Au fost arestaţi atacatorii Malalei Yousafzai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Malala Yousafzai a fost împuşcată în cap de talibani pentru că milita pentru dreptul la educaţie al fetelor
Malala Yousafzai a fost împuşcată în cap de talibani pentru că milita pentru dreptul la educaţie al fetelor

Militanţii suspectaţi că au împuşcat-o pe activista  Malala Yousafzai au fost arestaţi, potrivit armatei pakistaneze. Adolescenta a fost împuşcată în cap de talibani în octombrie 2012 din cauza campaniei sale pentru educaţia fetelor.

„Grupul implicat în atacul asupra Malalei Yousafzai a fost arestat“, declară purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Asim Bajwa, într-o conferinţă de presă de vineri.

El a adăugat că 10 membri ai facţiunii talibane numite „Shura“ au fost arestaţi în cadrul unei operaţiuni a armatei pakistaneze, a poliţiei şi a serviciilor secrete. Grupul executa comenzile lui Mullah Fazlullah, liderul talibanilor pakistanezi. 

Generalul Bajwa spune că armata a descoperit o listă cu alţi 22 de activişti proeminenţi din zona Văii Swat, pe care talibanii plănuiau să-i atace după Malala, notează BBC.

Fata a fost împuşcată în cap în 2012 când autobuzul care o aducea de la şcoală a fost înconjurat în Valea Swat din nord-vestul Pakistanului, atacatorii deschizând focul asupra lui. Atunci au mai fost rănite şi două dintre colegele Malalei.

Malala Yousafzai avea de la vârsta de 11 ani un blog găzduit de BBC Urdu sub pseudonimul Gul Makai. Scria despre viaţa pakistanezilor din Valea Swat, căzută sub controlul talibanilor în anul 2004. 

Postarea care a atras atenţia grupării teroriste a fost publicată în ianurie 2009 cu titlul „S-ar putea să nu mai merg niciodată la şcoală“. În text, Malala anunţa că nu este sigură dacă şcoala la care mergea se va mai deschide după vacanţa de iarnă. „De această dată, fetele n-au fost prea încântate de apropierea vacanţei pentru că ştiau că, dacă talibanii îşi vor implementa edictul, ele nu vor mai putea merge vreodată la şcoală“, scria Malala. 

În 2013, chipul Malalei Yousafzai a apărut pe coperta ediţiei dedicată de revista „Time” celor mai influenţi 100 de oameni din lume, a fost nominalizată pentru un premiu Nobel pentru Pace şi şi-a terminat autobiografia, „Eu sunt Malala: fata care a promovat dreptul la educaţie şi a fost împuşcată de Taliban“.

Malala locuieşte acum în Birmingham, Marea Britanie, după ce a fost transportată acolo pentru a fi tratată, imediat după atac. Ea nu se poate întoarce în Pakistan din cauza ameninţărilor cu moartea făcute de talibani împotriva ei şi a familiei sale.


Citeşte şi:

Talibanii pakistanezi au un nou lider: autorul planului de asasinare a activistei Malala Yousafzai

Talibanii pakistanezi hotărât ca noul lor lider să fie bărbatul care a organizat atacul împotriva activistei Malala Yousafzai, adolescenta nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace, după ce fostul conducător a fost ucis la începutul lunii noiembrie într-un raid american. Fundamentaliştii au promis noi atacuri.

Maria Iordănescu: Povestea Malalei

Premiul Nobel pentru Pace a fost cîştigat de o organizaţie interguvernamentală care cere interzicerea armelor chimice şi distrugerea lor. Premiul Nobel pentru Pace a fost pierdut de Malala Yousafzai, o tînără pakistaneză care a fost împuşcată în cap pentru că a vrut să meargă la şcoală.

Malala a fost primită de Casa Regală a Marii Britanii, tânăra pakistaneză impresionând-o pe regina Elisabeta a II-a

Tânăra pakistaneză Malala Yousafzai, supravieţuitoare a unei tentative de asasinat a talibanilor şi aspirantă a premiului Nobel a oferit vineri autobiografia sa reginei Elisabeta a II-a, cu ocazia unui recepţii la Palatul Buckingham.

Talibanii laudă Comitetul Nobel pentru că nu i-a acordat premiul pentru Pace Malalei, tânăra pe care au împuşcat-o în cap când avea 15 ani

Organizaţia teroristă Taliban a lăudat Comitetul Nobel pentru decizia de a nu-i acorda Premiul Nobel pentru Pace Malalei Yosafzai, pe care au împuşcat-o pentru că refuza să renunţe la şcoală şi cere dreptul la educaţie pentru femei. „Acest premiu ar trebui acordat musulmanilor adevăraţi, care se zbat pentru islam. Malala este împotriva islamului. Este adeptă a secularizării”, a transmis purtătorul de cuvânt al Talibanului.

Povestea Malalei: fata căreia nu-i este frică de talibani nici măcar după ce au împuşcat-o în cap

În urmă cu un an şi o zi, o fată de 16 ani din Pakistan a fost împuşcată în cap de talibani pentru că promova dreptul la educaţie pentru femei după ce talibanii au emis un decret religios prin care interziceau prezenţa fetelor în şcoli. Nu doar că a supravieţuit, ci şi-a transformat povestea într-o maşinărie de promovare a acestei cauze, strânge bani pentru finanţarea şcolilor, iar mâine ar putea deveni cel mai tânăr laureat Nobel din istorie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite