Culisele armistițiului neașteptat dintre India și Pakistan. Ce a făcut Vance după ce afirmase că războiul nu este „treaba SUA”
0India și Pakistanul s-au angajat în cele mai intense încleștări din ultimele decenii, iar preț de patru zile conflictul a riscat să escaladeze, cu atacuri de represalii de între vecinii înarmați nuclear și inamici istorici. Apoi s-a încheiat aproape la fel de brusc precum a început, relatează CNN, care oferă detalii despre cum s-a ajuns la un armistițiu. Vicepreședintele SUA, JD Vance, a fost cel care i-a telefonat premierului indian după ce SUA au primit informații deosebit de îngrijorătoare.

Relatări contradictorii din partea Indiei și Pakistanului
Relatările indiene și pakistaneze diferă în ceea ce privește unele detalii, dar coincid în privința faptului că progresele au început să apară sâmbătă după-amiază.
Într-o conferință de presă, duminică, directorul general al operațiunilor militare din India a declarat că, în timp ce oficialii se reuneau sâmbătă „pentru a simula” atacurile de dimineață dinspre Pakistan, a primit un mesaj de la omologul său pakistanez care solicita comunicarea.
Armata pakistaneză a confirmat duminică, dar a precizat că a contactat intermediari cu privire la un armistițiu cu India. Nu a specificat despre ce țări este vorba, însă un oficial pakistanez implicat în discuții a declarat pentru CNN că Statele Unite au fost cele care au făcut apelurile importante sâmbătă.
În timpul unei convorbiri telefonice, care a avut loc la ora 15:35, ora locală, s-a ajuns la un acord de încetare a focului, potrivit directorului general al operațiunilor militare din India, locotenent-generalul Rajiv Ghai. Acesta a precizat că urmează să aibă loc o nouă convorbire telefonică pentru a „discuta modalitățile care ar permite longevitatea” acordului.
Oficialul implicat în eforturile diplomatice a declarat că Pakistanul a primit „asigurări” nespecificate din partea SUA că India va respecta încetarea focului.
Donald Trump a fost primul care a anunțat sâmbătă că s-a ajuns la un acord și că SUA au fost mediatoare.
Dar în timp ce Islamabadul a lăudat implicarea SUA, New Delhi a minimalizat-o - dornic să prezinte armistițiul ca pe o victorie și să accentueze asupra faptului că vecinii au lucrat „direct” la armistițiu, și asta din primele momente.
„Indienii au solicitat un armistițiu după 8 și 9 mai, după ce au început operațiunea (pe care au numit-o contrateroristă, după ce militanți au ucis civili -n.red). Le-am spus că vom reveni după ce ne vom răzbuna”, a declarat duminică generalul-maior pakistanez Ahmed Sharif Chaudhry, în cadrul unei conferințe de presă. După operațiunea militară a Pakistanului, „am contactat interlocutorii internaționali și am răspuns cererii de armistițiu”, a spus el.
Miercuri, după atacurile inițiale ale Indiei, un oficial pakistanez implicat în eforturi diplomatice a spus că Pakistanul va acorda o șansă diplomației și va evita represaliile - deși India a susținut că Pakistanul a tras în mod repetat drone și artilerie asupra teritoriului său, fapt pe care Islamabadul l-a negat cu vehemență.
Oficialul pakistanez a declarat că au fost șocați când India a atacat mai multe baze aeriene pakistaneze sâmbătă dimineața, pentru că a crezut că diplomația este încă în desfășurare. Pakistanul a ripostat imediat, a spus el, chiar mai dur decât plănuise.
SUA au intensificat eforturile diplomatice
Escaladarea atacurilor din partea ambelor părți a făcut eforturile diplomatice să se intensifice – inclusiv din partea Statelor Unite, Chinei și Arabiei Saudite – pentru a negocia încetarea luptelor.
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat într-un comunicat că el și vicepreședintele JD Vance au discutat cu conducerea politică și militară din India și Pakistan pentru a obține un acord înainte ca situația să se deterioreze și mai mult.
Vance l-a presat pe prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, să găsească o potențială „rampă de ieșire” pentru a nu permite escaladarea conflictului, potrivit mai multor surse din cadrul Ministerului de Externe al Indiei. Modi a ascultat, dar nu s-a angajat, au declarat sursele.
Ministerul de Externe al Indiei a declarat că acordul a fost elaborat „direct între cele două țări”, minimalizând implicarea SUA și contrazicând afirmația lui Trump.
Însă oficialii pakistanezi au oferit cuvinte de mulțumire Washingtonului. „Îi mulțumim președintelui Trump pentru conducerea și rolul său proactiv în favoarea păcii în regiune”, a declarat prim-ministrul Shehbaz Sharif.
O sursă pakistaneză familiarizată cu negocierile a declarat pentru CNN că SUA - și Marco Rubio în special - au jucat un rol esențial în încheierea acordului, prezentând o imagine a unor discuții care erau sub semnul întrebării, pe fondul unei încrederi scăzute și a atacurilor cu rachete ale Indiei, care s-au diminuat abia în ultimele ore de dinainte de confirmarea armistițiului.
India, care se consideră o superputere regională, s-a opus mult timp medierii internaționale, în timp ce Pakistanul, care depinde în mare măsură de ajutorul extern, tinde să o primească cu brațele deschise, spun analiștii.
JD Vance l-a sunat pe premierul indian
Un grup de înalți oficiali americani - inclusiv vicepreședintele JD Vance, secretarul de stat și consilierul interimar pentru securitate națională Marco Rubio, respectiv șefa de cabinet a Casei Albe, Susie Wiles - monitorizau îndeaproape escaladarea conflictului dintre India și Pakistan când, vineri dimineață, SUA a primit informații îngrijorătoare, au declarat oficiali ai administrației Trump pentru CNN.
Acestea au fost esențiale pentru a-i convinge pe cei trei oficiali că SUA ar trebui să își intensifice implicarea.
Vicepreședintele l-a informat pe președintele Donald Trump despre planul său, apoi a vorbit cu Modi vineri la prânz, explicându-i acestuia că Casa Albă estimează o probabilitate mare de escaladare dramatică pe măsură ce conflictul intră în weekend, au declarat sursele.
Vance l-a încurajat pe Modi să comunice direct cu Pakistanul și să ia în considerare opțiuni de dezescaladare, au spus oficialii.
În acel moment, au spus oficialii, SUA credeau că vecinii înarmați nuclear nu discutau și că era nevoie să-i readucă la masa negocierilor. Vance i-a prezentat, de asemenea, lui Modi o potențială rampă de ieșire pe care SUA înțelegeau că pakistanezii ar fi dispuși să o accepte au spus oficialii, deși nu au oferit detalii.
În urma apelului, oficiali ai Departamentului de Stat, inclusiv Rubio, au început să colaboreze telefonic cu omologii lor din India și Pakistan pe tot parcursul nopții, au declarat sursele.
„S-au depus multe eforturi pentru a încerca să se atenueze escaladarea de la începutul săptămânii și era clar la momentul respectiv că cele două părți nu discutau”, a declarat unul dintre oficialii familiarizați cu apelurile lui Rubio către omologii săi.
„Scopul a fost de a încuraja India și Pakistanul să discute cu omologii noștri și să găsească o cale de dezescaladare printr-un armistițiu, iar pe parcursul acestor conversații, oficialii americani au reușit să obțină informații despre cum ar arăta aceste potențiale rampe de ieșire pentru ambele părți”, a declarat sursa.
Însă, din perspectiva SUA, apelul lui Vance către Modi a fost un moment critic. Vance a călătorit în India și s-a întâlnit cu prim-ministrul luna trecută, iar oficialii Trump au crezut că relația sa cu Modi va fi de ajutor, au declarat oficialii.
Discuția telefonică între Vance și Modi a venit la doar o zi după ce vicepreședintele a declarat că conflictul „nu este treaba noastră”, minimalizând potențialul de influență a SUA.
„Ceea ce putem face este să încercăm să-i încurajăm pe acești oameni să detensioneze puțin atmosfera, dar nu ne vom implica într-un război care, în esență, nu este treaba noastră și nu are nicio legătură cu capacitatea Americii de a-l controla”, a declarat Vance joi pentru Fox News.
„Știți, America nu le poate spune indienilor să depună armele. Nu le putem spune pakistanezilor să depună armele. Așadar, vom continua să urmărim această chestiune pe canale diplomatice”, a spus Vance.