Declaraţie comună a liderilor celor „cinci” ţări nucleare privind prevenirea războiului nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Getty Images / Submarin nuclear rusesc
Foto: Getty Images / Submarin nuclear rusesc

Liderii SUA, Chinei, Rusiei, Franţei şi Marii Britanii au adoptat o declaraţie comună „cu privire la prevenirea războiului nuclear şi prevenirea cursei înarmărilor”. Aceştia consideră că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi că nu ar trebui să fie dezlănţuit niciodată un astfel de război.

Republica Populară Chineză, Federaţia Rusă, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii şi Republica Franceză consideră că este responsabilitatea lor principală evitarea războiului între statele dotate cu arme nucleare şi reducerea riscurilor strategice.

„Declarăm că nu pot exista învingători într-un război nuclear şi nu ar trebui să fie dezlănţuit niciodată un astfel de război. Întrucât utilizarea armelor nucleare ar avea consecinţe de amploare, reafirmăm, de asemenea, că armele nucleare - atâta timp cât continuă să existe - trebuie să servească scopurilor defensive, să descurajeze agresiunea şi să prevină războiul. Credem că proliferarea în continuare a unor astfel de arme trebuie împiedicată”.

O iniţiativă rusă
Iniţiativa de a organiza o reuniune a liderilor celor „cinci” ai Consiliului de Securitate al ONU, care ar putea discuta probleme globale de stabilitate şi securitate, a fost prezentată în ianuarie 2020 de preşedintele rus Vladimir Putin. Ideea a fost susţinută de toţi ceilalţi membri permanenţi ai Consiliului de Securitate.
Luni, website-ul Kremlinului a publicat o declaraţie comună a liderilor Rusiei, Marii Britanii, Chinei, Statelor Unite şi Franţei. În acest document, aceste state au reiterat faptul că se opun războiului nuclear şi cursei înarmărilor, precum şi proliferării în continuare a armelor nucleare în lume.
Liderii celor cinci state nucleare membre ale Consiliului de Securitate al ONU au mai reafirmat, de asemenea, şi importanţa contracarării ameninţărilor nucleare, subliniind importanţa menţinerii şi aderării la acordurile şi angajamentele  bilaterale şi multilaterale în domeniul neproliferării, dezarmării şi controlului armelor nucleare. „Rămânem angajaţi faţă de obligaţiile care ne revin în temeiul Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare (TNP), inclusiv angajamentul nostru conform articolului VI, „ ... de a negocia cu bună-credinţă, măsuri eficiente pentru a pune capăt cursei înarmărilor nucleare în viitorul apropiat şi de a promova dezarmarea nucleară, precum şi dezarmarea generală şi completă sub control internaţional strict şi efectiv,” arătau aceştia.
„Fiecare dintre noi intenţionează să menţină şi să consolideze în continuare măsurile noastre naţionale pentru a preveni utilizarea neautorizată sau neintenţionată a armelor nucleare. Reiterăm relevanţa declaraţiilor noastre anterioare de non-ţintire şi reafirmăm că armele noastre nucleare nu sunt îndreptate unul către celălalt sau către niciun alt stat,” precizau liderii celor cinci state în declaraţia comună dată publicităţii.
„Subliniem angajamentul nostru de a lucra cu toate naţiunile pentru a crea un mediu de securitate mai propice progresului în materie de dezarmare, cu scopul final de a construi o lume fără arme nucleare, fără a compromite securitatea nimănui. Intenţionăm să căutăm în continuare abordări diplomatice bilaterale şi multilaterale pentru a evita confruntarea militară, pentru a spori stabilitatea şi predictibilitatea, pentru a spori înţelegerea şi încrederea reciprocă şi pentru a preveni o cursă înarmărilor care nu aduce beneficii nimănui şi care devine o ameninţare pentru toţi. Suntem hotărâţi să ne angajăm într-un dialog constructiv bazat pe respectul şi recunoaşterea reciprocă a intereselor şi preocupărilor de securitate ale celuilalt”.

Tratatul de neproliferare nucleară
Declaraţia comună a fost salutată de secretarul general al ONU, António Guterres, precum şi de preşedintele Adunării Generale a ONU, Abdullah Shahid.
Tratatul de neproliferare nucleară (TNP)a fost semnat în 1968. El a legalizat arsenalele nucleare ale Marii Britanii, Rusiei, Chinei, Franţei şi Statelor Unite, asigurând statutul de puteri nucleare pentru aceste ţări. Alte ţări, după ce au semnat documentul, sunt private de dreptul de a crea sau de a achiziţiona arme de distrugere în masă. Peste 190 de state sunt acum părţi la acord.
India, Pakistanul şi Israelul rămân în afara tratatului. În ianuarie 2003, Coreea de Nord s-a retras din tratat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite