De ce Ismail Haniyeh, asasinat în Iran, era perceput drept fața moderată a mișcării Hamas
0Ismail Haniyeh, liderul aripii politice a Hamas, asasinat în Iran, a fost a voce a discursului diplomatic dur în negocierile internaționale purtate în numele grupării islamiste palestiniene în timp ce războiul făcea ravagii în Fâșia Gaza, unde trei dintre fiii săi au fost uciși într-o lovitură aeriană israeliană. În pofida unei retoricii vehemente însă, mulți diplomați îl considerau un moderat în comparație cu membrii de linie dură ai mișcării susținute de Iran, relatează Reuters.

Numit în fruntea aripii politice a Hamas în 2017, Haniyeh a făcut naveta între Turcia și Doha, capitala Qatarului, ocolind astfel restricțiile de călătorie Fâșiei Gaza aflate sub blocaj și având posibilitatea să acționeze ca negociator în discuțiile privind încetarea focului sau să aibă discuții cu Iranul, aliatul Hamas.
„Toate acordurile de normalizare a relațiilor pe care voi (statele arabe) le-ați semnat cu (Israelul) nu vor pune capăt acestui conflict”, declara Haniyeh la postul de televiziune Al Jazeera (Qatar) la scurt timp după ce luptătorii Hamas au lansat asaltul din 7 octombrie asupra Israelului, soldat cu moartea a circa 1.200 de persoane, luarea a aproximativ 250 de ostatici pe care i-a dus în Fâșia Gaza, unul dintre cele mai aglomerate locuri de pe pământ.
Răspunsul Israelului a fost o campanie militară în urma căreia au fost ucise peste 39 000 de persoane în Gaza și o mare parte din enclavă a fost redusă la moloz, potrivit autorităților sanitare din teritoriu.
În mai, biroul procurorului Curții Penale Internaționale a solicitat mandate de arestare pentru trei lideri Hamas, inclusiv Haniyeh, precum și pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu pentru presupuse crime de război. Israelul și liderii palestinieni au respins acuzațiile.
Fii uciși în bombardamente israeliene
Carta fondatoare a Hamas din 1988 prevedea distrugerea Israelului, deși liderii Hamas au propus ocazional un armistițiu pe termen lung cu Israelul în schimbul unui stat palestinian viabil pe teritoriul palestinian ocupat de Israel în urma războiului din 1967. Israelul a socotit însă oferta drept un vicleșug.
Pe de altă parte, Hamas a trimis atacatori sinucigași în Israel în anii 1990 și 2000.
În 2012, întrebat de Reuters dacă Hamas a renunțat la lupta armată, Haniyeh a răspuns „firește că nu”, subliniind că rezistența va continua „sub toate formele - rezistență populară, politică, diplomatică și militară”.
Trei dintre fiii lui Haniyeh - Hazem, Amir și Mohammad - au fost uciși pe 10 aprilie, când mașina în care se aflau a fost vizată de un bombardament israelian, potrivit Hamas. Haniyeh și-a pierdut și patru dintre nepoții, trei fete și un băiat, în acel atac.
Liderul politic al Hamas a respins afirmațiile israelienilor precum că fiii săi ar fi fost luptători ai mișcării. Întrebat dacă uciderea lor va avea un impact asupra discuțiilor de armistițiu, el a subliniat că „interesele poporului palestinian sunt puse înainte de tot”.
„Oamenii noștri și familiile rezidenților din Gaza au plătit un preț mare cu sângele copiilor lor, iar eu sunt unul dintre ei”, a spus el, adăugând că cel puțin 60 de membri ai familiei sale au fost uciși în războiul dintre Hamas și Israel.
O retorică dură
Totuși, în ciuda limbajului public vehement, diplomații și oficialii arabi îl socoteau drept un lider relativ pragmatic în comparație cu voci de linie dure din interiorul Fâșiei Gazei, unde aripa militară a Hamas a planificat atacul din 7 octombrie asupra sudului Israelului.
Deși a avertizat armata israeliană că se va „îneca în nisipurile din Gaza”, atât el, cât și predecesorul său, Khaled Meshaal, au călătorit în regiune pentru a purta discuții asupra unui acord de încetare a focului cu Israelul intermediat de Qatar, care trebuia să includă schimbul ostaticilor cu deținuți palestinieni în închisorile israeliene, precum și mai mult ajutor pentru Fâșia Gaza.
Israelul consideră întreaga conducere Hamas drept teroristă și i-a acuzat pe Haniyeh, Meshaal și pe alții că continuă să „tragă sforile organizației teroriste Hamas”.
Totuși cât de multe știa Haniyeh în prealabil despre atacul din 7 octombrie nu este nici acum limpede. Planul, elaborat de consiliul militar al Hamas din Fâșia Gaza, a fost un secret atât de bine păzit încât unii oficiali Hamas s-au arătat șocați de momentul și amploarea acestuia.
Haniyeh, un musulman sunnit, a avut însă un rol important în clădirea capacității de luptă a Hamas, parțial prin cultivarea legăturilor cu Iranul musulman șiit, care nu face niciun secret din sprijinul său pentru grupare.
În decursul deceniului în care Haniyeh a fost liderul suprem al Hamas în Gaza, Israelul a acuzat guvernarea sa că a contribuit la redirecționarea ajutorului umanitar către aripa militară a mișcării, ceea ce Hamas a negat.
Eforturi diplomatice
Când a părăsit Gaza în 2017, Haniyeh a fost succedat de Yahya Sinwar , un membru de linie dură care a petrecut mai bine de două decenii în închisorile israeliene. Haniye l-a întâmpinat la întoarcerea în Gaza în 2011, după ce acesta a fost eliberat într-un schimb de prizonieri.
„Haniyeh conduce bătălia politică pentru Hamas cu guvernele arabe”, a apreciat Adeeb Ziadeh, specialist în afaceri palestiniene la Universitatea din Qatar, înainte de moartea liderului Hamas, adăugând că acesta avea legături strânse cu mai multe figuri din linia dură și din aripa militară.
„El este frontul politic și diplomatic al Hamas”, a spus Ziadeh.
Haniyeh și Meshaal au avut întrevederi cu oficiali din Egipt, care a avut de asemenea un rol de mediator în discuțiile de încetare a focului. Haniyeh a călătorit la începutul lunii noiembrie la Teheran pentru a se întâlni cu liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei , a informat presa de stat iraniană.
Trei oficiali înalți au declarat pentru Reuters că Khamenei i-a spus liderului Hamas în cursul acelei vizite că Iranul nu va intra în război după ce nu a fost anunțat în prealabil cu privire la atac. Hamas nu a răspuns solicitărilor de comentarii înainte ca Reuters să publice articolul, iar apoi a refuzat să comenteze.
În tinerețe, Haniyeh a fost activist student la Universitatea Islamică din orașul Gaza. S-a alăturat Hamas atunci când a fost înființat în prima intifada palestiniană (revoltă) în 1987. A fost arestat și deportat pentru scurt timp.
Haniyeh a devenit un protejat al fondatorului Hamas, șeicul Ahmad Yassin, care, la fel ca familia lui Haniyeh, a fost un refugiat în satul Al Jura de lângă Ashkelon. În 1994, el declara pentru Reuters că Yassin a fost un model pentru tinerii palestinieni.
„Am învățat de la el dragostea pentru islam și sacrificiul pentru acest islam și să nu îngenunchem în fața acestor tirani și despoți”.
În 2003, el a devenit un consilier de încredere al lui Yassin, fotografiat în casa acestuia din Gaza ținând un telefon la urechea fondatorului Hamas care era aproape complet paralizat. Yassin a fost asasinat de Israel în 2004.
Haniyeh a fost un susținător timpuriu al intrării Hamas pe scena politică. În 1994, el a spus că formarea unui partid politic „ar permite Hamas să se ocupe de evoluțiile emergente”.
Inițial respins de conducerea Hamas, a fost aprobat ulterior și Haniyeh a devenit prim-ministru palestinian după ce grupul a câștigat alegerile parlamentare palestiniene în 2006, la un an după ce armata israeliană s-a retras din Gaza.
Gruparea Hamas a preluat controlul Gaza în 2007.