De ce pierde Biserica Catolică America Latină. Cine îi ia locul?
0Timp de secole, a fi latino-american însemna să fii catolic; catolicismul nu s-a confruntat practic cu nicio concurenţă. Astăzi, Biserica Catolică a pierdut adepţi în favoarea altor culte, în special penticostalismului. Şi acest lucru are loc chiar în timpul pontificatului primului papă latino-american.
Tatiana Aparecida de Jesus era prostituată pe străzile din Rio de Janeiro. Anul trecut, această mamă a cinci copii s-a alăturat unei mici congregaţii penticostale numită Sfinţirea în Domnul şi şi-a lăsat vechea viaţă în urmă, scrie „The Wall Street Journal“.
„Pastorul m-a îmbrăţişat fără să întrebe nimic”, a spus Tatiana, în vârstă de 41 de ani, care a fost crescută în rit catolic şi este unul dintre cei peste un milion de brazilieni care s-au alăturat unei biserici evanghelice sau penticostale de la începutul pandemiei. „Când eşti sărac, face o mare diferenţă când cineva îţi spune „bună dimineaţa”, „bună ziua” sau îţi strânge mâna”, spune ea.
În şapte state latino-americane, catolicii nu mai sunt majoritari.
Şapte ţări din regiune - Uruguay, Republica Dominicană şi cinci din America Centrală - au ajuns la o majoritate de necatolici în 2018, potrivit unui sondaj realizat de Latinobarómetro. Brazilia, care are cei mai mulţi catolici ca orice ţară din lume, este de aşteptat să devină minoritar-catolică anul acesta, potrivit estimărilor cadrelor universitare care urmăresc afilierea religioasă.
În statul Rio, s-a întâmplat deja. Catolicii reprezintă 46% din populaţie, conform ultimului recensământ naţional din 2010, şi puţin mai mult de o treime în unele favelas sau mahalale afectate de sărăcie.
„Vaticanul pierde cea mai mare ţară catolică din lume - aceasta este o pierdere uriaşă, una ireversibilă”, a spus José Eustáquio Diniz Alves, fost membru al Agenţiei naţionale braziliene de statistică. În ritmul actual, el estimează că populaţia catolică va reprezenta mai puţin de 50% din toţi brazilienii până la începutul lunii iulie.
Motivele acestei schimbări sunt complexe, inclusiv schimbările politice care au redus avantajele Bisericii Catolice faţă de alte religii, precum şi secularizarea în creştere în mare parte din lume. În timpul pandemiei, bisericile evanghelice au fost deosebit de eficiente în utilizarea reţelelor sociale pentru a menţine oamenii implicaţi, spune Diniz Alves, citat de WSJ.