Ce îi aşteaptă pe atleţii nord-coreeni de la Jocurile Olimpice dacă pierd

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atleta nord-coreeană Jong Sim Rim a câştigat aurul la concursul de haltere la JO 2012 FOTO: Reuters
Atleta nord-coreeană Jong Sim Rim a câştigat aurul la concursul de haltere la JO 2012 FOTO: Reuters

Victoria la Jocurile Olimpice de la Londra ţine, mai degrabă, de supravieţuire decât de performanţă sportivă pentru atleţii nord-coreeni, care riscă să ajungă în lagărele de concentrare dacă, la întoarcerea în ţara de origine, nu se prezintă cu medalii.

Fiecare medalie câştigată de atleţii nord-coreeni la Jocurile Olimpice de la Londra îi este atribuită „preaiubitului conducător suprem” al ţării, Kim Jong-un, care îi răsplăteşte pe învingători cu frigidere, cu televizoare şi chiar şi cu maşini.

Perdanţii, în schimb, riscă să fie închişi în lagărele de muncă forţată, relatează ABC News.

Informaţia nu poate fi confirmată oficial, mărturie stând doar poveştile descrise de foştii atleţi nord-coreeni care au reuşit să fugă din ţară.

Acesta este şi cazul lui Kim Yo-Han, ajuns în Coreea de Sud. El încă îşi aminteşte de cele patru ore pe zi de educaţie ideologică în care era cultivată loialitatea pentru liderul suprem.

În timp ce un sportiv cu performanţe primeşte statutul de „erou al naţiunii” sau de „atlet al poporului”, cei care nu excelează la competiţiile sportivă şi au „nenorocul” de a pierde chiar în faţa duşmanilor principali ai Phenianului – Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii – sunt evaluaţi în aşa-numitele „şedinţe de evaluare”, povesteşte Kim Yo-Han.

Dacă în timpul acestui proces de evaluare, atletul perdant este considerat „neloial” faţă de liderul Coreei de Nord, va ajunge cu siguranţă în lagărele de concentrare dispuse pe teritoriul ţării.

Până în prezent, performanţele atleţilor nord-coreeni de la Jocurile Olimpice de la Londra au fost cel puţin mulţumitoare, publicaţia „The Wall Street Journal” precizând că este cea mai bună reprezentare a ţării de la Olimpicele din 1992 din Barcelona.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite