Cum au transformat autorităţile din China un întreg oraş în închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Jurnalişti de la publicaţia New York Times au realizat un reportaj despre oraşul Kashgar transformat într-o adevărată închisoare de către autorităţile din China.  Situat în regiunea Xinjiang,în partea nord occidentală a Chinei, oraşul fiind un nod de legătură din Drumul Mătăsii, Kashgur găzduieşte în mare parte uiguri şi alţi musulmani.

 În regiunea Xinjiang, unde trăiesc aproximativ 10 milioane de Uiguri, o minoritate turcă care urmează Islamul sunit, a fost raportată existenţa  taberelor de internare, ceea ce a stârnit criticile comunităţii internaţionale.  Sute de mii  de uiguri au dispărut sau sunt închişi, iar în afara centrelor de internare, locuitorii oraşului Kashgur trăiesc sub ochii scrutători ai oficialilor de la Beijing.

Se estimează astfel că între 800.000 şi chiar peste două milioane de uiguri, etnici cazaci şi alţi musulmalni sunt deţinuţi în mod arbitrar în China în tabere cu scopul de a le eradica identităţile etnice şi religioase.

Jurnaliştii americani nu s-au încumetat să aibă un contact direct cu locuitorii oraşului Kashgur pentru a nu le pune în pericol viaţa, supravegherea poliţienească generalizată menţinând un climat de suspiciune şi frică în rândul populaţiei. Totuşi, forţele de ordine staţionate la fiecare 100 de metrii sunt în mare parte ei înşişi uiguri, potrivit reportajului.

Puncte de control sunt amenajate, rezidenţii sunt nevoiţi să formeze cozi pentru a putea fi identificaţi, iar autorităţile decid dacă aceştia au dreptul de a tranzita anumite zone ale oraşului. Mai mult decât atât, poliţiştii nu au nicio problemă în a opri arbitrar trecători pentru a verifica dacă au instalat pe telefon un anumit software obligatoriu care monitorizează apelurile şi mesajele.

Chiar şi autorii reportajului susţin că au fost urmăriţi şi în cele din urmă opriţi de către forţele de ordin, iar în urma verificărilor, aceştia i-au constrâns pe jurnalişti să şteargă din telefon anumite imagini pe care poliţiştii le-au calificat drept „sensibile”: „În China nu există „de ce-uri””, ar fi justificat autorităţile, citate de New York Times.

Misiunea de supraveghere nu revine numai poliţiştilor, rezidenţii fiind consideraţi în funcţie de importanţa sprijinului informativ de care dau dovadă. Vizitele autorităţilor însărcinate cu percheziţionări sunt frecvente.  În cazul în care uigurii refuză să colaboreze cu informaţii despre vecini sau apropiaţi, numărul vizitelor creşte, iar poliţiştii nu ezită să-i şi reţină.

Dilnur,  o femeie originară din Kashgur a reuşit să scape fugind în Turcia, cu trei ani în urmă. Ea a pierdut orice contanct cu familia sa: „Nu le pasă dacă e zi sau noapte, pot veni oricând””, a povestit aceasta, amintindu-şi de percheziţiile la domiciliu.

Numeroşi copii ai deţinuţilor au fost primiţi în orfelinatele din regiune, estimându-se un număr de 7000 de copii înregistraţi într-un orfelinat din Kashgur.

Desigur, nici camerele de supraveghere nu lipsesc. Companiile chinezeşti au avut câştiguri importante prin comercializarea tehnologiilor de supraveghere, iar inovaţiile în acest domeniu sunt aplaudate de către autorităţi care pot monitoriza cetăţenii cu „precizia luminii laser”.

La intrarea de la una dintre puţinele moschei care au mai rămas deschise, oamenii sunt verificaţi cu minuţiozitate de forţele de securitate, iar rugăciunile se desfăşoară cu „binecuvântarea” camerelor de supraveghere.

Potrivit jurnaliştilor, până şi arhitectura şi infrastructura oraşului a fost modificată şi gândită astfel încât monitorizarea să fie mai lesne de efectuat. Străduţele înguste şi vechi, parte din patrimoniul oraşului, sunt înlocuite cu bulevarde largi şi aerisite, uşor de supravegheat. Desigur turiştii oraşului sunt ţinuţi departe de centrele de internare aflate la marginea oraşului. Imaginile din satelit au permis identificarea centrelor de reeducare unde sunt închişi uigurii suspectaţi, care sunt internaţi de multe ori în mod discreţionar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite