile secrete britanice i-au sfătuit pe membrii delegaţiei Marii Britanii, în frunte cu premierul Theresa May, care participă la summit-ul G20 din China, să se ferească de diferitele tactici pe care le-ar putea utiliza agenţii chinezi pentru a obţine informaţii confidenţiale sau pentru a-i compromite.
„Nu vă lăsaţi păcăliţi de frumoasele spioane locale“, le-au transmis serviciile secrete britanice membrilor delegaţiei Regatului Unit care participă la summit-ul G20 de la Hangzhou, China.
Oficialii britanici care o însoţesc pe prim-ministrul Theresa May au fost avertizaţi că ar putea fi ţinta spioanelor din serviciile secrete chineze care ar putea să le propună relaţii intime pentru a fura informaţii secrete sau pentru a instala echipamente de sionaj, scrie „The Daily Telegraph“.
În plus, să se ferească de oportunităţile „prea bune“ care pot apărea pentru ei. Membrii delegaţiei britanice au fost instruiţi să nu accepte niciun cadou de la chinezi şi, în special, dispozitive electronice.
Pentru a reduce la minimum riscul de piraterie, membrilor delegaţiei Theresei May li s-au creat adrese de email şi telefoane mobile temporare , pe timpul şederii lor în China.
Alţi şefii ai serviciilor secrete occidentale i-au avertizat pe lideri să se dezbrace sub cearşaf înainte să se culce, pentru a nu fi surprinşi dezbrăcaţi de camerele de supraveghere din camerele de hotel.
De asemenea, li s-a spus membrilor delegaţiei să folosească telefoane provizorii, nu pe cele oficiale, pentru că spionii pot descărca informaţii cu ajutorul cablurilor de alimentare din hotel.
Britanicii sunt păţiţi
Britanicii îşi i-au astfel de măsuri de precauţie pentru că sunt păţiţi. În 2008, un consilier al primului-ministru britanic din acel moment, Gordon Brown, a fost victima unei spioane chineze.
După cum povesteşte el în memoriile sale publicate în 2013, Damian McBride şi-a adus în cameră , cu ocazia unui summit diplomatic, o frumosă chinezoaică ... pentru ca în dimineaţa următoare să constate că BlackBerry-ul şi jumătate din documentele din servieta lui dispăruseră. Contraspionajul occidental se teme că agenţii chinezi lucrează din greu şi nu scapă nicio ocazie de a fura secrete nu numai de stat ci şi ale industriei vestice.
Spectacol grandios pentru înalţii oaspeţi
Pe de altă parte, gazdele chineze s-au străduit să-i încânte pe înalţii oaspeţi. Un grandios spectacol de muzică şi dans a fost dat în onoare liderilor G20. Prima zi a reuniunii s-a încheiat cu un dineu, într-o atmosferă relaxata, şi cu un foc de artificii uriaş.
Gazda întâlnirii, preşedintele Chinei, Xi Jinping, le-a cerut oaspeţilor să nu irosească timpul cu discuţii sterile , iar cancelarul Angela Merkel a anunţat că participantii au hotărât să colaboreze pentru a susţine creşterea economică globală.
Spectacolul, în regia unui important cineast din China, a fost un melanj cultural. Muzica tradiţională chinezească a alternat cu piesele lui Debussy şi reprezentaţii de balet.
Scena a fost instalată cu câţiva centimetri deasupra unui lac, iar dansatorii păreau că plutesc deasupra luciului apei. Spectacolul a urmat unui dineu de gală, care a avut loc într-un hotel de pe malul lacului. Bucătarii chinezi i-au răsfăţat pe invitaţi cu 14 feluri de mâncare, şi totul s-a încheiat cu un grandiose foc de artificii.
Dar John Subworth, corespondentul BBC, spune că cel mai important subiect de discutie la acest summit G20 este, a fost, binenţeles „covorul roşu“, cel pe care chinezii nu l-au întins pentru preşedintele amwerican Barack Obama.