Armata israeliană bombardează sectorul Rafah, în sudul Fâşiei Gaza. În Khan Yunis, vineri, Spitalul Al-Amal a fost luat cu asalt

0
Publicat:

Sâmbătă dimineaţă, martorii au raportat bombardamente în sectorul Rafah din extremitatea sudică a Fâşiei Gaza. Premierul Benjamin Netanyahu a ordonat armatei să pregătească un „plan de evacuare” pentru sute de mii de civili din această zonă înaintea unei posibile ofensive terestre, transmite Agerpres, citând AFP.

Bombardamente în Fâșia Gaza Foto Profimedia (arhivă)
Bombardamente în Fâșia Gaza Foto Profimedia (arhivă)

Sâmbătă devreme, în apropiere de Rafah, martori oculari au raportat bombardamente ale armatei israeliene. Potrivit estimărilor, în oraş sunt aproximativ 1,3 milioane de palestinieni, mai mult de jumătate din populaţia Fâşiei Gaza, în mare majoritate persoane care s-au refugiat pentru a scăpa de violenţele din nord.

După ce miercuri a ordonat armatei să pregătească o ofensivă asupra Rafah, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a cerut vineri să-i fie prezentat un „plan combinat, pentru evacuarea civililor din Rafah şi distrugerea Hamas” în acest oraş. „Este imposibil de realizat obiectivul războiului fără eliminarea Hamas şi lăsând patru batalioane Hamas în Rafah”, iar acest lucru necesită ca „civilii să evacueze zonele de luptă”, a precizat el.

După Gaza şi Khan Yunis, unde de vineri a fost luat cu asalt inclusiv Spitalul Al-Amal, Israelul pregăteşte acum o operaţiune la sol în oraşul din vecinătatea Egiptului, în sudul Fâşiei Gaza, ca parte a ofensivei sale militare împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas. Printre civili s-a instalat panica. „Dacă invadează Rafah, aşa cum a spus Netanyahu, vor exista masacre şi vom putea să ne luăm rămas bun de la întreaga umanitate”, a spus Adel al-Hajj, o persoană strămutată din Rafah.

Potrivit fotografilor AFP, în sectorul Rafah, mai multe clădiri au fost distruse încă de vineri. Într-un cartier, se putea vedea cum cadavrele a trei copii ucişi într-un bombardament erau purtate de adulţi.

„Nu există un loc sigur în Gaza”

În noaptea de vineri spre sâmbătă, Nadia Hardman, specialistă în drepturile migranţilor şi refugiaţilor pentru Human Rights Watch, îşi manifesta îngrijorarea cu privire la atacurile recente ale armatei israeliene: „Forţarea a peste un milion de palestinieni strămutaţi în Rafah să evacueze din nou fără a găsi un loc sigur unde să meargă ar fi ilegală şi ar avea consecinţe catastrofale”.  Ea face un apel la comunitatea internaţională să intervină, înainte de a fi prea târziu. „Nu există un loc sigur în Gaza. Comunitatea internaţională trebuie să ia măsuri pentru a preveni noi atrocităţi”, a spus ea, în timp ce ONU şi chiar Statele Unite, principalul aliat al Israelului, şi-au exprimat temerile pentru civilii din Rafah.  

Joi, la Cairo au fost lansate negocieri între mediatorii qatarezi şi egipteni şi Hamas pentru un acord de armistiţiu care să includă un schimb de prizonieri palestinieni şi ostatici. Acestea s-au încheiat vineri, când singura declaraţie oficială a fost că „delegaţia Hamas a părăsit Cairo”, fără a se preciza nimic altceva.

După un asediu de câteva săptămâni, în Khan Yunis, Spitalul Al-Amal a fost luat cu asalt

Semiluna Roşie Palestiniană (PRCS) a anunţat că în Khan Yunis, un oraş din sudul Fâşiei Gaza pe care îl asediază de câteva săptămâni, armata israeliană a luat cu asalt, vineri, un spital. „Forţele de ocupaţie (israeliene) au luat cu asalt Spitalul Al-Amal şi au început să îl percheziţioneze” şi "întâmpinăm dificultăţi în comunicarea cu echipele noastre din interior", a transmis PRCS într-un comunicat de presă.

Israelul a confirmat pentru AFP că trupele sale au lansat o operaţiune de căutare în spital, după ce s-au adunat „informaţii care indică faptul că Hamas desfăşoară activităţi teroriste” în complex. Astfel, Spitalul Al-Amal s-a trezit în mijlocul luptei dintre forţele israeliene şi luptătorii Hamas.

Semiluna Roşie Palestiniană solicită de câteva zile ca spitalul să fie protejat conform legilor războiului, precizând la începutul săptămânii că 8.000 de persoane care căutaseră refugiu la spitalul Al-Amal şi în sediul său local din apropiere au fost evacuate. Însă, aproximativ 40 de persoane strămutate, 80 de pacienţi şi 100 de angajaţi au rămas în spital după evacuare, a anunţat luni PRCS.

Atacurile Israelului în Fâşia Gaza s-a soldat, până în prezent, cu cel puţin 27.947 de morţi, marea majoritate fiind femei, copii şi adolescenţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite