Civilii din Fâșia Gaza, fără scăpare. Au rămas fără apă, electricitate și speranță după atacurile Hamas și răzbunarea Israelului
0Majoritatea celor 2,3 milioane de oameni din Fâșia Gaza nu au electricitate și apă. Cu sute de lovituri israeliene care plouă asupra micuței lor enclave, nu au unde să fugă.
Teritoriul palestinian, unul dintre cele mai aglomerate locuri de pe Pământ, a fost asediat, începând de sâmbătă, moment din care bombardamentele, aproape constante, ar fi ucis peste 1.200 de oameni, potrivit oficialilor din domeniul sănătății, informează Reuters.
Lipsa de apă și electricitate
Singura centrală electrică din Gaza, care funcționa intermitent de zile întregi, a fost întreruptă miercuri, după ce a rămas fără combustibil. Fără curent, apa nu poate fi pompată în case. Noaptea, într-o beznă aproape totală, singurele lumini sunt cele ale bilelor de foc și ale lanternelor.
„Am trăit toate războaiele și incursiunile din trecut, dar nu am fost niciodată martor la ceva mai rău decât acesta”, a spus Yamen Hamad, 35 de ani, tată a patru copii.
Casa lui a fost a cărui distrusă de atacurile israeliene în nordul Gazei, în orașul Beit Hanoun.
Într-un spital din Khan Younis, din sudul Gazei, rudele și prietenii s-au aliniat în fața morgii supraîncărcate. Cadavrele zăceau pe podea, deoarece răcitoarele erau pline sau nu aveau curent.
Cei îndoliați erau disperați să-i îngroape mai repede pe cei dragi rapid, înainte ca temperaturile ridicate să își lase amprenta. Aceștia se rugau pentru sufletele celor decedați, înainte de a duce trupurile, pe tărgi sau pe brațe, la mormintele din apropiere.
Reuters a intervievat zeci de oameni din Gaza, iar majoritatea a fost precum un ecou ale sentimentelor lui Hamad. Au pictat un tablou al groazei și al deznădejdii, descriind scena drept cea mai mare violentă pe care au văzut-o vreodată.
Granița cu Egiptul, blocată
Cu singura graniță, către Egipt, blocată de autoritățile egiptene, oamenii au spus că au fost prinși în capcană. Ei s-au temut din start că urmează să vină ce e mai rău, inclusiv o posibilă invazie terestră.
Acest raid surpriză, lansat sâmbătă, i-a surprins pe militanții Hamas ieșind din Gaza și ucigând sute de oameni, lăsând cadavre împrăștiate în jurul unui festival de muzică și a unei comunități de tip kibuț. Zeci de israelieni și cetățeni străini au fost duși în Gaza ca ostatici.
Pierdere civilă fără precedent
Atacul Hamas a atras o condamnare puternică din partea Statelor Unite și a altor Guverne Occidentale. Carta fondatoare a grupului militant din 1988 a cerut distrugerea grupării, etichetată ca organizație teroristă de Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, Egipt și Japonia.
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, s-a angajat să intensifice campania militară din Gaza, afirmând miercuri că Israelul „va șterge Hamas de pe suprafața Pământului”.
Peste 175.000 de locuitori din Gaza și-au părăsit casele de sâmbătă, potrivit Națiunilor Unite. Unele agenții de ajutor din Gaza spun că acum condițiile sunt cele mai proaste pe care și le pot aminti, chiar și după conflicte repetate și 16 ani de când Hamas a preluat puterea în 2007, după un scurt război civil cu forțele loiale facțiunii Fatah, a președintelui palestinian Mahmoud Abbas.
„Pierderea civilă de această dată... este fără precedent”, a declarat Hisham Muhanna, purtătorul de cuvânt al Comitetului Internațional al Crucii Roșii din Gaza.
Posibila prăbușire a sistemului de sănătate
Beit Hanoun, în apropiere de granița cu Israelul, a fost printre primele locuri puternic afectate de atacuri, cu numeroase drumuri și clădiri distruse. Nu a existat nicio cale de scăpare pentru familia lui Ala al-Kafarneh.
Tânărul de 31 de ani a spus că a fugit sâmbătă din oraș, împreună cu soția sa însărcinată, tatăl, frații, verii și socrii. Ei au condus la tabăra de refugiați de pe plajă, de pe coastă, unde sperau că vor fi mai în siguranță, dar atacurile aeriene au început să vizeze și acea zonă, așa că s-au îndreptat către Sheikh Radwan, un alt district, situat mai la est.
Marți seara, un atac aerian a lovit clădirea în care se adăposteau Kafarneh și familia sa, ucigându-i pe toți, cu excepția lui.
„Am văzut moartea cu ochii”, a mărturisit Kafarneh, în fața spitalului Shifa din orașul Gaza, având o tăietură în zona capului și un ghips prins de la umăr la încheietura mâinii.
Stătea pe un trotuar lângă alte sute de oameni, lângă spital, loc unde speră să nu ajungă bombardamentele.
„Acum sunt fără adăpost. Poate că este sigur. Poate. Este un loc civil pașnic, nu? Poate că nu. Nicăieri nu pare sigur”, a spus Youssef Dayer, în vârstă de 45 de ani.
Unii oameni din afara spitalului și-au adus pături sau fâșii de carton pentru a dormi, alții au stat direct pe pământul gol. S-au format cozi lungi la cele câteva toalete din interiorul spitalului.
Într-un alt spital, doctorul Mohammad Abu Mughaseeb a spus că lipsesc materiale medicale de ani de zile. Asediul israelian intensificat a însemnat că stocurile se vor epuiza în câteva săptămâni.
„Dacă lucrurile continuă așa timp de câteva zile, sistemul de sănătate se va prăbuși”, a spus el după ce a dormit la spital, deoarece propria sa casă a fost avariată într-o explozie.
Lipsa energiei electrice a întrerupt o mare parte din alimentarea cu apă a enclavei.
Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că spitalele și alte instituții medicale care funcționează cu generatoare de combustibil ar putea să rămână fără curent în următoarele zile.
Ministerul mai a spus că se teme că și instalațiile de tratare a apelor uzate se vor opri, ceea ce duce la creșterea deșeurilor și a bolilor pe întreg teritoriul.
Niciun loc nu mai e sigur
Cu drumurile distruse de bombardament, lucrătorii apărării civile nu pot ajunge adesea la locurile cu bombe, iar locuitorii locali trebuie să ridice ei înșiși molozurile.
„Au dărâmat toată clădirea. Dormeam aici când s-a prăbușit peste mine”, a spus un bărbat, care reușise să iasă dintr-o clădire prăbușită din districtul Zeitoun, din Gaza. El și un alt bărbat au mers să caute supraviețuitori în interiorul unei alte clădiri, folosind luminile de la telefoanele mobile.
Hamas, ca guvern de facto al Fâșiei Gaza, conduce poliția, spitalele, serviciul de ambulanță, plus departamentul civil de urgență. Școlile ONU au devenit principalele locuri de adăpost pentru locuitorii din Gaza care și-au părăsit casele. Familiile se închesuie în sălile de clasă.
La o școală din orașul Gaza, sunetul exploziilor i-a înspăimântat pe copii. Mulți oameni stăteau afară în aer liber, speriați că vor fi îngropați de loviturile aeriene care pun la pământ clădirile din beton.