Cum încearcă Rusia și China să ajute Teheranul, presat de Trump să pună capăt programului nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a anunțat miercuri că va organiza vineri, la Beijing, o reuniune trilaterală între delegații din Rusia și Iran, dedicată programului nuclear iranian. „Cele trei părți vor avea un schimb de opinii privind dosarul nuclear iranian și alte subiecte de interes comun”, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, relatează AFP.

Iranul, presat să renunțe la programul nuclear/FOTO:X
Iranul, presat să renunțe la programul nuclear/FOTO:X

Participanții vor fi miniștrii adjuncți ai afacerilor externe din cele trei țări: Ma Zhaoxu din China, Serghei Riabkov din Rusia și Kazem Gharibabadi din Iran. Iranul a confirmat, de asemenea, discuțiile programate pentru vineri la Beijing, menționând că acestea vor aborda evoluțiile recente legate de programul nuclear și de ridicarea sancțiunilor impuse Teheranului, conform unui comunicat al purtătorului de cuvânt al diplomației iraniene, Esmail Baghai.

În 2015, Iranul a semnat un acord cu SUA, Franța, Germania, Regatul Unit, China și Rusia privind programul său nuclear. Tensiunile legate de acest program, despre care occidentalii suspectează că ar avea scopuri militare, au crescut semnificativ în perioada primului mandat al președintelui american Donald Trump (2017-2021). În 2018, Trump a retras SUA din acord, care oferea Teheranului relaxarea sancțiunilor internaționale în schimbul unui control mai strict asupra activităților sale nucleare. După retragerea unilaterală a Statelor Unite, Iranul a început să își reducă angajamentele. Toate încercările de a relua acordul au eșuat în ultimii ani.

Iranul nu va negocia cu SUA în timp ce este amenințat

Președintele Masoud Pezeshkian a declarat că Iranul nu va negocia cu SUA în timp ce este amenințat, spunându-i președintelui Donald Trump să „facă ce dracu'” vrea, potrivit presei de stat de la Teheran, transmite Reuters.

„Este inacceptabil pentru noi ca ei (SUA) să dea ordine și să facă amenințări. Nici măcar nu voi negocia cu voi. Faceți ce dracu' vreți”, a declarat Pezeshkian, citat de mass-media de stat. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat sâmbătă că Teheranul nu va fi forțat să negocieze, la o zi după ce Trump a declarat că a trimis o scrisoare în care îndeamnă Iranul să se angajeze în discuții privind un nou acord nuclear. În timp ce și-a exprimat deschiderea față de un acord cu Teheranul, Trump a reinstaurat campania de „presiune maximă” pe care a aplicat-o în primul său mandat de președinte pentru a izola Iranul de economia globală și a-i reduce exporturile de petrol spre zero.

Într-un interviu acordat Fox Business, Trump a declarat săptămâna trecută: „Există două moduri în care Iranul poate fi tratat: militar sau închei un acord” pentru a împiedica Teheranul să dobândească arme nucleare. Iranul a negat mult timp că ar dori să dezvolte o armă nucleară. Cu toate acestea, acesta accelerează „dramatic” îmbogățirea uraniului până la o puritate de 60%, aproape de nivelul de aproximativ 90% necesar pentru arme, a avertizat Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Iranul și-a accelerat activitatea nucleară începând din 2019, la un an după ce președintele Trump, aflat atunci la primul mandat, a renunțat la pactul nuclear încheiat în 2015 de Teheran cu șase puteri mondiale și a reimpus sancțiuni care au paralizat economia țării din Orientul Mijlociu.

Exercițiu naval comun

În paralel, navele militare din Rusia și China au intrat luni în apele teritoriale ale Iranului pentru a participa la un exercițiu naval anual comun, cu scopul de a întări legăturile militare dintre cele trei națiuni, informează DPA. Exercițiile, denumite „Marine Security Belt”, vor avea loc în apropierea orașului Shabahar, pe coasta iraniană, și vor începe marți.

Iranul va participa cu 10 nave din marina sa și Gărzile Revoluționare, iar Rusia va desfășura două distrugătoare și o navă de alimentare. China va aduce un distrugător și o navă de alimentare, potrivit armatei iraniene. La aceste exerciții vor fi prezenți și observatori militari din mai multe țări, inclusiv Azerbaidjan, Africa de Sud, Oman, Kazahstan, Pakistan, Qatar, Irak, Emiratele Arabe Unite și Sri Lanka.

Ministerul Apărării chinez a menționat că exercițiile vor include pregătiri pentru lupte țintite pe mare și operațiuni de salvare comune.

Zona din largul coastelor Iranului și Omanului are o importanță strategică majoră pentru comerțul global, în special Strâmtoarea Hormuz, care reprezintă o rută esențială pentru transporturile de petrol. În contextul creșterii tensiunilor cu Israelul, Teheranul a amenințat în trecut cu blocarea acestei strâmtori.

Pe fondul sancțiunilor internaționale, Moscova și-a consolidat relațiile cu Teheranul în ultimii ani. Participând la exerciții militare în diverse regiuni ale lumii, Rusia își poate proiecta influența militară, chiar și în condițiile în care o mare parte din forțele sale sunt implicate în conflictul din Ucraina.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite