Cum acţionează „escadronul tigrului“, echipa însărcinată să-i reducă la tăcere pe disidenţii saudiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uciderea jurnalistului saudit disident Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pe data de 2 octombrie a stârnit un val de indignare la nivel internaţional Foto: EPA/EFE
Uciderea jurnalistului saudit disident Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pe data de 2 octombrie a stârnit un val de indignare la nivel internaţional Foto: EPA/EFE

Un „escadron al morţii“ format în urmă cu mai bine de un an şi compus din 50 de agenţi de informaţii şi militari de primă-mână operează sub supervizarea prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, având ca misiune asasinarea disidenţilor din ţară şi străinătate, dezvăluie publicaţia Middle East Eye.

Potrivit Middle East Eye (MEE), care citează o sursă saudită la curent cu dedesubturile serviciilor de securitate din Arabia Saudită, echipa Firqat el-Nemr sau „escadronul tigrului“ este cunoscută serviciilor americane de spionaj. 

Membrii acestei echipe au fost recrutaţi din diverse ramuri ale serviciilor secrete saudite, acoperind astfel o gamă largă de domenii. Toţi au însă un lucru în comun: îi sunt extrem de loiali prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, cunoscut ca MBS.

Misiunea lor este să asasineze sub acoperire disidenţii saudiţi din regat şi străinătate, dar într-un mod care să rămână neremarcat de presă, comunitatea internaţională şi politicieni, a mai declarat sursa pentru publicaţia citată.

„Ei (cei din conducerea saudită) consideră că arestarea criticilor va duce la creşterea presiunii asupra lor. De asta au început să-i ucidă în tăcere“, a adăugat aceasta.

Metodele comandoului de execuţie variază de la caz la caz. Uneori sunt murdare, aşa cum s-a întâmplat în cazul jurnalistului Jamal Khashoggi, care a fost, potrivit dezvăluirilor din presa turcă, torturat, ucis şi dezmembrat în consulatul saudit din Istanbul pe 2 octombrie.

Însă unitatea pune la cale şi asasinate gândite de aşa natură încât să pară accidente, cum ar fi un accident de circulaţie sau un incendiu. Sursa citată spune că membrii echipei speciale au recurs până şi la injectarea unor virusuri mortale unui disident care se afla la un spital pentru un control de rutină.

Legături cu prinţul moştenitor

Echipa a fost numită după generalul maior Ahmed al-Assiri, adjunctul serviciilor saudite, care a fost demis săptămâna trecută de Riad după presiunile internaţionale asupra Arabiei Saudite, căreia i s-au cerut măsuri în cazul jurnalistului ucis.

„Assiri este cunoscut în rândul colegilor săi drept «tigrul sudului»“, a spus sursa, adăugând că de când s-a format coaliţia de război (în Yemen) „presa saudită a început să-l numească şi «bestia», iar lui i-a plăcut porecla“.

Sursa MME a negat că ar şti cine anume dă comenzi echipei de execuţie, însă a declarat că Assiri şi Saoud al-Qahtani, un apropiat al prinţului moştenitor şi care a fost şi el demis săptămâna trecută, fac parte din structura de comandă.

MBS a selectat cinci dintre cei mai loiali şi de încredere membri ai echipei sale de securitate pentru a face parte din această unitate. 

Implicaţi în cazul Khashoggi

Toţi aceştia se numără printre cei 15 trimişi să-l ucidă pe Khashoggi, inclusiv Maher Abdulaziz Mutrib, Mohammed al-Zahrani şi Dhaar al-Harbi, adaugă publicaţia citată.

Mutrib este diplomat şi general maior. A fost văzut alături de MBS în vizitele efectuate de acesta în anul în curs la Boston, Houston şi Naţiunile Unite. Sursa MEE l-a descris drept „coloana vertebrală a echipei“. 

„A fost ales de MBS însuşi, care depinde de el şi este apropiat de el“, a precizat aceasta. „Prinţul moştenitor şi-a selectat apropiaţi în echipă pentru a putea rămâne în contact cu aceasta şi  superviza asasinările“, mai spune sursa.

Tot aceasta a declarat că Turcia a interceptat 14 convorbiri telefonice pe care Mutrib le-a avut pe 2 octombrie, ziua în care Khashoggi a fost asasinat. Şapte dintre ele au fost către biroul prinţului moştenitor. Nu este clar dacă aceste convorbiri erau legate de cazul Khashoggi, însă, dacă s-ar scurge în presă, ar fi, cel mai probabil, „explozive“.

Potrivit sursei, Mutrib şi alţi trei i-au injectat lui Khashoggi un drog letal înainte de a-i dezmembra trupul pe o masă din consulat, iar informaţiile MEE arată că ar fi vorba despre morfină. 

Presupusele apeluri telefonice ale lui Mutrib către biroul MBS au fost menţionate luni şi de cotidianul turc „Yeni Safak“, care, la fel ca alte instituţii de presă turce apropiate guvernului, au publicat zi de zi noi informaţii despre cazul Khashoggi.

„Yeni Safak“ a scris că Mutrib a vorbit cu Badr al-Asaker, şeful biroului privat al prinţului, de patru ori după ce jurnalistul disident a fost ucis.

Un accident înscenat

Una dintre primele operaţiuni sub acoperire executate de echipa Firqat el-Nemr pe teritoriul saudit ar fi constat în uciderea prinţului Mansour bin Moqren, guvernator adjunct al provinciei Asir, în noiembrie anul trecut.

Prinţul Mansour, un cunoscut opozant al MBS, a murit după ce elicopterul său s-a prăbuşit în apropiere de graniţa cu Yemenul. 

La acea vreme, MEE relata că prinţul încerca să fugă din ţară. A murit la numai câteva ore de la declanşarea, pe 4 noiembrie, a campaniei anticorupţie, la ordinul MBS. În operaţiunea de asasinare a prinţului Mansour ar fi fost implicat şi unul dintre cei 15 suspecţi în cazul Khshoggi - Meshal Saad al-Bostani.

„Bostani, locotenent în forţele aeriene regale saudite, a doborât elicopterul cu o rachetă trasă dintr-un alt elicopter“, a declarat sursa, adăugând că prezentarea publică a cazului a fost cu totul alta.

După ce Bostani, în vârstă de 31 de ani, a fost identificat ca parte a comandoului din cazul Khashoggi, au apărut informaţii potrivit cărora acesta ar fi murit pe 18 octombrie, la Riad, într-un accident de maşină. 

„E o minciună. A fost aruncat în temniţă şi mâncarea i-a fost otrăvită“, a spus sursa MEE, adăugând  că Bostani ştia adevărul atât despre uciderea guvernatorului adjunct al provinciei Asir, cât şi despre asasinarea lui Khashoggi.

„Ucideţi-i cu HIV“

O altă operaţiune sub acoperire ar fi constat în uciderea preşedintelui unei instanţe din Mecca. Judecătorul şi şeicul Suliman Abdul Rahman al Thuniyan a murit pe 1 octombrie într-un spital din Riad. Şi asta doar pentru că a cârtit în faţa MBS.

„Cred că a fost ucis cu virusuri mortale care i-au fost injectate în corp în timpul unui control medical de rutină. Echipa ştia că are o programare la spital şi a făcut ca totul să pară o moarte din cauze naturale“, a spus sursa. Potrivit acesteia, „judecătorul i-a trimis o scrisoare prinţului moştenitor prin care se opunea viziunii economice a acestuia pentru 2030“.

Sursa MEE a mai afirmat că una dintre tehnicile folosite de acest comando pentru a reduce la tăcere disidenţii sau opozanţii guvernului constă în a-i „ucide cu HIV sau cu alte tipuri de virusuri mortale“.

Potrivit informaţiilor Middle East Eye, uciderea lui Jamal Khashoggi a fost prima misiune de acest tip executată în străinătate de „echipa morţii“. Ar fi existat planuri şi în alte cazuri, dar, din diverse motive, nu au putut fi duse la îndeplinire. 

Ca o dovadă a faptului că misiunea a fost îndeplinită cu succes, a afirmat sursa, membri ai echipei ar fi dus la Riad degetele editorialistului care colabora cu „Washington Post“. Motivul? „MBS a spus mereu că va tăia degetele fiecărui scriitor care îl critică“, a conchis sursa Middle East Eye.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite