Coreea de Sud, între ameninţarea unui război şi distracţiile unui stil de viaţă bogat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrele comerciale din Coreea de Nord sunt aglomerate de clienţi liberi şi cu mare putere de cumpărare.  FOTO: Reuters
Centrele comerciale din Coreea de Nord sunt aglomerate de clienţi liberi şi cu mare putere de cumpărare.  FOTO: Reuters

Coreea de Nord tot ameninţă cu declanşarea unui război nuclear, în timp Coreea de Sud dansează pe piesa „Gangnam Style” a cunoscutului cântăreţ Psy. Perspectivele unui război nu au fost niciodată mai îngrijorătoare, însă coreenii din Seul îşi tratează temerile inventând un model straniu al vieţii cotidiene, completat de telefoanele superinteligente şi trupe muzicale adorate de adolescenţi.

De-a lungul deceniilor, lumea a devenit obişnuită să ilustreze Coreea de Nord în cele mai întunecate culori, în timp ce Coreea de Sud era văzută în nuanţele cele mai luminoase, partea de nord a Peninsulei fiind guvernată de o dictatură oprimantă, iar în sud înflorind o democraţie veselă, potrivit publicaţiei „Der Spiegel”. 

Restul lumii vede nordul drept locul unde oamenii suferă de inaniţie, în timp ce sud-coreeni sunt consumatori liberi şi fericiţi. Deşi toate aceste clişee privind Coreea de Nord s-ar putea să nu fie greşite în mare parte, Coreea de Sud este o ţară mai cenuşie şi mai complicată decât imaginea transmisă lumii.

Ţara cu cele mai multe sinucideri

Bagajul istoric al unei ţări care a fost colonie japoneză, câmp deschis de bătălie şi teritoriul unei dictaturi militare este expus în cadrul noului Muzeu Naţional de Istorie Contemporană din Seul. Ultimele exponate, aranjate în ordine cronologică. Cele mai atractive telefoane mobile Samsung şi limuzine Hyundai sunt expuse în timp ce hitul „Gangnam Style” a lui Psy este redat pe unul dintre pereţii sălii de muzeu.

Însă ceea ce ignoră aceste exponate este puterea distrugătoare a conglomeratelor industriale sud-coreene, precum şi corupţia care domină ţara. Expoziţia nu a reuşit să transmită şi adevărata faţă a cenzurii presei sau autoritatea abuzivă a administraţiei din prezent.

Nimeni nu vorbeşte despre faptul că ţara din sudul Peninsulei Coreene are cea mai ridicată rată a sinuciderilor dintre toate ţările industrializate, cu 40 de oameni care îşi provoacă moartea în fiecare zi. De asemenea, aproape că nu se menţionează nimic despre pericolul de distrugere a ţării în ruma unui conflict nuclear.

În fapt, restul lumii acordă mai multă atenţie conflictului coreean, decât ţărilor în sine, deşi propria lor existenţă este ameninţată în cazul în care ar izbucni un război. De-a lungul deceniilor, Coreea de Sud a învăţat să trateze retorica Phenianului asemenea unor ameninţări fără valoare. Însă este posibil să fi uitat de asemenea cum să recunoască adevăratul pericol.

Ameninţarea războiului a devenit o realitate

Lumea a suferit un şoc neaşteptat pe 12 februarie, când Coreea de Nord a realizat cel de-al treilea test nuclear. Evenimentul a atras noi sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU, sesiuni de discuţii în cadrul NATO şi o activitate diplomatică mai intensă. Au existat manevre militare ale Coreii de Sud care implicat bombardiere B-2, iar rachetele americane au fost redirecţionate şi armatele au intrat în alertă, totul în numai câteva săptămâni.

Phenianul şi intensificat retorica beligerantă şi a promis un „război nuclear total”, unul care va lăsa pradă Seului în mijlocul flăcărilor. De asemenea, Coreea de Nord a lansat videoclipuri de propagandă care redau imagini cu Washingtonul bombardat şi Seuluil invadat. În cea mai recentă serie de ameninţări, Phenianul a interzis accesul sud-coreenilor în zona industrializată Kaesong, iar Seului a dat un ultimatum.

Termenul limită a expirat în urmă cu două săptămâni, fără nicio reacţie însă, în timp ce străzile centrelor comerciale din Seul sunt aglomerate de cumpărători fără griji. Femeile bogate din Japonia, China, Rusia şi Indonezia zboară special până în Seul pentru sesiuni intense de cumpărături din magazinele celor mai scumpe branduri din lume. Nimănui nu pare să-i pese că Seulul şi-a închis cele 123 de fabrici de la graniţa cu Nordul. Coreea de Sud pare să aibă cu totul alte griji.

 

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite