Dezvăluire șocantă a unui oficial din Qatar: „Între 400 și 500” de migranți au murit pe șantierele Cupei Mondiale
0Oficialul Hassan al- Thawadi, responsabil de organizarea Cupei Mondiale din 2022, a afirmat că numărul lucrătorilor migranți care au murit în timpul proiectelor pentru Mondial variază „între 400 și 500”, relatează The Guardian.
Hassan al-Thawadi, secretarul general al Comitetului Suprem, a făcut această dezvăluire în cadrului unui interviu, însă a menționat că o cifră exactă a numărului de decese este încă „în curs de discuție".
„Estimarea este în jur de 400”, a afirmat al- Thawadi la emisiunea Piers Morgan Uncensored. „Între 400 și 500. Nu am un număr exact, încă se discută”, a mai adăugat oficialul.
„Un deces este prea mult, este atât de simplu. Dar în fiecare an, standardele de sănătate și siguranță de pe șantiere se îmbunătățesc, cel puțin cele de pe șantierele noastre, cele ale Cupei Mondiale, cele de care suntem responsabili. În așa măsură încât sindicatele (laudă) munca făcută pe șantierele Cupei Mondiale și îmbunătățirile”, a mai spus secretarul general al Comitetului Suprem.
După interviu, afirmațiile lui Thawadi au stârnit furie, Nicholas McGeehan, de la organizația non-profit pentru drepturile omului Fair Square, a declarat: „Acesta este doar cel mai recent exemplu al lipsei de transparență impardonabile a Qatarului în ceea ce privește moartea muncitorilor. Avem nevoie de date corecte și de investigații amănunțite, nu de cifre vagi anunțate prin interviuri în mass-media. FIFA și Qatar au încă multe întrebări la care trebuie să răspundă, nu în ultimul rând unde, când și cum au murit acești oameni și dacă familiile lor au primit despăgubiri".
Comitetul Suprem a afirmat că au existat doar trei decese în timpul muncii și 37 de decese care nu au avut legătură cu munca în rândul muncitorilor migranți de pe stadioanele Cupei Mondiale de când au început construcțiile pentru turneu, în anul 2014.
În anul 2021, cotidianul britanic The Guardian a publicat o cercetare care arăta că peste 6.500 de lucrători migranți din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka au murit pe șantierele din Qatar de la începutul anului 2011, la un an după ce țara a fost numită țară organizatoare a Cupei Mondiale, și până în anul 2020.
În vreme ce cifrele publicației au dezvăluit numărul total al morților din toate cauzele și în toate locațiile, activiștii au afirmat mereu că organizarea Cupei Mondiale a determinat o creștere a numărului de lucrători migranți care călătoresc în Qatar.
„O proporție foarte semnificativă dintre lucrătorii migranți care au murit din 2011 se aflau în Qatar doar pentru că țara a câștigat dreptul de a găzdui Cupa Mondială”, a afirmat atunci Nicholas McGeehan, de la Fair Square.
Guvernul țării nu a negat cifrele The Guardian, însă a transmis că „rata mortalității în rândul acestor categorii este în intervalul prognozat pentru dimensiunea și demografia populației”.
Cifra oficială de trei decese la Cupa Mondială a fost repetată de FIFA și utilizată într-un discurs al președintelui Gianni Infantino adresat Consiliului European, la începutul anului acesta.