„Cel mai mare scandal al timpurilor noastre“: unul din opt oameni de pe glob suferă de foame

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grup de copii din nordul Kenyei Foto Shutterstock
Grup de copii din nordul Kenyei Foto Shutterstock

O persoană din opt suferă de malnutriţie cronică, iar creşterea preţurilor la produsele alimentare ar putea anula toate progresele care s-au făcut în lupta împotriva foametei.

Într-un raport privind insecuritatea alimentară, agenţiile ONU au declarat că 868 de milioane de oameni au suferit de foame în perioada 2010-2012, adică aproximativ 12,5% din populaţia lumii, în scădere de la cei aproximativ un miliard înregistraţi în perioada 1990-1992, informează Reuters.

„Aceasta este o veste mai bună decât cele din trecut, dar tot avem o persoană din opt care suferă de foame. Acest lucru este inacceptabil, mai ales atunci când trăim într-o lume a abundenţei“, a declarat Jose Graziano da Silva, director general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Cele mai multe progrese înregistrate în reducerea foametei au fost făcute până în 2006, în contextul în care până atunci preţurile la alimente au tot scăzut. Însă odată cu declanşarea crizei economice şi a creşterii preţurilor au existat tot mai puţine progrese“, a declarat acesta pentru Reuters.

Preţurile la alimente au crescut de-a lungul ultimelor luni din cauza secetei din SUA, Rusia şi din alte ţări exportatoare de cereale, iar FAO se aşteaptă ca preţurile să rămână aproape de nivelul atins în timpul crizei alimentare din 2008.

Cu toate acestea, Graziano da Silva îşi păstrează optimismul şi crede că lumea încă poate atinge Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, de a reduce la jumătate subnutriţia în ţările aflate în curs de dezvoltare, până în 2015. Acesta este unul dintre obiectivele adoptate la adunarea din anul 2000 a liderilor mondiali la Naţiunile Unite, pentru a reduce sărăcia, foametea şi bolile în ţările sărace, până în anul 2015.

Redresarea economică, în special în sectorul agricol, va fi crucială pentru reducerea foametei, potrivit raportului FAO.

În documentul citat se arată că factorii care împiedică progresele sunt cererea tot mai mare de biocombustibili, speculaţiile financiare de pe piaţa materiilor prime alimentare, ineficienţa din aprovizionarea cu alimente şi distribuirea lor.

Lipsa acţiunilor politice privind preţurile ridicate la produsele alimentare, inegalitatea dintre sexe şi schimbările climatice riscă, de asemenea, să anuleze progresele din ultima perioadă.

Faptul că mai mulţi oameni decât populaţia din SUA, Europa şi Canada suferă de foamete într-o lume care produce suficient pentru ca toată lumea să se hrănească reprezintă cel mai mare scandal al timpurilor noastre“, a spus Luca Chinotti de la agenţia umanitară Oxfam.

foamete shutter

El a sugerat asigurarea unor rezerve de alimente, ca o măsură de protecţie împotriva creşterii preţurilor şi introducerea de programe de protecţie pentru cei cu un risc mai ridicat de foamete.

Marea majoritate a persoanelor care suferă de foame (852 milioane) trăiesc în ţările în curs de dezvoltare, unde subnutriţia este estimată la 15%.

În ultimele două decenii, foametea a scăzut cu aproape 30% în Asia şi în Pacific datorită progresului socio-economic. Africa a fost singura regiune în care numărul a crescut în acest interval, de la 175 de milioane între anii 1990-1992, la 239 de milioane în perioada 2010-2012.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite