Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a condamnat ultimele testele nord-coreene cu rachete balistice
0Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a condamnat ultimele teste cu rachete balistice efectuate de regimul nord-coreean, care reprezintă o încălcare a tratatelor internaţionale. Mai mult, membrii au cerut celor 193 de state ONU să impună sancţiuni mai dure împotriva Phenianului, scrie Reuters.
”Membrii Consiliului de Securitate critică toate lansările de rachete balistice nord-coreen. Asemenea activităţi contribuie la dezvoltarea unui sisteme de arme nucleare şi la creşterea tensiunilor din regiune. De asemenea, membrii Consiliului de Securitate regretă că Phenianul investeşte resurse importante în teste cu rachete balistice, atunci când cetăţenii au nevoi zilnice mult mai presante”, se arată într-un comunicat.
Kim, care a supervizat personal tirul celor două rachete de tip Musudan, a declarat că este vorba despre un "mare eveniment", care consolidează în mod considerabil capacitatea unor atacuri nucleare preventive ale Coreei de Nord, potrivit KCNA.
Reprezentanta Statelor Unite Samantha Power a îndemnat la "o condamnare rapidă şi unită" a noilor tiruri nord-coreene. Ea a declarat că este necesară totodată o consolidare a aplicării sancţiunilor foarte stricte deja adoptate în martie împotriva Phenianului de către Consiliu.
Coreea de Nord a lansat miercuri, una după alta, două rachete de tip Musudan cu rază medie de acţiune (2.500-4.000 de kilometri), susceptibile, în mod teoretic, să ameninţe Coreea de Sud, Japonia şi baze americane de pe Insula Guam, în Oceanul Pacific.
"Avem capacitatea sigură de a-i ataca în mod global şi concret pe americani pe teatrul de operaţiuni din Pacific", a declarat Kim, citat de agenţia nord-coreeană.
Succesul acestui test "a marcat o ocazie importantă privind o consolidare suplimentară a forţei de lovire nucleare ofensive a statului nostru", a adăugat el.
După patru încercări eşuate anul acesta, rachetele de tip Musudan lansate miercuri par că au zburat pe distanţe mult mai importante.
Washingtonul, NATO şi Tokyo au denunţat încălcări clare ale rezoluţiilor ONU, iar Seulul a promis o înăsprire a sancţiunilor impuse acestui stat dotat cu arma nucleară.
Prima rachetă a fost lansată miercuri, cu puţin înainte de ora locală 6.00 (0.00, ora României) şi pare că a zburat 150 de kilometri deasupra Mării de Est, cunoscute şi sub numele de Marea Japoniei. A doua rachetă de tip Musudan a atins o altitudine de 1.000 de kilometri şi a parcurs 400 de kilometri, potrivit unor analişti militari japonezi.
Potrivit KCNA, această rachetă a fost lansată dintr-un unghi care a permis să se atingă o altitudine de peste 1.400 metri. "Tirul de testare a fost efectuat cu succes, fără să aibă cel mai mic efect asupra securităţii ţărilor vecine", a dat asigurări KCNA.
Melissa Hanham, o specialistă în armament nord-coreean de distrugere în masă de la Institutul Middlebury, în California, apreciază că ultimele două tiruri constituie un pas înainte îngrijorător.
"Al doilea tir a fost un adevărat succes. Testele sunt repetiţii şi ele aduc lecţii cu fiecare zbor", a declarat ea pentru AFP, îndemnând liderii politici "să se concentreze asupra interzicerii testelor, pentru a împiedica faptul ca acest tip de rachetă să devină operaţională".