De ce s-a enervat Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştiu că unii sunt neliniştiţi văzând toţi aceşti europeni puternici foarte supăraţi pe britanici.

Angela Merkel a spus că nici măcar nu am negociat cum trebuie. Nicolas Sarkozy cu greu mai poate menţiona numele Marii Britanii şi a fost filmat în timp ce părea că refuză să dea mâna cu David Cameron. Pe întreg continentul, ziarele sunt pline de titluri furioase privind aroganţa şi stupiditatea englezilor.

Se pare că sunt mulţi critici plini de vitriol şi în această ţară. De câteva zile, BBC-ul ne tot spune în tonuri funebre că suntem  „izolaţi"  şi „marginalizaţi"- ca şi cum ­s-ar fi luat decizia să fim abandonaţi pe insula noastră plină de ceaţă ca o mulţime de sălbatici pictaţi pe faţă.  

Sper că toată lumea va fi liniştită dacă menţionez că prietenii şi partenerii noştri europeni nu sunt supăraţi din cauza summitului. Ei nu sunt supăraţi de fapt pe noi pentru că ne-am opus noului Tratat pentru Uniunea Fiscală. Motivele pentru care fraţii noştri europeni sunt atât de furioşi este faptul că s-a dovedit că aveam perfectă drepatate în privinţa euro. De peste 20 de ani, miniştrii britanici merg la Bruxelles spunând că le place piaţa comună, dar că au dubii în privinţa uniunii monetare. Şi de peste 20 de ani, unii dintre noi spun că motivul pentru care uniunea monetară nu va funcţiona este pentru că ea nu se poate face fără o uniune politică - şi că o uniune politică nu e posibilă din punct de vedere democratic. 

Am avertizat că ar fi nevoie de un fel de guvern central european pentru a controla bugetele naţionale şi sistemele fiscale şi că popoarele europene nu ar suporta acest lucru. Acum, priviţi! Nu băncile anglo-saxone au cauzat neplăcerile din Europa, Sarkozy, mon ami! De vină sunt ţările eurozonei - începând cu Franţa, întâmplător - care nu au respectat regulile de la Maastricht.

De vină e refuzul Greciei de a-şi tempera cheltuielile şi de ­a-şi reforma sistemul de ajutor social. În Grecia şi Italia, liderii democratici au fost efectiv daţi jos în speranţa mulţumirii pieţelor şi salvării euro. Şi ceea ce îi înfurie şi mai tare pe liderii ţărilor zonei euro este faptul că nicio măsură nu funcţionează. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite