De cealaltă parte a gardurilor. Ambasadorul Mexicului la Bucureşti, despre criza imigranţilor
0Agustín Gutiérrez Canet, ambasadorul Mexicului în România, a fost prezent în studioul Adevărul Live pentru a oferi o perspectivă nouă asupra crizei imigranţilor cu care se confruntă acum Europa.
Nu doar Europa se confruntă în prezent cu o criză a imigranţilor. Înainte ca imaginile dramatice cu refugiaţi din Orientul Mijlociu să facă înconjurul lumii, o poveste similară, dar la scară mult mai amplă, se derula la graniţa sudică a Statelor Unite ale Americii. Intrarea în cursa prezidenţială a republicanului Donald Trump, notoriu pentru retorica rasistă la adresa imigranţilor, n-a făcut decât să ducă la escaladarea tensiunilor.
Discutăm cu Agustín Gutiérrez Canet, ambasadorul Mexicului la Bucureşti, despre posibile soluţii pentru criza imigranţilor.
Principalele declaraţii despre criza imigranţilor:

Poziţia Mexicului este că trebuie respectate drepturile omului în această criză. Vorbim despre oameni care încearcă să îşi îmbunătăţească calitatea vieţii şi să se salveze, nu despre imigranţi ilegali.
Economia unor state precum Texas şi California a crescut odată cu venirea migranţilor din Mexic. Sunt persoane care îşi plătesc taxele la timp şi se încearcă o reintegrare a lor în societate.
În Europa vorbim despre o criză a imigranţilor din punct de vedere economic, iar în SUA din perspectiva politică.
E de datoria UE să stabilească regulile şi abordarea acestei crize a imigranţilor, din moment ce nu sunt afectate în mod direct graniţele acestor ţări. Acum un an a existat un aflux consistent de migranţi care veneau spre Spania şi nu s-a acordat o mare importanţă.
Fiind o uniune de state ce se bazează pe principii democratice, e de datoria UE să găsească un răspuns la această criză care nu a mai fost experimentată de Europa în ultimul deceniu.
Percepţia opiniei publice s-a schimbat după apariţia în presă a acelui băieţel sirian găsit mort şi a existat un răspuns pozitiv din partea populaţiei pentru a se lua măsuri.
Nu putem compara imigranţii mexicani cu cei care provin din Siria sau din alte zone de război. Vorbim de o diferenţă substanţială în cultură. Mexic e un stat creştin cu o poulaţie predominant catolică şi care se adaptează uşor. De asemenea, actuale state din SUA făceau parte înainte din teritoriul Mexicului.
Dacă imigranţii doresc să se stabilească în state din Europa, o primă condiţie ar fi să se integreze şi să îşi arate apartenenţa la culturile noilor state, să fie deschişi la noile tradiţii.
Soluţia constă în a construi un mediu mai prielnic pentru primirea acestor imigranţi. Soluţia cea mai evidentă ar fi încetarea conflictelor în zonele din care provin imigranţii. Una dintre lecţiile importante care trebuie învăţate este că în urma războaielor apare şi problema acestor imigranţi care fug din calea conflictelor armate.