Ce conține acordul de parteneriat strategic încheiat între Putin și Kim Jong-un

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin și Kim Jong-un au semnat de acord de parteneriat între Rusia și Coreea de Nord, pe care Kim l-a descris ca fiind „pașnic și defensiv” și despre care Putin a spus că nu exclude „acordarea de asistență reciprocă în cazul unei agresiuni împotriva uneia dintre părțile” semnatare, relatează agențiile internaționale de presă.

„Tratatul de parteneriat cuprinzător semnat astăzi prevede, printre altele, asistenţă reciprocă în caz de agresiune împotriva unei părţi la tratat", a declarat Putin presei după semnarea documentului. „Atât Rusia, cât şi Coreea (de Nord) urmăresc o politică externă independentă şi nu acceptă limbajul şantajului şi al dictatului", a avertizat el, citat de AFP.

Kim Jong-un l-a primit miercuri pe Vladimir Putin în Coreea de Nord FOTO EPA-EFE
Kim Jong-un l-a primit miercuri pe Vladimir Putin în Coreea de Nord FOTO EPA-EFE

Preşedintele rus a calificat acordul drept un „document cu adevărat revoluţionar”. El a declarat că Coreea de Nord are dreptul de a se apăra și că „Federația Rusă nu exclude cooperarea tehnico-militară cu Republica Populară Democrată Coreeană”.

Site-ul web al Kremlinului a anunțat că acordul prevede și „cooperarea în domeniul sănătății, al educației medicale și al științei". 

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a confirmat pentru presa rusă că acordul semnat între Rusia și Coreea de Nord conține o clauză de apărare reciprocă.

„În conformitate cu articolul patru din tratat, există un acord de a se acorda asistență reciprocă în cazul unei agresiuni împotriva oricărei țări semnatare”.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un l-a numit pe Putin „cel mai bun prieten” al ţării sale și a salutat începutul unei „noi ere” în relaţiile cu Moscova.

Coreea de Nord „îşi exprimă sprijinul deplin şi solidaritatea faţă de guvernul, armata şi poporul rus în desfăşurarea operaţiunii militare speciale în Ucraina pentru a-şi proteja suveranitatea, interesele de securitate şi integritatea teritorială”, i-a spus el oaspetelui său.

„Apreciem foarte mult sprijinul dumneavoastră sistematic şi continuu pentru politica rusă, inclusiv în problema Ucrainei”, a spus la rândul său Vladimir Putin.

Vorbind după ceremonia de semnare, Kim Jong-un a calificat acordul drept „pașnic și defensiv” și „cel mai puternic tratat” semnat vreodată între cele două țări, ridicând relația lor la nivelul unei alianțe. Pactul va duce la o cooperare mai strânsă în plan politic, economic și militar, a spus el.  

Putin, întâmpinat cu fast în Coreea de Nord

Preşedintele rus a fost întâmpinat cu un covor roşu şi o ceremonie grandioasă în Piaţa Kim Il Sung, cu o fanfară militară şi dansuri sincronizate.

Şeful Kremlinului a purtat apoi discuţii cu liderul nord-coreean timp de o oră şi jumătate alături de delegaţia sa, urmate de o întâlnire privată. Preşedintele rus l-a invitat pe Kim Jong Un să viziteze Moscova.

În timpul nopţii, Kim l-a întâmpinat pe Putin la aeroport şi l-a îmbrăţişat, subliniind o consolidare a relaţiilor, care provoacă îngrijorare la Seul şi la Washington.

SUA şi aliaţii lor au acuzat Coreea de Nord că a furnizat muniţie şi rachete Rusiei pentru războiul din Ucraina şi se tem că vizita lui Putin ar putea duce la noi livrări.

O nouă eră

Kim Jong Un a lăudat apropierea dintre Moscova şi Phenian şi o nouă eră în relaţiile bilaterale, comentează AFP, citată de Agerpres.

„Relaţiile dintre ţările noastre intră într-o nouă eră de mare prosperitate, imposibil de comparat chiar şi cu perioada relaţiilor sovieto-coreene din secolul trecut", a declarat liderul nord-coreean, citat de agenţiile de presă ruse.

Aceasta este prima vizită a lui Vladimir Putin în Coreea de Nord după 24 de ani şi a doua întâlnire între cei doi lideri în mai puţin de un an.

În septembrie anul trecut, Kim Jong Un s-a deplasat cu un tren blindat în Extremul Orient rusesc pentru un summit cu şeful Kremlinului, axat pe spaţiul cosmic.

Moscova şi Phenianul sunt aliaţi de la sfârşitul Războiului din Coreea (1950-1953), dar s-au apropiat din ce în ce mai mult după operaţiunea militară rusă lansată în Ucraina în 2022.

Rusia are nevoie de sprijinul nord-coreean în materie de armament din cauza războiului prelungit din Ucraina, în timp ce Coreea de Nord are nevoie de sprijinul rusesc pentru alimente, energie şi arme avansate pentru a uşura presiunea sancţiunilor", a declarat pentru AFP Koh Yu-hwan, profesor emerit de studii nord-coreene la Universitatea Dongguk.

"Cu toate acestea, chestiunea unei alianţe militare trebuie analizată separat de ceea ce se anunţă public şi de ceea ce se discută efectiv la întâlnirile dintre cei doi lideri", a spus el, adăugând că Moscova rămâne prudentă şi nu doreşte "să rupă complet relaţiile cu ţări precum Coreea de Sud".

Preocupările occidentale

Americanii şi europenii sunt îngrijoraţi de luni de zile de apropierea accelerată dintre Moscova şi Coreea de Nord, acuzându-i pe nord-coreeni că aprovizionează Rusia cu cantităţi masive de muniţii şi rachete.

În schimb, potrivit Washingtonului şi Seulului, Rusia a furnizat Coreei de Nord expertiză pentru programul său de sateliţi şi a trimis ajutoare pentru a face faţă penuriei de alimente din ţară.

În martie, Rusia şi-a folosit dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a pune capăt monitorizării încălcărilor sancţiunilor internaţionale împotriva Coreei de Nord, un cadou major pentru Phenian.

Sprijinul lui Vladimir Putin îi permite lui Kim Jong Un "să-şi diminueze dependenţa" de un alt aliat-cheie, Beijingul, a declarat pentru AFP Vladimir Tihonov, profesor de studii coreene la Universitatea din Oslo.

În acelaşi timp, preşedintele rus "obţine un acces sigur la obuze de artilerie de tip sovietic, de care are nevoie în cantităţi uriaşe în prezent", a adăugat el.

Această vizită de stat este o modalitate prin care Putin îi mulţumeşte Coreei de Nord pentru că „a îndeplinit rolul de 'arsenal pentru autocraţie, susţinând invazia sa ilegală în Ucraina", a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite