Cine este adolescenta care a inspirat-o pe Malala Yousafzai, laureată a Premiului Nobel pentru Pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Malala Yousafzai. FOTO: Reuters
Malala Yousafzai. FOTO: Reuters

Premiului Nobel pentru Pace a fost acordat, în comun, pe 10 octombrie 2014, tinerei pakistaneze Malala Yousafzai, care luptă pentru dreptul fetelor la educaţie, şi activistului indian pentru drepturile copiilor Kailash Satyarthi. Adolescenta din Pakistan, cea mai laureată a acestui premiu, a avut, potrivit World.Mic, o sursă de inspiraţie reprezentată de cazul unei tinere din India.

Este greu să ne gândim că o persoană care a reuşit să impresioneze prin devotamentul său pentru promovarea educaţiei fetelor din lumea întreagă, problemă întâlnită mai ales în societăţile islamice sau în ţările din lumea a Treia.

La doar 18 ani, Anoyara Khatun, adolescentă dintre regiune din estul Indiei, a ajutat foarte mult în procesul de reîntoarcere a 180 de copii răpii de traficanţii de fiinţe umane, a împiedicat 35 de căsătorii care urmau să fie încheiate între persoane minore şi s-a ocupat de înscrierea în şcoli a aproape 200 de copii, potrivit Fondul Malala.

Khatun a devenit membru al „Save the Children’s Multi-Activity Center” (MAC) în satul său din Sandeshkali înainte de a decide să să implice în campania de conştientizare a populaţiei indiene de necesitatea educaţiei pentru copii, încercarea de a schimba mentalitatea tradiţională că încă de foarte tineri copii trebuie să se căsătorească şi să intre în câmpul muncii.

Fondul Malala, organizaţie care ajută fetele din statele represive să-şi continue formaţia intelectuală, recunoaşte, de asemenea, şi pe tinerii activişti din lumea întreagă lume care promovează principiile accesului la educaţie şi libertăţii persoanelor de sex feminin.

Yousafzai a lăudat „curajul exemplar şi capacitatea de conduce” a Anoyarei Khatun, la doar câteva zile după ce a primit Premiul Nobel pentru Pace pe 13 octombrie.

La fel ca Malala, Khatun a devenit activistă după ce învăţat din propria sa experienţă ce înseamnă exploatarea copiilor. După ce tatăl său a murit când avea doar 5 ani, situaţia dificilă a familiei a obligat-o să lucreze ca ajutor într-o casă gospodărie din districtul Paraganas Nord 24 din Bengalul de Vest.

Khatun a rezistat doar şase luni în casa în care lucru, după care s-a întors în satul său. Aceasta şi dat seamă de situaţia dificilă a minorilor şi de faptul că avea loc numeroase căsătorii între minori, trafic cu minori şi obligarea acestora să lucreze sub ameninţarea pedepselor.

„Traficul care vizează fetele tinere şi căsătoriile între copii au fost exagerate (n.r. – în sensul de mult peste media normală) în satele de aici”, a declarat Khatun pentru unul din cele mai mari ziare indiene „Hindu”. „Sărăcia, lipsa de conştientizare şi educaţie au creat condiţiile ideale pentru ca traficanţii (n.r. – de fiinţe umane) să acţioneze aici”, a adăugat adolescenta din India.

Activitatea adolescentei indiene in cadrul MAC este necesară mai ales în ţara sa de origine. Mai mult de 200 de milioane de oameni din India trăiesc sub pragul sărăciei, potrivit ultimei analize a Băncii Mondiale, ceea ce duce la de multe ori la obligarea minorilor să muncească sau la vânzarea acestora spre reţele de trafic de fiinţe umane.

Banii de pe piaţa neagră a muncii unde sunt implicaţi minorii ar genera o sumă de aproape 340 de miliarde de dolari în India, potrivit unui studiu recent făcut de un laurea al Premiului Nobel pentru Pace, Kailash Satyarhi.

„Cifrele sunt şocante”, afirmă Satyarhi în raportul „Economic Behind Forces Labour Trafficking”.

Totodată, guvernul Indiei a susţinut că intenţionează să se ocupe mai eficient de problema traficanţilor de fiinţe umane şi să afacerile murdare din această sferă a ilegalităţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite