China va impune sancţiuni firmelor americane implicate în vânzarea de armament către Taiwan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul chinez a anunţat, vineri, că va impune sancţiuni firmelor americane implicate în vânzarea de armament în valoare de 2,2 miliarde de dolari către Taiwan, relatează AFP.

”Vânzarea de armament Taiwanului de către SUA violează normele fundamentale ale legii şi relaţiilor internaţionale. Pentru a-şi proteja interesele naţionale, China va impune sancţiuni asupra acelor companii americane care participă la această afacere”, a declarat Geng Shuang, purtător de cuvânt al ministerului de externe chinez.

Tranzacţia dintre guvernul american şi cel de la Taipei este prima de o astfel de anvergură după multe decenii, valoarea totală ajungând la 2,2 miliarde de dolari. Reacţia Chinei este uşor de explicat – nu doar că tranzacţia vine într-un context în care relaţiile dintre Washington şi Beijing sunt profund afectate de războiul comercial în care sunt implicate cele două ţării, dar poziţia guvernului chinez faţă de statul Taiwan este una clară, acesta fiind considerat parte a teritoriului chinez. Astfel, orice fel de relaţii internaţionale care pot oferi Taiwanului sprijin diplomatic şi legitimitate ca stat de sine stătător sunt puternic dezaprobate de China.

La începutul acestei săptămâni, ministerul de externe chinez a anunţat că autorităţile de la Beijing au depus plângeri formale prin intermediul canalelor diplomatice, exprimându-şi ”puternica nemulţumire şi ferma opoziţie” faţă de această potenţială vânzare. Dacă va fi dusă la sfârşit,  tranzacţia ar echipa Taiwanul, printre altele, cu tancuri şi rachete antiaeriene. 

Washingtonul a ignorat plângerile Chinei, considerând că armamentul va contribui la ”pacea şi stabilitatea” Asiei, iar guvernul Taiwanului a promis că ”va continua întărirea apărării împotriva ameninţărilor şi provocărilor guvernului de la Beijing”.

Recenta apropierea de Taiwan a Administraţiei Trump vine pe fundalul războiului comercial dintre SUA şi China, reprezentând o rupere semnificativă de politica precedenţilor trei preşedinţi americani, care au păstrat o relaţie distantă de Taipei pentru a nu inflama relaţiile cu guvernul de la Beijing.

Chiar dacă începând din 1979, Statele Unite şi-au schimbat poziţia în conflictul dintre Taiwan şi China prin recunoaşterea diplomatică a Beijingului în detrimentul Taipeiului, Washingtonul a rămas cel mai puternic aliat neoficial al Taiwanului. 

Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, petrece două zile în Statele Unite săptămână aceasta, înainte de o călătorie în Caraibe. Decizia de a-l lăsa pe acesta se treacă prin teritoriul american a născut obiecţii ferme din partea Chinei, ministrul de externe chinez avertizând Washingtonul ”să nu se joace cu focul în problema Taiwanului” şi să nu ofere o platformă ”forţelor separatiste taiwaneze”. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite