Autorităţile din China „restaurează” casa în care a crescut Dalai Lama: au izolat-o în spatele unui zid înalt de trei metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa în care s-a născut actualul Dalai Lama a fost înconjurată de camere video pentru supraveghere
Casa în care s-a născut actualul Dalai Lama a fost înconjurată de camere video pentru supraveghere

Satul chinez Hongai, în care s-a născut actualul Dalai Lama, trece printr-un amplu proces de modernizare, iar casa în care liderul spiritual a copilărit a fost „renovată”. Comunitatea budistă a acuzat autorităţile de pângărirea unui simbol sacru.

Tibetul şi adepţii budismului din întreaga lume sunt indignaţi de decizia autorităţilor chineze de a ridica un zid înalt de trei metri în jurul casei în care s-a născut actualul Dalai Lama, cel de-al paisprezecelea lider spiritual suprem al budiştilor. În plus, chinezii au înconjurat clădirea de camere de supraveghere video. 

Casa celui pe care chinezii îl numesc „un lup în rasă de călugăr” şi „un separatist violent” a devenit un simbol amar al politicilor de dezbinare aplicate de Beijing pentru regiunile tibetane. „Nu este modernizare, este sinoficare (un termen folosit tot mai des în Asia pentru a descrie pierderea semnificaţiei - n.r.)”, a declarat pentru AFP poetul şi activistul tibetan Tsering Woeser. 

Satul Hongai, pe care tibetanii îl numesc Taktser, se află într-o zonă care aparţine de secole bune culturii tibetane, însă geografic se află adânc în interiorul provinciei chineze vestice Qinghai, la câteva sute de kilometri în afara graniţelor regiunii administrative speciale Tibet. 

Pentru tibetani, „renovarea” clădirii reprezintă ştergerea tradiţiilor, casa fiind acum de nerecunoscut faţă de gospodăria simplă de fermier în care s-a născut Dalai Lama, găsită de budiştii care l-au identificat pe bebeluşul Lhamo Dhondup în anii 1930 drept reîncarnarea celui de-al treisprezeccelea lider spiritual. 

De cealaltă parte, chinezii se apără şi spun că lucrările de modernizare sunt nimic mai mult decât un gest de bunăvoinţă faţă de pelerinii budişti şi o parte a  unui plan de modernizare a regiunii, cu costuri totale ce depăşesc 244 de milioane de dolari. 

CITEŞTE MAI MULT

Dalai Lama donează premiul de 1,1 milioane de lire sterline primit la Londra

Liderului spiritual exilat al Tibetului, Dalai Lama, i s-a decernat premiul Templeton, în valoare de 1,1 milioane lire sterline, la o ceremonie ţinută la Londra.

Succesorul lui Dalai Lama promite schimbări

Liderul tibetan are un continuator: juristul Lobsang Sangay a devenit noul premier al guvernului în exil. De la el se aşteaptă modificări semnificative. Rolul său nu va mai fi doar unul simbolic, a ţinut să asigure acum două zile, cu ocazia depunerii jurământului. Sangay se vrea un lider reformator şi susţine restaurarea libertăţii.

Faţă în faţă cu Dalai Lama şi cu Maica Tereza

Scriitorul Vasile Andru (69 de ani) povesteşte despre două dintre marile întâlniri spirituale ale vieţii sale. Andru a stat de vorbă şi cu marii asceţi de la noi, Părintele Teofil Pârâianu şi Părintele Galeriu. Andru a înfiinţat prima şi singura şcoală de isihasm (pace lăuntrică prin rugăciunea inimii) din România.

Dalai Lama cere interzicerea coridelor

Dalai Lama s-a alăturat Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Animalelor şi luptă pentru interzicerea coridelor din Spania. În acest sens, liderul budist a trimis deputaţilor catalani o scrisoare, în care cere ca taurii să nu mai fie omorâţi.

Călugării din Tibet, obligaţi să renunţe la Dalai Lama

Dezvăluirile făcute de un grup de reporteri de la cotidianul britanic "The Telegraph", care au fost în Tibet şi au discutat cu călugării din Lhasa despre drepturile şi libertăţile pe care aceştia le au sub administraţia chineză, au şocat opinia publică internaţională. Nimeni nu se mai aştepta ca, la aproape 50 de ani de la plecarea liderului Dalai Lama în exil, călugării să mai fie întemniţaţi pentru simplul motiv că sunt fideli suveranului lor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite