Biden îşi reiterează oferta de dialog adresată lui Putin: „A sosit momentul dezescaladării”. MAE rus l-a convocat pe ambasadorul SUA la Moscova
0Preşedintele american Joe Biden a apreciat joi că „a sosit momentul dezescaladării” cu Rusia, îndemnându-l pe omologul său Vladimir Putin să se abţină de la orice acţiune militară împotriva Ucrainei.
După ce a anunţat sancţiuni financiare şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, liderul de la Casa Albă şi-a reiterat oferta de a organiza un summit cu omologul său de la Kremlin „în această vară, în Europa”, pentru „lansarea unui dialog strategic asupra stabilităţii”, mai ales în domeniul dezarmării şi securităţii, relatează AFP.
Administraţia Biden a anunţat joi o serie de sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, drept răspuns la o serie de atacuri cibernetice, inclusiv împotriva SolarWinds, şi la ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2020.
Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe Josep Borrell şi-a exprimat joi, în numele celor 27 de state membre, „solidaritatea” cu decizia lui Biden de a impune sancţiuni financiare împotriva Moscovei şi de a expulza diplomaţi ruşi.
„Împărtăşim preocupările partenerilor noştri. Toţi actorii trebuie să se abţină de la orice comportament iresponsabil şi destabilizator în spaţiul cibernetic”, a afirmat şeful diplomaţiei europene, citat într-un comunicat.
Polonia s-a solidarizat la rândul ei cu Statele Unite şi a expluzat trei diplomaţi ruşi, în timp ce Ministerul britanic de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus la Londra Andrei Kelin pentru a-şi denunţat „provocările” şi „acţiunile destabilizatoare” ale ţării sale.
Întrebat despre aceste sancţiuni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că ele „nu vor favoriza” organizarea unui summit între Biden şi Putin.
Ministerul rus de Externe a anunţat că va răspunde sancţiunilor şi expulzărilor şi l-a convocat pe ambasadorul american la Moscova pentru o „conversaţie dificilă”.
Biden, ferm cu Putin
De la instalarea la Casa Albă, la 21 ianuarie, Joe Biden afişează o abordare fermă faţă de Rusia. Cel de-al 46-lea preşedinte american nu s-a ferit să-l numească pe Putin drept un „criminal”, ceea ce a dus la rechemarea în ţară a ambasadorului rus la Washington. De asemenea, administraţia Biden a criticat aspru regimul aflat la putere la Moscova pentru otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi şi a instituit sancţiuni în acest dosar. În prezent, Washingtonul se declară preocupat de desfăşurările de forţe ruse de la graniţa cu Ucraina şi din Crimeea, teritoriu ocupat în mod ilegal de Rusia.
Pe fondul acestei desfăşurări de forţe, Joe Biden l-a sunat pe Vladimir Putin şi i-a propus o întâlnire într-o ţară terţă în următoarele luni.
În timpul convorbirii, liderul de la Casa Albă a reafirmat obiectivul părţii americane de a stabili relaţii stabile şi previzibile cu Rusia.
Moscova, în căutare de recunoaştere ca putere
Moscova a prezentat imediat apelul telefonic al lui Biden drept un succes, echivalându-l cu o recunoaştere a importanţei Rusiei.
Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, a apreciat chiar că un summit Biden-Putin ar putea fi la fel de important precum cel pe care l-a avut el, în plin Război Rece, cu Ronald Reagan, summit ce a dus la încheierea unui tratat de dezarmare nucleară.
„În Rusia, perspectiva acestei întrevederi va fi prezentată ca un important succes”, a subliniat politologul Fiodor Lukianov.
Noua mişcare a preşedintelui Biden este un mare subiect de dezbatere - prevenirea unui dezastru sau o concesiune greşită -, spune comentatorul politic Konstantin Eggert. „Cert este că, înaintea unui summit, riscul unei acţiuni militare majore din partea Rusiei dispare”, afirmă el, dând de înţeles că Rusia caută o astfel de întâlnire la nivel înalt.
General american, despre probabilitatea unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei: „Redusă la medie”
De mai multe săptămâni, ciocnirile s-au înmulţit între trupele ucrainene şi separatiştii proruşi din Donbas, în timp ce peste 80.000 de mii de soldaţi ruşi au fost desfăşuraţi în apropierea graniţei cu Ucraina.
Ţinând cont de aceşti factori, Ucraina avertizează că Rusia intenţionează se dedea unei noi agresiuni împotriva sa. Mai multe ţări occidentale au avertizat Rusia în legătură cu aceste demonstraţii de forţă.
Totuşi, şeful forţelor americane în Europa, generalul Tod Wolters, estimează că probabilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina în următoarele săptămâni este „redusă la medie”.
Întrebat, în Camera Reprezentanţilor, dacă şansele unei invazii vor creşte peste câteva săptămâni, generalul Wolters a răspuns că aceasta depinde de următoarele mişcări ale trupelor ruse.
„Având în vedere ceea ce văd astăzi, sentimentul meu este că această probabilitate se va reduce”, a adăugat el.