Abbas îl va numi pe economistul Mohammad Mustafa în funcția de prim-ministru al AP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, ar urma să anunțe în următoarele zile numirea economistului și fostului înalt funcționar guvernamental Mohammad Mustafa în funcția de premier al Autorității Palestiniene, au dezvăluit marți trei oficiali la curent cu această chestiune pentru The Times of Israel.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Decizia face parte din efortul lui Abbas de a reforma AP, creând un guvern tehnocrat în Cisiordania, care va fi mai bine pregătit să guverneze și Gaza după încheierea războiului Israelului împotriva Hamas.

Mustafa va avea la dispoziție câteva săptămâni pentru a forma un cabinet, timp în care premierul demisionar al AP, Mohammed Shtayyeh, va rămâne la conducere, au declarat un oficial palestinian, un diplomat european de rang înalt și un oficial american.

Mustafa, în vârstă de 69 de ani, a avut consultări cu potențialii membri ai cabinetului în ultimele săptămâni și se așteaptă ca aceștia să fie un grup de tehnocrați neafiliați partidului Fatah al lui Abbas - mulți dintre ei  educați în Occident - spun oficialii.

Mustafa este respectat de mulți actori internaționali, având un doctorat în economie de la Universitatea George Washington și lucrând timp de 15 ani la Banca Mondială.

El a fost viceprim-ministru, ministru al economiei și consilier economic al lui Abbas. Totodată, Mustafa face parte din Comitetul Executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei din 2022 și este președinte al Fondului de investiții palestinian din 2005.

El este însă și un vechi confident al lui Abbas, ceea ce a dus la diminuarea așteptărilor la Bruxelles că noul guvern tehnocrat va fi într-adevăr capabil să implementeze reformele necesare ale AP, care se confruntă de mult timp cu acuzații de corupție, a declarat diplomatul european.

Una dintre principalele cereri de reformă pe care actorii internaționali i-au adresat-o lui Abbas în ultimele luni este ca acesta să transfere o parte din atribuțiile sale către prim-ministru. Chiar dacă Abbas va face acest pas, relevanța sa va fi pusă sub semnul întrebării, având în vedere relația sa apropiată cu cel căruia i-ar transfera aceste puteri, a speculat diplomatul.

„Înghițim această reformă de fațadă pentru că nu avem nimic de oferit lui Abbas", a subliniat diplomatul european de rang înalt, adăugând că SUA, UE și țările arabe donatoare ar fi putut să-l convingă pe Abbas să numească un premier mai independent dacă ar fi avut mai mult succes în a convinge Israelul să coopereze cu eforturile de revitalizare a AP.

Odată ce guvernul tehnocrat va fi în funcție, părțile interesate regionale vor putea să avanseze în ceea ce privește planurile de înființare a unui comitet interimar în Gaza, însărcinat cu furnizarea de servicii civile și de securitate internă în enclavă.

SUA ar dori ca acest comitet să fie conectat cu aliații arabi, precum și cu Ramallah, astfel încât să pregătească AP pentru preluarea completă a guvernării în Gaza. Principalele țări donatoare, cum ar fi Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, au subliniat că nu vor contribui la gestionarea postbelică a Gaza decât dacă aceasta este în tandem cu crearea unei căi către o soluție cu două state.

Principalul consilier al lui Abbas, secretarul general al Comitetului executiv al OEP, Hussein al-Sheikh, va avea miercuri întâlniri la nivel înalt în Emiratele Arabe Unite. Ramallah caută să se coordoneze cu aliații arabi pentru a menține sprijinul acestora.

În ceea ce privește Turcia și Qatar, care îi găzduiesc pe liderii Hamas, nu este clar dacă vor considera alegerea lui Mustafa satisfăcătoare. Aceste țări l-au primit pe Abbas la începutul acestei luni pentru consultări privind instalarea unui guvern tehnocrat și planificarea gestionării Gaza după război.

Numirea lui Mustafa vine la mai puțin de o lună de când Shtayyeh și-a prezentat demisia împreună cu restul cabinetului AP.

În timp ce Abbas dorea să aștepte cel puțin până la o încetare temporară a focului în Gaza pentru a stabili un nou guvern în Cisiordania, discuțiile pentru armistițiu s-au prelungit până de Ramadan, deocamdată fără niciun progres.

Totuși, un oficial israelian de rang înalt a declarat marți că s-au înregistrat progrese semnificative în ultimele 24 de ore și că există o speranță pentru o încetare a focului de șase săptămâni, în urma căreia aproximativ 40 de ostatici femei, bolnavi și răniți ar fi eliberați.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite