Cozi la magazine, penurie de bunuri de larg consum, Venezuela a ajuns precum România în ultimii ani de comunism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozi la magazinele din Venezuele
Cozi la magazinele din Venezuele

Strangulată de lipsa de valută ca urmare a declinului veniturilor din petrol, după scăderea drastică a preţului la ţiţei, Venezuela caută bani cu disperare. Deşi ţara deţine unele din cele mai mari rezerve de petrol din lume, s-a împotmolit într-o criză economică acută, iar oemnii stau la cozi pentru a-şi procura mâncare.

Pentru a face rost de lichiditîţi cu orice preţ, guvernul lui Nicolas Maduro a iertat de o parte din datorile pe petrolul vândut, ţări precum Jamaica, Republica Dominicană, cu condiţia să plătească restul datoriei în numerar, imediat, şi au scos la vânzare şi o parte din rezerva de aur a ţării. 

Producţia de bere oprită

În acest timp, oamenii se confruntă cu o penurie de bunuri de larg consum şi medicamente , cozile la magazine amintind de ultima perioadă ceauşistă din România.Producătorii de bere din Venezuela vor opri producţia de săptămâna aceasta din cauză că nu se vor mai putea importa materiile prime necesare fabricării acestei băuturi.

Oamenii nu vor mai putea consuma în curând cea mai populară băutură naţională, Venezuela fiind ţara cu cel mai ridicat consum de bere din America Latină. Se apreciază că în prima săptămână din august nu va mai exista materie primă — orz sau malţ — pentru producerea ei din cauza imposibilităţii importului. 

Lipseşte valuta pentru achiziţii. Firmele venezuelene trebuie să cumpere dolari de la guvern în vederea aprovizionării, însă acesta nu le dă sume suficiente. Astfel au lipsit luni întregi din magazine hârtia igienică, şamponul, carnea de pui sau de vită din cauza imposibilităţii de a le importa.

În plus, muncitorii sindicalişti de la Empresas Polar, care gestionează 80% din producţia naţională de bere, sunt în grevă, cerând salarii mai mari. Cele două fabrici ale societăţii şi diferite centre de distribuţie şi-au încetat activitatea la începutul lunii iulie.

„Numai prin dialog s-ar putea rezolva această criză“, a spus Fray Roa, director general al Federacion Venezolana de Licoreros y Afines. El a anunţat la o conferinţă de presă din 23 iulie o „criză fatală“ în sector, care ameninţă 400.000 de locuri de muncă directe. Potrivit El Siglo, bărbatul a fost reţinut a doua zi pentru afirmaţiile sale.

În ciuda situaţiei economice cumplite - inflaţie de peste 100%, o penurie de bunuri, medicamente şi produse alimentare, deficitele abisale şi recesiune (-7% în acest an, conform Fondului Monetar Internaţional) - guvernul refuză să ia orice măsuri pentru reducerea cheltuielilor, în mod inevitabil nepopulare, ceea ce i-ar aduce deservicii în perspectiva viitoarelor alegeri  din decembrie.

„Pare a fi o sinucidere, guvernul Maduro este pur şi simplu pe punctul de a irosi active pentru a ajunge la 2016, fără nici un plan de ajustare economică", a declarat pentru AFP economistul Orlando Ochoa, care evocă, de asemenea, „tranzacţii mai degrabă opace cu active din petrol“ 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite