Cum au dispărut 50 de milioane de dolari din paradisul insulelor Seychelles. Unii dintre cei mai importanţi oameni din stat, acuzaţi de furt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seychelles FOTO Shutterstock
Seychelles FOTO Shutterstock

Şase dintre cei mai importanţi cetăţeni ai insulelor Seychelles, inclusiv soţia fostului preşedinte, sunt acuzaţi că au sustras toate fondurile dintr-un ajutor financiar extern în valoare de 50 de milioane de dolari, scrie BBC.

Cei şase suspecţi, care nu au oferit declaraţii oficiale cu privire la acuzaţii sunt Sarah René, fosta Primă Doamnă a Republicii Seychelles, Leslie Benoiton: fiul fostului preşedinte, fost locotenent-colonel al forţelor armate, Maurice Loustau-Lalanne, fost ministru de finanţe şi ministru al turismului, Lekha Nair, fost oficial al guvernului din Ministerul de Finanţe, Mukesh Valabhji, om de afaceri şi fost consilier economic al preşedintelui René şi Laura Balabhji soţia avocatului Mukesh.

„Cele 50 de milioane au fost un dar pentru seychellezi şi nu i-am primit. Ştiu că guvernul care e la putere acum este foarte serios în legătură cu oprirea corupţiei. Au mai vorbit despre asta, dar acum îi prind [pe cei vinovaţi]. Au deschis ochii seychellezilor. Ne vrem banii înapoi”, spune Derrick Labrosse, un pescar de 25 de ani din Seychelles.

Banii lipsă reprezintă o sumă importantă şi greu de imaginat pentru cei 100.000 de oameni care trăiesc pe micuţele insule ale paradisului din vestul Oceanului Indian.

Milioanele de dolari au fost un cadou pe care Seychelles l-a primit din partea Emiratelor Arabe Unite acum 20 de ani. La acea vreme, ajutorul extern fusese trimis pentru a ajuta republica insulară să depăşească un deficit de valută şi pentru a cumpăra bunuri de bază, precum orez, făină şi ulei de gătit.

Donaţia nu a mai ajuns unde trebuia. În schimb, potrivit acuzaţiilor prezentate la Curtea Supremă, fondurile au fost sustrase de un aliat apropiat al fostului preşedinte Albert René, după ce banii au fost spălaţi cu ajutorul altor persoane, printr-o privatizare suspectă a unor bunuri publice subevaluate, şi care au fost apoi împrăştiaţi în mai multe conturi bancare din toată lumea.

Noul guvern al preşedintelui Wavel Ramkalawan, care a câştigat alegerile acum mai bine de un an, şi-a propus să elimine corupţia care a devenit sinonimă cu regimul de 43 de ani al partidului fostului preşedinte, René, potrivit sursei citate. 

Preşedintele Ramkalawan, un preot anglican, a făcut iniţial parte din opoziţia suprimată de cei care au fost la putere. Şi-a petrecut 30 de ani din viaţă fiind bătut şi însângerat, la propriu, dar a rămas neclintit în faţa represiunii ce avea loc sub conducerea lui René şi a succesorului său, James Michel.

A reuşit într-un final să câştige alegerile în mod convingător în faţa ultimei încercări a fostului partid de la putere de a rămâne la conducere, învingându-l pe candidatul Danny Faure în octombrie 2020.

Arestările surprinzătoare ale câtorva dintre personajele de marcă din cazul celor 50 de milioane de dolari sustraşi, inclusiv a văduvei fostului preşedinte, au prins bine unui public captiv şi îngrijorat de pandemie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite