Coreea de Nord, Rusia și China urmăresc desfășurarea crizei din Coreea de Sud, aliat-cheie al SUA în Asia
0O noapte de tensiuni politice a zdruncinat echilibrul Coreei de Sud, un aliat strategic al Statelor Unite, într-un moment critic pentru întreaga regiune. Președintele sud-coreean, Yoon Suk Yeol, a luat prin surprindere întreaga națiune când a declarat legea marțială, invocând „necesitatea de a salva țara de forțele anti-statale”.
Decizia sa, care a amintit de episoadele întunecate din trecutul autoritar al țării, a fost rapid revocată, după un val de opoziție din partea politicienilor și cetățenilor.
Deși președintele Yoon a renunțat la legea marțială, situația rămâne explozivă, alimentând speculații despre viitorul său politic și despre consecințele pe care acest haos le-ar putea avea asupra relațiilor cu partenerii internaționali.
Această evoluție uimitoare a părut să surprindă Washingtonul cu garda jos. Aceasta este o realitate neliniștitoare pentru armata Statelor Unite, care are aproape 30 000 de soldați și cea mai mare bază de peste mări în Coreea de Sud, care servește drept protecție împotriva unei Corei de Nord beligerante și contrapondere la o Chină agresivă într-o regiune strategică critică.
Tulburările pot avea ramificații semnificative într-un moment în care liniile de falie geopolitice se adâncesc în Asia, unde atât Coreea de Nord, cât și China își consolidează alinierea la Rusia, care poartă război Ucrainei.
Liderii din Phenian, Beijing și Moscova urmăresc evoluțiile de la Seul cu atenție la potențialul acestora de a submina un bastion-cheie al puterii SUA în regiune - și toate privirile sunt acum îndreptate spre Coreea de Nord, care ar putea fi dornică să folosească haosul politic în avantajul său.
Ramificații majore
Alianța SUA-Coreea de Sud a fost considerată mult timp de ambele țări drept o piatră de temelie a păcii în regiune, unde Coreea de Nord continuă să amenințe Coreea de Sud și SUA cu programul său ilegal de înarmare.
Această amenințare a devenit cu atât mai acută cu cât Coreea de Nord și-a intensificat parteneriatul cu Rusia, trimițând muniție, rachete și soldați, pentru a ajuta Moscova în războiul împotriva Ucrainei, spun oficialii serviciilor de informații
„Orice instabilitate în Coreea de Sud are ramificații majore pentru politicile noastre indo-pacifice”, a declarat colonelul american în retragere Cedric Leighton la CNN. „Cu cât există mai puțină stabilitate în Coreea de Sud, cu atât este mai rău pentru noi să ne îndeplinim obiectivele politice”.
Președintele american Joe Biden a lucrat asiduu în timpul mandatului său pentru a consolida parteneriatul SUA - Coreea de Sud, întâlnindu-se cu Yoon de mai multe ori, referindu-se la liderul sud-coreean ca la un „mare prieten”.
Eforturile lui Biden au inclus, de asemenea, un summit istoric în 2023 la Camp David cu Japonia și Coreea de Sud, în cadrul căruia președintele SUA a trecut peste neîncrederea istorică dintre cei doi aliați ai SUA pentru a intermedia o coordonare trilaterală sporită.
Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA și-a exprimat „ușurarea” după ce Yoon a revenit asupra a ceea ce purtătorul de cuvânt a descris ca fiind „declarația sa îngrijorătoare”, adăugând că „democrația se află la baza” alianței dintre SUA și Coreea de Sud.
În ciuda asigurărilor SUA că alianța rămâne „de fier”, mișcarea surpriză a lui Yoon ar putea arunca un nivel de îndoială asupra parteneriatului și ar putea slăbi parteneriatul înfloritor dintre Japonia și Coreea de Sud, spun observatorii.
De asemenea, aceasta adaugă un alt nivel de incertitudine în ajunul revenirii la Casa Albă a președintelui ales Donald Trump, care și-a exprimat anterior scepticismul cu privire la acordul financiar dintre SUA și Coreea de Sud privind găzduirea trupelor americane.
„Acțiunile lui Yoon cel mai probabil vor ridica semne de întrebare cu privire la fiabilitatea și predictibilitatea Coreei de Sud ca aliat și partener în ochii Statelor Unite și ai Japoniei”, a declarat Rachel Minyoung Lee, analist la Stimson Center din Washington.
„Acest lucru este grav în lumina faptului că există acum o componentă nucleară mai puternică decât oricând în alianța (SUA-Coreea de Sud)”, a adăugat ea, indicând un mecanism din 2023 de îmbunătățire a cooperării privind descurajarea nucleară între SUA și Coreea de Sud, care nu are propriile arme nucleare, dar se bazează pe arsenalul SUA.
Kim Jong-un ar putea profita de haos
Tulburările politice creează, de asemenea, o posibilitate pentru Kim Jong Un de a profita de haos.
Liderul nord-coreean este cunoscut pentru faptul că alege momente politice oportune pentru teste majore de armament - de exemplu, lansarea unei noi rachete balistice intercontinentale cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din SUA de luna trecută.
„Coreei de Nord îi place să ironizeze sistemul democratic sud-coreean de fiecare dată când există tumult la Seul”, a declarat Edward Howell, profesor de politică la Universitatea Oxford din Regatul Unit, care se concentrează pe Peninsula Coreeană.
„Nu ar trebui să fim surprinși dacă Pyongyang exploatează criza internă din Coreea de Sud în avantajul său, fie retoric, fie altfel”, a spus el.
Evoluțiile - și potențialul, acum, de schimbare a conducerii în Coreea de Sud - sunt probabil urmărite îndeaproape și de Beijing și Moscova, care se opun profund prezenței militare americane în Asia.
Liderul chinez Xi Jinping și oficialii săi, în special, au urmărit cu furie consolidarea parteneriatelor SUA cu aliații din regiune - în fața îngrijorărilor Washingtonului cu privire la o amenințare crescândă din partea Beijingului și la aprofundarea coordonării securității sale cu Moscova.
Iar Yoon, care a adoptat o poziție mai dură față de Coreea de Nord decât mulți dintre predecesorii săi, a fost un partener voluntar și ferm al SUA.
Guvernul Yoon a sugerat, de asemenea, că desfășurarea de trupe nord-coreene în Ucraina l-ar putea determina să reevalueze nivelul de sprijin militar pe care îl acordă țării devastate de război, căreia nu îi furnizează direct arme letale.
Potrivit lui Howell, toate acestea ridică mizele internaționale ale momentului politic actual, indiferent de asoarta lui Yoon.
„Într-un moment în care interesele Coreei de Sud în războiul din Ucraina au devenit proeminente, având în vedere implicarea acum deplină a Coreei de Nord, cooperarea Seulului cu aliații nu poate fi împiedicată de diviziunile interne”, a declarat acesta.