„O amenințare existențială”. UE și Coreea de Sud solicită retragerea trupelor nord-coreene din războiul Rusiei cu Ucraina
0Uniunea Europeană şi Coreea de Sud au condamnat furnizarea de arme Moscovei de către Coreea de Nord şi au cerut Phenianului să îşi retragă trupele pe care le-a trimis în Rusia pentru războiul cu Ucraina.
UE şi Coreea de Sud au organizat, la Seul, prima lor întâlnire a „Dialogului Strategic”, la scurt timp după ce SUA şi Republica Coreea au tras un semnal de alarmă cu privire la trimiterea de soldaţi de către Coreea de Nord pentru a ajuta Rusia în războiul din Ucraina, potrivit reuters.
Într-o declaraţie comună, şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, şi ministrul de externe sud-coreean Cho Tae-yul au condamnat „transferurile ilegale de arme către Federaţia Rusa de către Coreea de Nord pentru utilizarea acestora în atacarea Ucrainei”.
Ei au cerut încetarea „cooperării militare ilegale” şi retragerea forţelor nord-coreene.Josep Borrell s-a întâlnit la Seul şi cu ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun.
„Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o ameninţare existenţială”, a scris Borrell într-o postare pe X, care include şi o fotografie cu el dând mâna cu Kim Yong-hyun.
„Republica Coreea este cel mai bine poziţionată pentru a înţelege acest lucru. Suntem uniţi în sprijinul nostru pentru Ucraina”, a mai spus oficialul european.
Cele două ţări au semnat, de asemenea, un parteneriat de securitate şi apărare care acoperă 15 domenii, inclusiv securitatea cibernetică şi dezarmarea.
Întrebat dacă Seulul ar putea trimite arme Ucrainei ca răspuns la sprijinul acordat Rusiei de regimul nord-coreean, ministrul sud-coreean al apărării a declarat săptămâna trecută că toate scenariile posibile au fost luate în considerare.
Coreea de Sud a oferit până acum Ucrainei ajutor neletal, inclusiv echipamente de deminare, dar a respins cererile privind furnizarea de arme.
Seulul se aşteaptă ca Phenianul să primească, la schimb, din partea Moscovei tehnologie militară şi civilă, în momentul în care Coreea de Nord plănuieşte să lanseze un satelit spion şi să îşi îmbunătăţească capacităţile de rachete.