De ce o ofensivă terestră israeliană în Fâșia Gaza ar putea spori puterea Hamas în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata israeliană se pregătește pentru operațiuni terestre în nordul Fâșiei Gaza cu scopul de a pune capăt atacurilor teroriste ale Hamas, dar experiențele din trecut ridică îndoieli cu privire la succesul unei ofensive cu bocanci pe pământ.

Ofensiva terestră din Gaza ar putea avea efecte strategice uriașe. FOTO EPA/EFE
Ofensiva terestră din Gaza ar putea avea efecte strategice uriașe. FOTO EPA/EFE

În încercarea de a pune capăt conflictului cu Hamas, Israelul a inițiat o operațiune în „trei faze”. Prima fază a început cu bombardamente aeriene intense și urmează să continue cu operațiuni terestre care vizează „neutralizarea teroriștilor și distrugerea infrastructurii Hamas”, după cum a declarat ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant.

A doua fază presupune eliminarea oricărei rezistențe rămase, urmată de crearea unei zone tampon în jurul Gaza în faza finală. Înfrângerea Hamas ar putea transfera responsabilitatea pentru Gaza către comunitatea internațională, inclusiv furnizarea de energie electrică, apă, alimente și alte produse de bază.

O istorie a conflictului dintre Israel și Hamas

Acesta este cel de-al cincilea război dintre Hamas și Israel din 2008 încoace. Cele patru războaie anterioare și violențele aferente au curmat 5.365 de vieți palestiniene și 308 vieți israeliene. În conflictul actual, până la 7 octombrie, peste 1.400 de israelieni, inclusiv 279 de soldați, au fost uciși, iar 3.400 au fost răniți. De partea palestiniană, s-au înregistrat aproape 6.000 de victime, dintre care peste 2.000 de copii, iar 29 de lucrători umanitari ai ONU și-au pierdut viața.

Din punct de vedere istoric, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au lansat o singură dată o incursiune terestră majoră, în iulie 2014, și au suferit pierderi semnificative. De data aceasta, se așteaptă ca FDI să se bazeze în mare măsură pe puterea aeriană înainte de atacurile terestre, o strategie întâlnită în războaiele moderne din întreaga lume.

Atacuri aeriene intensificate în Gaza

Abordarea IDF în Gaza include distrugerea a numeroase cartiere și lovituri repetate asupra tunelurilor de infiltrare, unele vizate de bomba GBU-28 „bunker-busting” de fabricație americană.

Se pare că Israelul deține armament avansat, precum GBU-72, scrie profesorul universitar Paul Rogers într-un articol de opinie publicat de cotidianul britanic „The Guardian”

În pofida hotărârii guvernului lui Benjamin Netanyahu de a elimina Hamas, este probabil că mulți alți palestinieni își vor pierde viața și vor fi răniți, scrie Rogers. În cazul în care conflictul se va încheia, palestinienii din Gaza s-ar putea să se regăsească confinați într-o zonă mai mică, sub o supraveghere intensă.

Implicații strategice

Din perspectiva Israelului, această operațiune implică riscuri strategice. În loc să stingă Hamas, ea poate duce la un aflux de tineri palestinieni furioși care să se alăture organizației sau unui succesor similar.

Intensificarea distrugerilor din Gaza ar putea să mute concentrarea conflictului în Cisiordania, unde sentimentele anti-israeliene sunt în creștere. În timp ce atenția internațională se concentrează asupra Gaza, importanța Cisiordaniei ca potențial punct fierbinte pentru o nouă mișcare Hamas este trecută cu vederea.

Potențialul de risc este mult mai ridicat în Cisiordania, scrie Rogers, pentru că acolo locuiesc aproximativ trei milioane de palestinieni alături de comunități iudaice fundamentaliste, care au fost acuzate în trecut că au dus o politică de „ocupație” și „colonizare”.  

Abordarea guvernului Netanyahu este percepută ca o exacerbare a unei probleme deja complexe. O încetare a focului cu caracter umanitar rămâne o posibilitate, dar aceasta ar necesita cerințe explicite din partea SUA, a Marii Britanii și a UE. În caz contrar, aceste națiuni ar putea purta o anumită responsabilitate pentru viitorul regiunii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite