Cutremur în Japonia. Incendii au izbucnit în zona seismului în timp ce salvatorii sunt într-o cursă contracronometru pentru a găsi supraviețuitori FOTO
0Eforturile de salvare a unor posibili supraviețuitori continuă în Japonia după ce cel puțin 64 de persoane au murit în cutremurul cu magnitudinea de 7,6 care a lovit țara în ziua de Anul Nou.
Case s-au prăbușit, clădiri au luat foc și drumurile au fost grav avariate, împiedicând intervenția serviciilor de urgență.
Epicentrul cutremurului de 7,6 a fost peninsula Noto, în centrul Japoniei.
Prim-ministrul, Fumio Kishida, a declarat că serviciile de urgență sunt prinse într-o „cursă contra cronometru” pentru a salva supraviețuitorii.
„Au trecut mai bine de 40 de ore de la dezastru. Am primit o mulțime de informații despre oameni care au nevoie de salvare și sunt oameni care așteaptă ajutor", a declarat Kishida miercuri, după o întâlnire de urgență a grupului de lucru.
El a mai spus că aproximativ 3.000 de salvatori încearcă să ajungă în anumite părți ale peninsulei Noto. Survolările cu elicopterul au evidențiat multe incendii și daune pe scară largă a clădirilor și infrastructurii. Orașul Wajima, situat vârful nordic al orașului Noto, a fost izolat de rutele terestre.
În orașul de coastă Suzu din prefectura Ishikawa, aproximativ 90% din case au fost „complet sau aproape complet distruse”, a declarat primarul Masushiro Izumiya pentru presa Kyodo.
Armata japoneză a împărțit provizii, inclusiv alimente, apă și pături ceilor care au fost nevoiți să-și părăsească casele. Guvernul japonez a declarat că 57.360 de persoane au trebuit evacuate.
Zeci de mii de mese sunt livrate în regiunea afectată.
Replicile au continuat până miercuri. Secretarul șef al cabinetului, Yoshimasa Hayashi, a avertizat oamenii să „fie atenți” pentru că pot surveni mai multe cutremure „de o intensitate de până la 7” săptămâna viitoare.
Ishikawa, la 155 km sud de peninsula Noto, a fost lovită de un cutremur de 5,5 miercuri dimineață.
Avertismentele majore de tsunami lansate luni de guvernul japonez au fost ulterior retrogradate. Până marți, toate alertele de tsunami au fost ridicate de-a lungul Mării Japoniei, ceea ce înseamnă că nu mai exista riscul de valuri gigantice.
Locuitorii din zona afectată din Japonia și-au împărtășit experiențele legate de cutremur, care a durat câteva minute.
Un locuitor în vârstă de 82 de ani din Nanao, Toshio Iwahama, a declarat pentru BBC că casa lui de lemn s-a prăbușit parțial. El a spus că, în ciuda faptului că a trecut prin mai multe cutremure, nu a experimentat niciodată o zguduire de această magnitudine.
Britanica Emma Ward, în vârstă de 41 de ani, care se afla în vacanță la schi în stațiunea Hakuba, a spus că cutremurul a lovit „fără avertisment”, ceea ce a determinat grupul ei să se adăpostească sub o masă într-o cafenea. Ea a declarat pentru BBC că intensitatea tremurului i-a determinat pe oameni să fugă din clădire. „Cea mai rău parte din timpul cutremurului a fost să nu știi cât de intens va deveni. Este o experiență foarte înfricoșătoare”, a spus Ward.
Mulți au spus, de asemenea, că cutremurul le-a amintit de cutremurul devastator din 2011 și tsunami-ul care a ucis 18.000 de oameni și a declanșat un accident la centrala nucleară din Fukushima.
Într-un incident care nu are legătură cu cutremur, un avion al companiei Japan Airlines a luat foc marți, când s-a ciocnit cu o aeronavă a pazei de coastă care transporta ajutoare pentru cei afectați cutremur pe aeroportul Haneda din Tokyo.
Japonia este una dintre cele mai active națiuni seismice de pe Pământ, datorită locației sale pe așa-numitul Inel de Foc al Pacificului, unde multe plăci tectonice se întâlnesc.
Amenințarea constantă cu cutremure a determinat Japonia să dezvolte unul dintre cele mai sofisticate sisteme de avertizare de tsunami din lume.