Cuba se pregăteşte de era post Castro. Cine are cele mai mari şanse să-i succeadă liderului de la Havana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Cuba a început lungul proces electoral de şase luni care se va încheia cu alegerea succesorului actualului preşedinte, Raul Castro, în vîrstă de 86 de ani. Primul său vicepreşedinte şi numărul doi al guvernului, Miguel Diaz-Canel, 57 de ani, este cotat cu cele mai multe şanse să-l înlocuiască pe actualul lider de la Havana.

Candidaţii la posturile de consilieri municipali au început să fie desemnaţi, de luni, prin ridicare de mână de către adunările de locatari în vederea alegerilor locale de la 22 şi 29 octombrie. 

Acestea vor fi urmate, la începutul anului viitor, de alegerea celor aproape 600 de deputaţi ai Adunării Naţionale care, la rândul lor, vor alege Consiliul de Stat, însărcinat cu desemnarea preşedintelui la 24 februarie 2018. 

Din 2008 titular al postului, după un interimat de doi ani, Raul Castro, 86 de ani, a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat. Primul său vicepreşedinte şi numărul doi al guvernului, Miguel Diaz-Canel, 57 de ani, este aşteptat să îi succeadă. 

Miguel Diaz-Canel, un „taliban“ castrist

Miguel Diaz-Canel, 57 de ani, a fost prezentat ca un om capabil să schimbe regimul, dar, în realitate, înlocuirea lui Raul Castro este în concordanţă cu linia castristăi. Prezentat din 2013 ca succesor al lui Raul Castro, care trebuie să renunţe la titlul de şef al statului anul viitor, Miguel Diaz-Canel a avut până acum reputaţia - puţin supraestimată - a unui un om de tranziţie destul de deschis, care ar putea schimba regimul.  

Dar un videoclip, dat publicităţii de un grup de opoziţie, cu discursul lui Canel ţinut săptămâna trecută în faţa Partidul Comunist Cubanez (PCC), la Havana, sugerează un profil de „taliban“ castrist.

Deţinător al unei diplome de inginerie electronică obţinută la Universitatea Centrală din Las Villas, acest om activează în viaţa politică cubaneză de peste 20 de ani.

În 1993, a condus filiala Partidului Comunist Cubanez (PCC) din provincia sa natală Villa Clara. A rămas acolo zece ani după care a preluat aceeaşi funcţie în provincia Holguín, în estul ţării, de unde provine Castro. „Puterea sa de muncă era de admirat. Are o mare rezistenţă fizică şi mentală“ a declarat un apopiat al lui Canel pentru „Miami Herald“.  „Îi plăcea să vorbească cu oamenii, uneori mergând în baruri locale pentru a bea o bere şi sta la glume“, mai spune acesta.  

„În anii '90, când  Cuba a trecut printr-o criză economică teribilă,  Miguel Díaz -Canel a renunţat la maşină şi a trecut la bicicletă pentru a circula prin oraşul Villa Clara. Astfel a câştigat popularitate în rândul populaţiei“, mai spune prietenul vicepreşedintelui. 

„Cheia succesului său este simpatia sa faţă de clasa conducătoare“,a  explică publicaţiei Miami Herald, un exilan cubanez care a lucrat cândva cu Miguel Diaz-Canel. „Se înţelegea bine cu Fidel şi Raul Castro, amândoi l-au iubit“, a dezvăluit acesta.

Noul vicepreşedinte al Consiliului de Stat şi de Guvern ştie toate trucurile unui sistem în care şi-a asumat diverse responsabilităţi.

Dizidenţii

Partidul Comunist Cubanez (PCC, unic) nu prezintă oficial candidaţi, dar supraveghează întreg procesul şi garantează, prin influenţa şi votul militanţilor săi, ca să nu fie ales niciun opozant. 

Autorităţile sunt de părere că sistemul electoral cubanez este cel mai democratic şi mai transparent din lume, ceea ce contestă opozanţii, afirmând că guvernul exercită "presiuni" asupra alegătorilor şi „tentative de intimidare“ asupra candidaţilor. 

În 2015, opoziţia a reuşit să dejoace controlul prezentând doi candidaţi la municipale, o premieră după mai multe decenii, dar în cele din urmă ei au fost învinşi. 

În acest an, platforma disidentă ilegală Otro18 care regrupează mai multe mici organizaţii ale opoziţiei a anunţat intenţia sa de a prezenta 175 de candidaţi. 

Sistemul electoral cubanez, în vigoare din 1976, prevede alegeri municipale la fiecare 30 de luni şi alegeri generale (delegaţi provinciali, deputaţi şi membri ai Consiliului de Stat) din cinci în cinci ani. 

Candidaţii la parlamente (locale şi naţional) provin 50% din rândul consilierilor municipali, restul fiind desemnaţi de comisiile pentru candidaturi, constituite de organizaţiile sociale. 

Au drept de vot toţi cubanezii în vârstă de cel puţin 16 ani, peste opt milioane de persoane din totalul celor 11,2 milioane de locuitori. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite