Cât de simplu este să provoci un măcel în SUA
0Un bărbat a împuşcat şapte studenţi şi a rănit alţi trei după ce a deschis focul într-o universitate din Oakland. Atacul repune în discuţie problema deţinerii de arme în America.
Statele Unite sunt din nou în stare de şoc după ce şapte persoane au murit şi alte trei au fost rănite, luni, la o universitate din oraşul Oakland, în statul american California, după ce un bărbat a deschis focul asupra celor din clădire. Un fost student al universităţii a fost reţinut de poliţie. One L.Goh are 43 de ani şi este de origine coreeană, scrie presa de peste Ocean, citând poliţia locală. Oamenii legii nu au precizat însă dacă e vorba de Coreea de Sud sau Coreea de Nord. Bărbatul a intrat înarmat într-o sală a Universităţii Oikos, aparent, pentru a participa la un curs, şi a început să tragă în toţi cei care îi ieşeau în cale. „S-a ridicat şi a început să tragă", a declarat şeful poliţiei din Oakland, Howard Jordan. Apoi a ieşit din sala de cursuri şi şi-a continuat atacul. „S-au auzit împuşcături în toată clădirea", a precizat Jordan.
„Încolonaţi-vă, vă voi ucide pe toţi"
Paul Singh, fratele unei studente rănite, a povestit că ucigaşul i-a terorizat pe studenţi înainte de a-i împuşca: „Încolonaţi-vă, vă voi ucide pe toţi". Tashi Wangchuk a declarat pentru AP că soţia sa, de asemenea studentă, a închis uşa sălii de curs când a auzit împuşcături şi a stins lumina. Asasinul „s-a izbit de uşă de câteva ori încercând să o deschidă, apoi a început să tragă şi a spart geamul uşii înainte de a pleca mai departe", spune tânărul.
În momentul în care suspectul a intrat înarmat, în universitate se aflau circa 35 de studenţi. Mulţi au procedat la fel ca soţia lui Tashi Wangchuk şi s-au închis în săli, ceea ce a făcut mult mai dificilă sarcina poliţiei de a evacua imobilul şi de a ajunge la răniţi. Trupurile celor ucişi blocau uşile, spune şeriful, citat de „LA Times". Forţele de ordine au fost nevoite să spargă ferestre şi să forţeze uşi pentru a ajunge la victime.
Ucigaşul, arestat în faţa unui supermarket
One L.Goh a fost arestat cam după o oră de la producerea măcelului, în faţa unui supermarket din oraşul Alameda, aflat la opt kilometri de locul carnajului. Martorii oculari au indicat că Goh a spus unui agent de pază din mall că a împuşcat câţiva oameni şi că vrea să vorbească cu un poliţist. Autorităţile sunt de părere că bărbatul a acţionat singur.
Atacatorul o căuta pe administratoare
Poliţia a precizat că ucigaşul o viza pe administratoarea instituţiei. One L Goh a deschis focul la întâmplare atunci când a descoperit că aceasta nu era acolo, a declarat şeful poliţiei din Oakland, Howard Jordan. „Am aflat că suspectul era nemulţumit de administraţia şcolii, era supărat pe foştii studenţi, din perioada în care a frecventat el cursurile, care l-au tratat rău şi nu l-au respectat şi alte astfel de lucruri. Credem că avea un fel de probleme de comportament şi i s-a cerut să plece în urmă cu câteva luni", a adăugat oficialul.
Jordan a descris suspectul drept o persoană „haotică, dar calculată şi hotărâtă". Fondatorul universităţii, pastorul Jong Kim, a povestit unui cotidian american că suspectul a frecventat cursurile respectivei instituţii de învăţământ. Kim spune că a auzit în jur de 30 de focuri de armă. Şi câţiva studenţi au declarat că l-au recunoscut pe agresor, care studiase la colegiu pentru a deveni infirmier. Oikos University este o instituţie privată creştină ce deserveşte comunitatea coreeană. Colegiul oferă cursuri pentru infirmieri şi de medicină tradiţională asiatică, muzică şi studii teologice.
Vânzare-record de arme, anul trecut
Unul dintre motivele care stau la baza numărului mare de incidente violente este uşurinţa cu care se obţine o armă de foc în SUA şi numărul armelor vândute, în creştere continuă de la an la an. Americanii au doborât în 2011 recordul la cumpărat arme, în ceea ce pare o creştere neaşteptată a popularităţii armelor de foc date în chip de cadou de Crăciun.
Potrivit statisticilor FBI (Biroul Federal de Investigaţii). citate de „Telegraph", în decembrie au fost cerute informaţii despre 1,5 milioane de cumpărători de către proprietarii magazinelor de arme. Circa 500.000 de arme au fost vândute în cele şase zile dinaintea Crăciunului. A fost cel mai mare număr de arme vândute într-o singură lună, doborând recordul stabilit în noiembrie. Doar pe 23 decembrie, de pildă, au fost cerute informaţii despre 102.222 de doritori. Iar numărul armelor vândute ar putea fi de fapt mult mai mare dacă fiecare cumpărător a achiziţionat mai mult de o armă.
Unii analişti spun că din cauza crizei economice, oamenii au început să se teamă că se vor confrunta cu valuri de infracţiuni şi violenţe. Alţii s-ar teme că vor fi introduse legi mai dure în privinţa cumpărării armelor de foc şi că trebuie să profite cât mai e timp de legislaţia laxă.
Tentative legislative de a interzice deţinerea de arme de către civili au tot fost în Statele Unite. Ultima dată, în vara anului 2008, Curtea Supremă din Statele Unite, cea mai înaltă instanţă judecătorească, a invalidat o lege în Washington D.C., care le interzicea locuitorilor să deţină pistoale, confirmând dreptul fiecărui cetăţean american de a avea o armă care este garantat de Constituţie.
Această decizie a permis susţinătorilor dreptului de portarmă să pună sub semnul întrebării toate legile locale ce reglementează posesia armelor. Modificarea legislaţiei federale în 1994 prin care se impune obligativitatea verificării antecedentelor persoanelor care doresc să cumpere arme nu a dat prea multe rezultate. În SUA, vânzarea armelor este interzisă persoanelor condamnate pentru crime, toxicomanilor, bolnavilor mintal şi celor implicaţi in violenţe conjugale.
"A trebuit să spargem uşi pentru a reuşi să intrăm în câteva săli.''
Howard Jordan şeful poliţiei din Oakland
Vulnerabilitatea instituţiilor de învăţământ
Sute de oameni au murit în incidente violente petrecute în instituţiile de învăţământ din SUA. Cel mai recent s-a petrecut în urmă cu o lună, când un elev din Ohio a deschis focul în cantina liceului în care învăţa. Incidentul s-a soldat cu trei morţi, fiind cel mai violent atac armat petrecut într-un liceu american în ultimii șase ani. Unul dintre cele mai sângeroase atacuri a fost măcelul de la Universitatea Virginia Tech (2007). Atunci, 32 de persoane au fost ucise, inclusiv un profesor de origine română, Liviu Librescu. Şi drama din 1999, de la Littleton, Colorado, când Eric Harris, în vârstă de 18 ani, şi Dylan Klebold, de 17 ani, ucid prin împuşcare 12 elevi ai liceului din Colombine şi un profesor, apoi se sinucid.