Cel mai înalt munte de pe Terra, care nu este Everest, a fost escaladat pentru prima dată. Povestea aventurii, spusă de unul dintre exploratori
0Pentru prima dată în istorie, cel mai înalt munte de pe Pământ a fost escaladat, scrie SFGate. Cel care a reuşit performanţa, Victor Vescovo, se află deja în Cartea Recordurilor, fiind primul om care a atins şi cel mai înalt punct de pe planetă, şi pe cel mai adânc.
Deşi Muntele Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8.848 de metri deasupra nivelului mării, vulcanul Mauna Kea de pe Insula Mare din Hawaii deţine de fapt titlul de cel mai înalt munte de pe Pământ, cu o altitudine de 10.210 de metri. Explicaţia stă în faptul că mai mult de jumătate din vulcanul Mauna Kea se află sub apă, astfel că înălţimea lui la suprafaţă ajunge abia la 4.207 metri.
Victor Vescovo, fost ofiţer militar devenit explorator
FOTO: Guiness World Records - Victor Vescovo cu certificatul său de Cartea Recordurilor, în 2017
După ce a servit timp de 20 de ani în Rezerva Marinei SUA în calitate de ofiţer de informaţii, Vescovo s-a dedicat aventurii. A escaladat cel mai înalte vârfuri de pe toate continentele şi a vizitat cele mai adânci puncte cunoscute ale fiecăruia dintre cele cinci oceane ale Pământului cu un submersibil pe care l-a comandat şi l-a construit.
Ideea de a atinge vârful Mauna Kea pornind de pe fundul oceanului i-a venit în 2020, când se afla în Hawaii şi lucra la nava sa. Deşi alţi oameni au escaladat Mauna Kea de la baza sa de pe uscat până în vârf, nimeni nu a făcut-o de pe fundul oceanului. Pentru această aventură, Vescovo spune că a fost foarte important pentru el să implice comunitatea locală. Aşa că a apelat la cercetătorul hawaiian Cliff Kapono pentru a duce la capăt performanţa.
„Am fost foarte norocos că am fost pus în legătură cu Dr. Cliff Kapono din Hilo, care este biolog marin pe insulă şi care a fost foarte interesat să facă acest efort epuizant de trei zile", a declarat Vescovo pentru SFGate.
FOTO: Caladanoceanic/ Enrique Alvarez - Victor Vescovo şi Cliff Kapono pe biciclete spre Mauna Kea
Descoperirea de la baza vulcanului, pe fundul Oceanului Pacific
După aproape un an de planificare şi de obţinere a avizelor necesare, expediţia a avut loc în februarie 2021, pe parcursul a trei zile. Călătoria istorică a inclus coborârea pe fundul oceanului, deplasarea cu caiacul până la ţărm, apoi mersul pe bicicletă şi drumeţia până în vârf.
„A fost grozav, pentru că nu ştii niciodată cu siguranţă ce vei vedea pe fundul oceanului", a declarat Vescovo despre coborâre. „Când am ajuns prima dată pe fundul apei, era relativ plat şi nisipos, aşa cum te-ai aştepta. Dar apoi sonarul a arătat la estul nostru o încrengătură incredibilă de colţuri ascuţite".
Cei doi au decis să investigheze zona indicată de sonar şi au descoperit fluxuri vechi de lavă la 5.000 de metri: „Toată lava fusese expulzată cu milioane şi milioane de ani în urmă şi, evident, a lovit apa şi a cam îngheţat pe loc, aşa că arăta ca o mare grămadă de pastă de dinţi pe fundul fundului mării”.
După ce au ieşit la suprafaţă, Vescovo şi Kapono au vâslit 43 de kilometri până la ţărm, însoţiţi de expertul în canotaj Chad Cabral. Au ajuns la mal, în portul Hilo, chiar înainte de lăsarea serii. În dimineaţa următoare, Vescovo şi Kapono au luat bicicletele şi au pedalat 60 de kilometri de la Hilo până la pantele lui Mauna Kea.
Mauna Kea, cel mai sacru munte din Hawaii
Deoarece Mauna Kea este cel mai sacru munte din Hawaii, a fost important pentru Vescovo şi Kapono să respecte protocolul nativilor hawaiieni în timpul acestei expediţii. Practicianul cultural Tom „Pohaku” Stone a ţinut ceremonii la Puuh Uhulu, un con vulcanic unde Saddle Road se întâlneşte cu Mauna Kea Access Road, înainte ca cei doi să-şi continue ascensiunea pe munte.
„Există anumite sensibilităţi. Oamenii nu sunt încurajaţi să meargă la urce până în vârf. Dar am primit binecuvântarea de la bătrânul local. Cred că am făcut-o cu respectul cuvenit”, a declarat Vescovo.
FOTO: Caladanoceanic/ Enrique Alvarez - Tom „Pohaku” Stone face o ceremonie pentru cei doi exploratori
Vescovo şi Kapono au mers pe biciclete până când au ajuns pe pante mai abrupte (cu o înclinaţie de 17%) şi au decis să parcurgă restul drumului pe jos. În a treia zi, cei doi au mers până în vârf prin zăpadă şi gheaţă.
„A existat un moment emoţionant, trebuie să mărturisesc, care s-a întâmplat pe drumeţia de la cabană până în vârful unde urcam. Era foarte frumos, dar în spatele nostru era Mauna Loa şi acolo este terenul de antrenament al armatei americane, iar ei făceau exerciţii", a spus Vescovo. „Se auzea zgomotul focurilor de mitralieră, se auzeau explozii şi rachete şi toate cele. Iar Kapono şi cu mine ne-am oprit, şi mi-am dat seama că ceea ce vede l-a cam deranjat”.
Baza militară americană, „o intruziune foarte umană şi foarte violentă”
„A fost nefast. El a remarcat atunci: Iată-ne pe noi, pe această parte frumoasă a insulei, escaladând acest munte, aducând respectul cuvenit, tocmai veniţi de pe fundul oceanului. Şi totuşi, ne întâlnim pe drum cu această intruziune foarte umană şi violentă, în această expediţie de trei zile, foarte ecologic gândită”, a explicat Vescovo, care a petrecut la rândul său 20 de ani ca ofiţer în armata americană.
Guinness World Records a aflat de performanţă şi a cerut documente justificative, precum jurnale de scufundare ale submersibilului şi datele GPS pentru porţiunile parcurse pe mare şi de uscat. Acum Vescovo şi Kapono deţin amândoi titlurile pentru „Prima ascensiune completă a Mauna Kea".