Malala şi-a dedicat Nobelul pentru Pace „copiilor fără o voce“. Talibanii o ameninţă în continuare cu moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Malala Zousafzai, cea mai tânără laureată a premiului Nobel pentru Pace FOTO AP
Malala Zousafzai, cea mai tânără laureată a premiului Nobel pentru Pace FOTO AP

Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai, care a scăpat cu viaţă după un atac al talibanilor, s-a declarat „mândră că este prima adolescentă“ care primeşte Premiul Nobel pentru Pace şi l-a dedicat „tuturor copiilor fără o voce“, relatează AFP.  Dar, la puţin timp după anunţul Comitetului Nobel, o grupare talibană din Pakistan i-a transmis un mesaj ameninţător tinerei laureate.


"Sunt mândră că sunt prima pakistaneză, prima fată şi prima adolescentă care primeşte acest premiu", a declarat ea într-o conferinţă de presă, la Birmingham.

"Această recompensă este pentru toţi copiii fără o voce şi care trebuie să fie auziţi", a adăugat ea. "Le-am cerut onorabilului premier (indian) Narendra Modi şi onorabilului premier (pakistanez) Nawaz Sharif să ni se alăture" la ceremonia de înmânare a Premiului, la Oslo, pe 10 decembrie, a declarat adolescenta, care purta un văl colorat, cu flori de culoarea verde.

Cea mai tânără laureată din istoria Nobelului împarte distincţia cu indianul Kailash Satyarthi, în vârstă de 60 de ani, pentru lupta lor împotriva exploatării copiilor şi dreptul acestora la educaţie.

Ea s-a declarat "întru totul inspirată" de activitatea colaureatului şi a apreciat că premiul transmite "un mesaj de dragoste între Pakistan şi India şi între religii diferite".

"Puţin contează ce culoare are pielea ta, ce limbă vorbeşti, religia în care crezi; ar trebui să ne batem cu toţii pentru drepturile noastre, pentru drepturile copiilor, pentru dreptul femeilor şi dreptul fiecăruia de a fi uman", a subliniat ea.

Ea i-a mulţumit totodată tatălui ei pentru că nu i-a "cusut aripile, pentru că m-a lăsat să zbor şi să-mi ating obiectivele, pentru că a arătat lumii că o fată nu este o presupusă sclavă".

O fată "nu este doar o mamă, o soră sau o soţie, ci ea trebuie să aibă o identitate, ea trebuie să fie recunoscută şi ea are aceleaşi drepturi ca un băiat", a continuat ea.

"Prin povestea mea, vreau să le spun copiilor din întreaga lume că trebuie să-şi apere drepturile, (că) nu trebuie să aştepte ca altcineva să o facă pentru ei", a mai spus Malala Yousafzai.

Malala Yousafzai se afla "la şcoală, ca de obicei", vineri dimineaţă, la Birmingham, în centrul Angliei, când s-a anunţat că a câştigat Premiul Nobel pentru Pace.

 "Tânăra se află la şcoală, ca de obicei", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al companiei de relaţii publice Edelman, care se ocupă de imaginea adolescentei pakistaneze.

Malala s-a stabilit în oraşul Birmingham în urma intervenţiei chirurgicale la care a fost supusă în octombrie 2012, după ce a fost împuşcată în cap de talibani, în Pakistan.

Dar premiul pe care l-a primit Malala i-a înfuriat pe talibani. O puternică facţiune desprinsă din gruparea Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) a ameninţat-o pe tânără militantă pentru educaţie Malala Yousafzai cu "cuţite ascuţite şi strălucitoare".

Facţiunea Jamaat ul Ahrar, desprinsă în august din TTP, cunoscută şi sub denumirea generică de Talibanii pakistenezi, a postat vineri seară pe Twitter o reacţie la decizia Comitetului Nobel norvegian.

"Personaje ca Malala ar trebui să ştie că nu suntem descurajaţi de propaganda necredincioşilor. Am pregătit cuţite ascuţite şi strălucitoare pentru duşmanul Islamului", a postat pe Twitter purtătorul de cuvânt Ehsanullah Ehsan.

"Malala vorbeşte atât de mult despre arme şi conflicte armate. Nu ştie ea că fondatorul recentului ei premiu Nobel a fost inventatorul dinamitei?", s-a întrebat el.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite