Concluziile discuțiilor ruso-americane de la Riad. Lavrov enunță condițiile Moscovei privind Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegațiile americană și rusă, conduse de șefii diplomațiilor, Marco Rubio și Serghei Lavrov,  au convenit marți, după prima rundă de discuții, „ca echipele noastre să lucreze împreună” în cadrul unor negocieri care să asigure o pace durabilă, a declarat partea americană la o conferință de presă după discuțiile din Arabia Saudită, care au durat mai bine de patru ore.

Delegațiile rusă și americană s-au înțeles asupra bazelor de discuție FOTO EPA-EFE
Delegațiile rusă și americană s-au înțeles asupra bazelor de discuție FOTO EPA-EFE

Delegațiile au stabilit să facă demersuri pentru restabilirea personalului ambasadelor, să creeze echipe de legătură care vor comunica periodic, dar și echipe la nivel înalt care să negocieze pacea în Ucraina. 

„Există câteva principii de bază, pentru că trebuie să fie vorba de o încheiere permanentă a acestui război, nu de o încetare temporară a focului. Vor exista anumite discuții în ceea ce privește împărțirea teritoriilor și garanțiile de securitate”, a declarat delegația americană.

La întrebarea unui jurnalist dacă Rusia va putea păstra teritoriile ucrainene pe care le-a anexat, secretarul de stat american Marco Rubio a răspuns: „Acestea sunt lucruri care trebuie discutate, va trebui să începem să muncim din greu...cel mai important e că am început să o facem...Pentru ca un conflict să se poată încheia fiecare parte a acestui război trebuie să fie de acord cu termenii. Întâlnirea are scopul să fie o continuare a discuției telefonice dintre Trump și Putin, o restabilire a dialogului”.

Partea americană a precizat că discuțiile sunt preliminare viitoarelor negocieri și că, pentru a încheia conflictul, „trebuie să existe concesii de ambele părți.”

Rubio a precizat că „obiectivul întâlnirii de astăzi” vine în continuarea convorbirii telefonice pe care președintele american Donald Trump a avut-o cu președintele rus Vladimir Putin, săptămâna trecută, astfel încât „să fie stabilite acele linii de comunicare” necesare dialogului ulterior.

„Astăzi este primul pas dintr-o călătorie lungă și dificilă, dar importantă.

„Președintele Trump se angajează să pună capăt acestui conflict, așa cum a promis în campania pentru alegerile prezidențiale. Și dorește o încheiere într-o manieră echitabilă, sustenabilă și durabilă, care să nu conducă la un alt conflict peste doi sau trei ani.”

Potrivit ministrului rus de externe Serghei Lavrov, Rusia și SUA s-au înțeles asupra a trei aspecte-cheie, și anume numirea unor ambasadori pentru a elimina „obstacolele misiunilor diplomatice”, desemnarea reprezentanților pentru a începe procesul de a ajunge la un acord de pace în Ucraina, respectiv crearea condițiilor pentru a relua cooperarea între țările lor.

Serghei Lavrov îl laudă pe Trump

Lavrov spune a mai spus că președintele american Donald Trump a fost „primul dintre liderii occidentali” care a remarcat că „atragerea Ucrainei în NATO a fost una dintre cele mai mari greșeli ale președintelui Biden”.

„Am observat că președintele Trump a fost primul dintre liderii occidentali care a spus că atragerea Ucrainei în NATO se numără printre principalele motive pentru ceea ce se întâmplă, una dintre cele mai mari greșeli ale lui Biden. Dacă Trump ar fi fost președinte, acest lucru nu s-ar fi întâmplat niciodată.

Președintele Putin a subliniat de mai multe ori că extinderea NATO și absorbția Ucrainei de către NATO reprezintă o amenințare directă la adresa Federației Ruse și a suveranității noastre.

Și am explicat astăzi că orice apariție a forțelor armate din țările NATO sub vreun steag, sub steagul european sau sub alte steaguri, nu schimbă nimic.

Este, desigur, total inacceptabil”.

În ceea ce privește partea ucraineană, oficialul rus a comentat că există „o dorință reciprocă” de a găsi soluții, dar Rusia va aștepta ca întâi de toate SUA să își desemneze reprezentanții.

„După aceea, consultările relevante vor începe și vor fi regulate”, spune el.

Lavrov a precizat, de asemenea, că cele două părți au convenit să înceapă „cât mai curând posibil” procesul pentru negocierile de pace, odată ce SUA își confirmă reprezentanții, iar Rusia îi va numi pe ai săi.

Ministrul rus de externe a menționat „crearea condițiilor” pentru o cooperare mai largă între SUA și Rusia, inclusiv „reluarea consultărilor pe probleme geopolitice” și „eliminarea barierelor artificiale din calea cooperării economice reciproc avantajoase”.

„A fost o conversație foarte utilă. Ne-am ascultat reciproc și ne-am auzit reciproc”, a conchis Lavrov la conferința de presă.

Ce spune SUA despre locul la masa negocierilor a UE

Partea americană a insistat că Ucraina și Uniunea Europeană vor fi implicate discuții, dar fără să se angajeze să le ofere un loc la masă. Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că „toți cei implicați în acest conflict trebuie să fie de acord, trebuie să fie acceptabil pentru ei”.

Orice garanție de pace postbelică ar trebui să fie „condusă de Europa”, au declarat oficialii americani, repetând apelurile adresate aliaților europeni de a crește cheltuielile de apărare și lăudând Marea Britanie și Franța pentru că „vorbesc despre o contribuție mai viguroasă la securitatea Ucrainei”.

„Am cerut europenilor să contribuie în continuare la apărarea noastră comună, să împărtășească povara NATO. Faptul că o treime din aliații NATO nu contribuie cu o treime, noi considerăm ca e inacceptabil. Ne așteptăm să contribuie cu minimul, este un efort comun. Cu toții trebuie să contribuim. Faptul că Franța și alți aliați vor să contribuie mai mult – considerăm că este un lucru bun”, a subliniat la rândul său consilierul american pentru securitate națională, Mike Waltz.

„Uniunea Europeană (UE) va trebui să stea la masa (negocierilor) la un moment dat, pentru că a impus sancţiuni” Rusiei, a declarat şeful diplomaţiei americane.

El a apreciat că relaţiile Washingtonului cu Moscova se pot consolida dacă se încheie războiul din Ucraina.

„Există oportunităţi extraordinare ale unui parteneriat” cu Rusia, însă „cheia în vederea ajungerii la acesta este sfârşitul conflictului”, a subliniat Marco Rubio.

Întrebat despre afirmațiile repetate ale lui Zelenski, potrivit cărora nu va accepta un acord de pace între Rusia și Ucraina fără participarea Ucrainei, Lavrov a răspuns că nu e necesar să intre în detalii, întrucât subiectul a fost deja abordat de Putin într-un interviu recent cu jurnalistul rus Pavel Zarubin.

Kremlinul a declarat ulterior că Putin este dispus să discute cu Zelenski „dacă este necesar”.

Lavrov a încheiat conferința de presă cu reflecția că discuțiile de la Riad „nu au fost lipsite de succes”.

După încheierea discuțiilor, consilierul lui Putin pentru afaceri externe, Iuri Ușakov, a declarat pentru canalul rusesc Channel One că nu a fost stabilită deocamdată o dată pentru o întrevedere între Putin și Trump, dar că este „puțin probabil” ca aceasta să aibă loc săptămâna viitoare.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite