China îşi reorganizează armata şi ia în calcul să participe la misiuni externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Chinei Xi Jinping a anunţat o vastă reformă militară în cadrul armatei ţării sale, cu scopul de a o face mai eficientă şi mai puternică. Reforma prevede posibilitatea participării militarilor chinezi în misiuni externe, iar una dintre misiuni ar putea fi alăturarea la lupta împotriva reţelei teroriste Statul Islamic.

Armata chineză va fi supusă unor schimbări structurale. Potrivit lui Xi  Jinping, este vorba despre „o decizie strategică majoră în vederea realizării visului Chinei de a avea o armată puternică“.

Efectivele armatei chineze urmează să fie reduse de la 2.300.000 la 2.000.000, în timp ce controlul Partidului Comunist asupra armatei va spori.

Potrivit unui decret prezidenţial, Statul Major General, Departamentul Logistic General, Departamentul Politic General şi Departamentul General pentru Armament vor fi reorganizate în 15 departamente şi comisii aflate sub controlul Comisiei Militare Centrale.

Printre noile organisme înfiinţate pot fi enumerate Departamentul Statului Major General Unificat, precum şi cele pentru probleme politice, logistice şi de apărare naţională. De asemenea vor fi înfiinţate o serie de comisii pentru diverse activităţi, între care disciplinare, politico-juridice, ştiinţifico-tehnice, de recrutare, de dezvoltare a armelor, de planificare strategică şi de cooperare militară.

Misiuni externe

Beijingul intenţionează să-şi pregătească forţele armate pentru operaţiuni moderne, inclusiv în străinătate. Dizolvarea Departamentului Politic General, apărut odată cu Republica Populară Chineză, este făcută în scopul ameliorării cooperării între diferite structuri militare şi adaptării forţelor armate chineze la normele altor ţări, conform experţilor militari.

Schimbările structurale includ de asemenea crearea a trei unităţi noi, printre care şi una pentru supravegherea arsenalului de rachete strategice.

Un cercetător a apreciat că această reorganizare are drept scop sporirea capacităţii de luptă a armatei chineze.

„Mult timp, China nu avea interese în străinătate, iar Marina, Forţele Aeriene şi Forţele Strategice erau mai slabe în raport cu Armata Terestră“, a explicat Ni Lexiong, profesor la Universitatea din Shanghai, citat de AFP.

„Pentru a ajunge din urmă SUA şi Europa, China trebuie să-şi sporească nivelul de modernizare şi capacitatea de luptă a armatei sale“, a adăugat el.

Anunţul privind reorganizarea armatei chineze a fost făcut în contextul în care Beijingul încearcă să se doteze cu al doilea portavion şi are dispute cu vecinii săi din cauza unor insuliţe din Marea Chinei de Sud.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Yang Yujun, Beijingul a început să construiască un portavion 100% chinezesc.

China dispune de portavionul Liaoning, numit după o provincie din nordul Chinei, unde a fost modernizat. China a cumpărat în 1998 de la Ucraina portavionul sovietic Variag, cu scopul de a-l face un cazino plutitor. Însă planurile Beijingului s-au schimbat între timp şi portavionul Variag a fost modernizat în scop militar.

China ar putea să se alăture luptei împotriva Statului Islamic

Potrivit Washington Times, care citează surse din cadrul forţelor armate americane, China este tot mai îngrijorată de creşterea numărului chinezilor care se alătură Statului Islamic şi ia în calcul să participe la lupta împotriva reţelei teroriste.

Washington Times scrie că Beijingul ar prefera mai degrabă să se alăture la campania militară rusă în Siria decât la cea a coaliţiei internaţionale anti-SI, condusă de SUA.

Campania militară rusă în Siria a fost lansată pe 30 septembrie 2015, la un an după cea internaţională. Occidentul acuză Rusia că atacă poziţii aparţinând rebelilor moderaţi sirieni, pe lângă cele ale Statului Islamic, acuzaţii respinse de Moscova.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite