Consiliul de Securitate al ONU cere plecarea mercenarilor şi a luptătorilor străini din Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Consiliul de Securitate al ONU a cerut marţi plecarea mercenarilor şi a luptătorilor străini din Libia, într-o declaraţie unanimă care se referă şi la Rusia, cunoscută că îşi acoperă acţiunile din această ţară din nordul Africii prin intermediul grupului paramilitar Wagner.

Într-o declaraţie, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate solicită „retragerea tuturor luptătorilor şi a mercenarilor străini din Libia în conformitate cu acordul de încetare a focului încheiat de părţile libiene pe 23 octombrie, cu angajamentele participanţilor la Conferinţa de la Berlin (din ianuarie) şi a rezoluţiilor relevante ale Consiliului de Securitate al ONU”.

Declaraţia a fost făcută publică la încheierea unei videoconferinţe cu uşile închise a Consiliului de Securitate consacrate Libiei, transmite AFP.

Potrivit emisarului interimar al ONU în Libia, Stephanie Williams, circa 20.000 de „forţe străine şi/ sau mercenari” se află în prezent în Libia. „Există acum 10 baze militare (în Libia) ocupate total sau parţial de forţe străine”, arată Williams într-un document publicat la începutul lunii curente.

În declaraţia sa, Consiliul de Securitate atrage atenţia, de asemenea, asupra „importanţei unui mecanism credibil şi eficient de monitorizare a încetării focului condus de Libia”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, urmează să prezinte la sfârşitul lui decembrie opţiuni pentru crearea acestui mecanism care ar urma să funcţioneze sub egida organizaţiei sale.

În timp ce ţările europene vor un mecanism cât mai solid, care să includă eventual o prezenţă la faţa locului, ONU preferă o implicare minimă din partea sa, notează AFP citând diverşi diplomaţi.

Pe de altă parte, ONU a numit doi noi emisari: unul pentru Libia şi altul pentru Orientul Mijlociu. Astfel, bulgarul Nikolai Mladenov a fost numit emisar pentru Libia, iar norvegianul Tor Wennesland pentru Orientul Mijlociu.

Mladenov, în vârstă de 48 de ani, a fost din 2015 până acum emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu. În cursul misiunii sale, el s-a confruntat cu tensiunile dintre Fâşia Gaza şi Israel şi a purtat negocieri pentru a nu permite escaladarea acestora.

Înlocuitorul său, Tor Wennesland, în vârstă de 68 de ani, a lucrat în calitate de consilier pentru fostul premier britanic Tony Blair şi a fost emisar al Cvartetului în Orientul Mijlociu în perioada 2007-2008. El a fost, de asemenea, consilierul unuia dintre arhitecţii Acordurilor de la Oslo, Terje Roed-Larsen, în 1996

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite