Cum a reușit Hamas să acumuleze o cantitate atât de mare de armament? Răspunsul experților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Enclava Fâșia Gaza, condusă de Hamas, este o zonă săracă, dens populată, cu puține resurse și izolată de restul lumii.

Război în Israel FOTO Profimedia
Război în Israel FOTO Profimedia

Enclava de coastă a fost aproape complet izolată de restul lumii timp de aproape 17 ani, când Hamas a preluat controlul, ceea ce a determinat Israelul și Egiptul să impună un asediu strict asupra teritoriului, care continuă, scrie edition.cnn.com.

Israelul menține, de asemenea, o blocadă aeriană și navală asupra Gaza, precum și o gamă largă de mijloace de supraveghere.

Ceea ce ridică o întrebare: Cum a reușit Hamas să acumuleze o cantitate atât de mare de armament care i-a permis grupului să organizeze atacuri coordonate care au ucis peste 1200 de persoane în Israel și au rănit alte câteva mii - continuând în același timp să lanseze rachete asupra Israelului?

Răspunsul, potrivit experților, este o combinație de viclenie, improvizație, tenacitate și un important binefăcător din străinătate.

„Hamas își achiziționează armele prin contrabandă sau prin construcții locale și primește un anumit sprijin militar din partea Iranului”, se arată în World Factbook al CIA.

În timp ce guvernele israelian și american nu au descoperit încă niciun rol direct al Iranului în raidurile de la sfârșitul săptămânii trecute, experții spun că Republica Islamică este de mult timp principalul susținător militar al Hamas, introducând arme în enclavă prin tuneluri transfrontaliere clandestine sau prin ambarcațiuni care au scăpat de blocada din Marea Mediterană.

Reciclarea munițiilor

Gaza nu are niciuna dintre industriile grele care ar susține producția de arme în cea mai mare parte a lumii. Dar printre principalele sale exporturi se numără fierul vechi, care poate furniza material pentru fabricarea de arme în rețeaua de tuneluri de sub enclavă.

Atunci când infrastructura din Gaza a fost distrusă în urma loviturilor aeriene israeliene, ceea ce a rămas - tablă și țevi metalice, armături, cabluri electrice - a ajuns în atelierele de armament ale Hamas, apărând sub formă de tuburi de rachetă sau alte dispozitive explozive, potrivit lui Ahmed Fouad Alkhatib în cadrul Forumului Fikra al Institutului de la Washington pentru politica Orientului Apropiat din 2021.

Reciclarea munițiilor neexplodate ale Israelului pentru materialul lor exploziv și alte părți se adaugă la lanțul de aprovizionare al Hamas, a scris Alkhatib. „Operațiunea IDF a furnizat indirect Hamasului materiale care altfel sunt strict monitorizate sau interzise cu totul în Gaza", a scris el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite