Ce îi motivează pe francezi să se alăture grupării Statul Islamic?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi francezi care au fost observaţi recent într-o înregistrare video, publicată de organizaţia jihadistă Statul Islamic, au provocat ample dezbateri în ţara lor de origine cu privire la modul în care extremiştii musulmani îşi recrutează membrii, scrie BBC.

Autorităţile franceze au anunţat de curând că au stabilit identitatea unui bărbat cu barbă, care apare într-un film violent postat de gruparea Statul Islamic. Potrivit acestora, este vorba de Maxime Hauchard, în vârstă de 22 de ani, acuzat de Hexagon că i-a ajutat pe jihadişti să execute mai multe persoane.

Născut într-o regiune rurală din Normandia, tânărul s-a convertit la islamism la vârsta de 17 ani. În prezent, se bucură de o celebritate ciudată, dând interviuri prin Skype posturilor tv franceze şi făcând apel la adepţii islamului să vina în rândurile organizaţiei Statul Islamic.

Potrivit unchiului său, Maxime Hauchard era un băieţel calm şi fericit. „Nu era niciodată un băiat obraznic”, spune Pascal Hauchard despre nepotul său, potrivit BBC.

„Recruţii occidentali nu au nicio valoare militară pentru aceste grupări teroriste. Scopul lor este pentru a întări propaganda în statele vestice, pentru a genera frică. Şi acest lucru funcţionează”, spune Jean-Pierre Filiu, profesor la Şcoala de Afaceri Internaţionale, din cadrul Sciences Po.

Însuşi preşedintele francez, Francois Hollande, s-a arătat îngrijorat de propaganda realizată de Statul Islamic, subliniind că trebuie luate măsuri suplimentare pentru a proteja familiile franceze.

„Plaja celor care sunt atraşi de ideile extremiste este una foarte amplă. Pe de-o parte ai adolescente, cu note bune la şcoală, care au momente de depresie. Pe de altă parte, ai infractori, oarecum mai apropiaţi de această lume. Toţi aceştia, atunci când ajung în rândurile extremiştilor, sunt brutalizaţi. Apoi, ei sunt forţaţi de jihadişti să recruteze alţi 4 sau 5 prieteni prin intermediul reţelelor sociale”, explică Jean-Pierre Filiu.

Specialiştii sunt de părere că o convertire la jihad este cu totul altceva decât convertirea la islamism, ceea ce demonstrează până la urmă că cele două nu au o legătură directă.

Se estimează că aproape 1.000 de cetăţeni francezi luptă în Orientul Mijlociu, alături de grupările teroriste.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite