Atacul israelian asupra unor obiective din orașul Isfahan, posibil să fi fost efectuat de Mossad, susțin experți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este posibil ca atacul efectuat în noaptea de joi spre vineri de Israel în apropierea unui sit nuclear iranian să fi fost o lovitură a Mossadului de pe teritoriul Iranului, ținând cont și de faptul că iranienii au respins ideea unui atac extern, au spus doi experți pentru The Sun.

Panouri anti-Israel în Teheran după exploziile din orașul Isfahan FOTO EPA-EFE
Panouri anti-Israel în Teheran după exploziile din orașul Isfahan FOTO EPA-EFE

Este vorba de analistul Yakov Katz și fostul general al armatei britanice Rupert Jones.

„Trebuie să presupunem că nu a fost vorba doar  de a trimite un mesaj. Vă putem ataca în Iran... Iranienii știu asta”, a explicat Katz.

El a sugerat atacul a mers mai departe, în măsura în care a fost aleasă o țintă îndeajuns de însemnată pentru a-i „descuraja pe iranieni” și, totodată, una care „nu este prea mare și nici prea importantă”.

Astfel, menirea ei este să se asigure că Iranul înțelege că ceea ce a făcut „nu este tolerabil”, prevenind în același timp un „conflict mai larg și mai extins cu Israelul”.

La câteva ore de când Israelul își lansase atacul de precizie împotriva unei baze militare iraniene, ambele țări au păstrat tăcerea.

Nici oficialii iranieni, nici israelieni nu au ieșit public pentru a oferi confirmări sau detalii cu privire la ce se întâmplase.

În absența unor informații explicite, au început să circule o mulțime de speculații cu privire la amploarea și natura atacului Israelului.

Sugestia că agenți de informații israelieni au lansat atacul din Iran este una dintre aceste teorii.

„Presupunând că au fost drone și că au fost lansate de pe teritoriul iranian, asta ne-ar spune două lucruri”, a explicat Katz pentru The Sun.

„În primul rând, că nu este vorba de un atac al forțelor aeriene israeliene, ci că, probabil, este mai degrabă o operațiune ascunsă, probabil efectuată de Mossad-ul israelian, echivalentul MI6 și al CIA”.

„Deci poate că a fost îndeplinită de agenți israelieni sau agenți care lucrează în numele Agenției de spionaj israeliene.

„Însă a fost înfăptuită din interiorul Iranului, or asta înseamnă că nu vă încălcăm spațiul aerian”, a explicat el.

Atacul a lovit o bază importantă a forțelor aeriene iraniene de lângă unul dintre cele mai apreciate site-uri nucleare din apropierea orașului Isfahan.

Oficialii americani au confirmat că răzbunarea Israelului pentru bombardamentul iranian cu 330 de drone kamikaze și rachete balistice (14 aprilie) a început în noaptea de joi spre vineri după mai multe zile de amenințări reciproce.

Totodată, explozii s-au auzit și în Irak și Siria în ceea ce păreau a fi atacuri suplimentare asupra grupărilor teroriste din Orientul Mijlociu sprijinite de Iran. 

Amploarea reală a atacului- surpriză - lansat la doar câteva ore după ce sursele israeliene au declarat că își vor amâna răspunsul - nu este pe deplin clară.

Hossein Dalirian, purtătorul de cuvânt al Centrului Național al Ciberspațiului, a negat categoric un prespus atacul extern israelian.

El a scris pe X: „Nu a avut loc niciun atac aerian din exteriorul granițelor externe în Isfahan sau alte părți ale țării”.

Katz explică că această manieră de a ataca, prin neîncălcarea spațiului aerian iranian, le permite celor din spatele atacului să-și atingă obiectivul de a răzbuna și, în același timp, să înfrâneze conflictul.

„Nu vă încălcăm suveranitatea, dar ripostăm, iar asta ar putea fi o modalitate de a semnala: Să ne domolim. Să nu inflamăm și să nu creștem tensiunea aici. Ne-am lansat loviturile, acum să încheiem”, a apreciat Katz.

Fostul general al armatei britanice Rupert Jones a  spus pentru The Sun că relatările de vineri după atac ar putea indica o implicare a spionilor  israelieni.

„O parte din limbajul declarațiilor care vin din Iran spune că nu a existat un atac extern și s-a vorbit despre quadcoptere.

Acest fapt, explică el, „ar putea sugera că atacul a fost lansat din interiorul Iranului, ceea ce ar putea trimite către Mossad”.

Jones adaugă însă că, pe fondul absenței unor declarații oficiale limpezi atât din partea Israelului, cât și a Iranului, „încercăm să punem lucrurile cap la cap în acest moment”.

Ce arată atacurile despre cele două armate

Israelul și-a demonstrat superioritatea militară asupra Iranului prin atacurile sale de precizie care au lovit în apropierea unor ținte militare și nucleare în miezul Iranului, fără a întâmpina provocări semnificative din partea apărării iraniene. Asta a oferit lumii noi informații privind capacitățile ambelor armate, comentează Associated Press.

Comunitatea internațională, Israelul și Iranul și-au exprimat speranța că atacurile aeriene de vineri vor pune capăt unui schimb periculos de atacuri și contraatacuri pe parcursul a 19 zile între doi vechi inamici care s-au aflat în pragul unei confruntări directe.

Tranziția la lupta pe față a început la 1 aprilie, odată cu presupusa ucidere de către Israel a unor generali iranieni într-un complex diplomatic iranian din Siria. Răspunsul a venit, la sfârșitul săptămânii trecute, sub forma unui baraj de peste 300 de rachete și drone pe care SUA, Israelul și partenerii regionali și internaționali le-au doborât fără daune semnificative în Israel. După care a venit presupusa lovitură israeliană, vineri.

În timp ce toate părțile făceau bilanțul, experții în securitate regională au prezis că guvernul de extremă dreapta al premierului Benjamin Netanyahu și aliații țării vor fi  încurajați de performanța superioară a armatei israeliene. Cu toate acestea, ca răspuns la apelurile internaționale, atât Israelul, cât și Iranul au părut să se rețină în a-și folosi întreaga forță militară pe parcursul celor peste două săptămâni de ostilități, urmărind să transmită mesaje mai degrabă decât să escaladeze la un război la scară largă.

„Lecția generală care trebuie învățată este că, dacă Iranul nu face absolut tot ce are la dispoziție dintr-o dată, este doar David, și nu Goliat, în această ecuație", a declarat Charles Lister, cercetător regional la Middle East Institute, cu sediul la Washington.

Dacă nu ținem cont de toate forțele proxy proiraniene, „israelienii au fiecare avantaj la fiecare nivel militar", a spus Lister.

În ceea ce privește atacul de vineri, televiziunea de stat iraniană a declarat că bateriile de apărare aeriană ale țării au fost activate în mai multe provincii în urma unor rapoarte privind drone. Comandantul armatei iraniene, generalul Abdolrahim Mousavi, a declarat că forțele aeriene au vizat mai multe obiecte zburătoare.

Lister a apreciat că pare să fi fost o singură misiune a unui număr mic de avioane israeliene. După ce au traversat spațiul aerian sirian, acestea ar fi tras doar două sau trei rachete aer-sol Blue Sparrow în Iran, cel mai probabil dintr-o poziție de siguranță din spațiul aerian al țării vecine Irak, a spus el.

Iranul a transmis că apărarea sa aeriană a fost activă asupra unei baze aeriene importante din apropierea orașului Isfahan. Isfahan găzduiește și situri asociate cu programul nuclear iranian, inclusiv situl subteran de îmbogățire Natanz, care a fost vizat în mod repetat de presupuse atacuri de sabotaj israeliene.

Israelul nu și-a asumat responsabilitatea nici pentru atacurile de la 1 aprilie și nici pentru cele de vineri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite