China refuză venirea în Wuhan a echipei OMS care trebuia să investigheze originile coronavirusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tedros Adhanom Ghebreyes, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii / FOTO EPA-EFE
Tedros Adhanom Ghebreyes, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii / FOTO EPA-EFE

China blochează venirea unei echipe a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii însărcinată cu investigarea originilor pandemiei, Beijingul refuzând momentan să le acorde vize membrilor delegaţiei.

„Sunt foarte dezamăgit de aflarea acestor veşti, dat fiind faptul că doi membri ai echipei deja îşi începuseră călătoriile, iar alţii nu au putut s-o facă în ultimul moment. Am luat, însă, legătură cu oficiali chinezi de rang înalt şi le-am explicat din nou că această misiune este o prioritate pentru OMS”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, citat de The Guardian.

OMS încearcă de mai multe luni să trimită o echipă de experţi din mai multe ţări, purtând discuţii cu guvernul chinez încă din iulie. Oamenii de ştiinţă au accentuat în repetate rânduri că este necesară o înţelegere clară a modului în care virusului s-a transmis către oameni. 

Echipa trimisă de OMS se îndrepta către Wuhan pentru a examina cele mai timpurii cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 identificate. Nu intenţiona să probeze afirmaţiile, contrazise deja de majoritatea oamenilor de ştiinţă, conform cărora virusul al proveni dintr-un laborator al guvernului chinez. Misiunea a fost criticată în repetate rânduri de Donald Trump, preşedintele american în exerciţiu.

Mike Ryan, medic şi reprezentant OMS, a spus că echipa de investigaţie a colaborat în ultima perioadă cu colegi din China pentru planificarea călătoriei şi că au sperat până în ultimul moment că lipsa vizelor este „doar o problemă logistică şi birocratică care poate fi rezolvată foarte repede”. Acesta continuă să spere că misiunea poate fi reluată cât mai repede, chiar şi în următoarele zile. 

Ilona Kickbusch, director al Centrului pentru Sănătate Globală, a explicat faptul că decizia Chinei este un exemplul clar în care jocurile geopolitice intervin în capacitatea statelor de a învinge pandemia. 

„Sars (n.red - epidemia din 2002-2003) chiar a făcut China să înţeleagă că trebuie să se integreze mai bine în sistemul global. A fost o perioadă de deschidere, dar acum vedem o adevărată închidere a minţilor în toate taberele”, a declarat aceasta pentru presa britanică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite