Boko Haram ar putea forma o enclavă în nordul Nigeriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii ai grupării Boko Haram, foarte bine înarmaţi
Membrii ai grupării Boko Haram, foarte bine înarmaţi

Vărsarea de sânge provocată de insurecţiile grupării Boko Haram forţează nigerienii să-şi lase în urmă locuinţele şi să caute refugiu în oricare altă parte a ţării, mai puţin în nord. Până acum, însă, Boko Haram nu a ocupat în mod formal nicio aşezare omenească, nu şi-a revendicat niciun teritoriu, dar operaţiunile teroriste au continuat să radă de pe hartă sate întregi. Pentru a crea o enclavă, Boko Haram ar putea apela la o nouă strategie.

Boko Haram a întreprins eforturi suplimentare pentru a-şi răspândi teroarea şi stăpânirea asupra unei suprafeţe de mai bine de 3.000 de kilometri pătraţi din nord-estul Nigeriei, potrivit unor informaţii transmise de publicaţia „The Wall Street”, la sfârşitul săptămânii trecute.

Specialiştii notează că acţiunile grupării islamiste indică punerea în aplicare a unei strategii a terorii, ce vizează distrugerea oricărei forme de autoritate guvernamentală în regiunile afectate, reprezentată de guvernul local din Gwoza, statul Borno.

Membrii grupării islamiste Boko Haram l-au ucis deja pe emirul din Gwoza, nigerianul Idrissa Timta, care a lansat un avertisment public împotriva pericolului Boko Haram înainte de a fi asasinat.

Organizaţia teroristă a organizat în ultima perioadă o serie întreagă de atacuri organizate asupra satelor din regiune, răspândind groază prin incendierea caselor şi uciderea localnicilor, notează CS Monitor.

Deşi rebelii au distrus sistematic autoritatea reprezentată de guvernul din Gwoza, nu au instaurat o guvernare proprie, nu a stabilit nicio structură de stat, scriu experţii consultaţi de publicaţia americană. Au fost observate doar câteva steaguri care flutură în unele sate, potrivit corespondenţilor BBC.

Boko Haram este atât de bine organizată şi înarmată, încât armata nigeriană nu a putut face faţă până acum operaţiunilor teroriste, cu atât mai puţin să prevină întâmplarea tragediilor. Rebelii au la dispoziţie lansatoare de grenade, ochelari pentru vederea de noapte, camionete echipate cu mitraliere şi telefoane cu acoperire prin satelit, potrivit „The Wall Street Journal”.

Este dificil de a lansa previziuni legate de următoarele acţiuni ale grupării, următorul teritoriu ce ar putea fi cucerit, câţi oameni ar fi nevoie să ucidă pentru a-şi răspândi influenţa. Cert este că pe 4 iunie Boko Haram a atacat alte două sate din afara Maiduguri, capitala statului Borno, a ucis în total aproape 100 de oameni.

Maiduguri a fost mult timp în centrul preocupărilor grupării Boko Haram, însă până în 2011, când forţele guvernamentale au recâştigat controlul asupra oraşului. Aşa că Boko Haram ar putea căuta să readucă Maiduguri, a cărei populaţie a fost estimată în 2014 la aproximativ un milion de oameni, în sfera sa de influenţă

În capitala statului nigerian Borno există şi baza militară Giwa Barracks, însă nu pare să aibă o prea mare importanţă, din moment ce a fost atacată cu succes de către rebelii Boko Haram. Cu toate acestea, organizaţia nu a încercat să preia controlul unităţii.

În cazul în care Boko Haram intenţionează să supună Maidaguri, cel mai probabil ar  trebui să stabilească o formă de guvernare, administrare a regiunii, ceea ce nu a mai făcut până în prezent în niciunul dintre teritoriile atacate. Iar controlarea unui oraş atât de mare şi de complicat precum Maidaguri ar forţa Boko Haram să regândească strategia sa de funcţionare şi să inventeze propriile forme mai mult sau mai puţin instituţionalizate de administrare. 

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite