AP: Presa e o ameninţare la fel de mare ca terorismul în România
0Presa internaţională scrie despre decizia CSAT de a include presa, alături de terorism, corupţie şi crimă organizată, pe lista ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.
Ca şi alte ţări, România se confruntă cu terorismul, corupţia şi crima organizată ca potenţiale ameninţări ale securităţii naţionale. Dar, guvernul a decis că presa ar trebui adăugată pe această listă, scrie Associated Press, comentariu care a fost preluat de mai multe ziare şi televiziuni internaţionale.
Citiţi şi: Măsurile de austeritate adoptate de România, severe chiar după standardele UE
De asemenea, AP aminteşte şi celelalte ameninţări trecute pe listă de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, care stabileşte priorităţiile apărării şi cum să fie protejată România: politizarea instituţiilor publice, corupţia, evaziunea fiscală, contrabanda şi economia subterană
AP susţine că jurnaliştii români condamnă documentul Consiliului şi-l numesc o lovitură la adresa libertăţii presei, dar şi a democraţiei.
Relaţiile dintre guvern şi presă au devenit tot mai încordate în ultimii doi ani de când România a intrat în recesiune. Ziarele şi televiziunile, multe dintre ele fiind deţinute de jucători pe plan politic, sunt de cele mai multe ori părtinitoare, fie sprijină sau condamnă guvernul.
Associated Press scrie în acelaşi articol şi despre arestarea lui Dan Diaconescu şi a producătorului său, Doru Pârv. În finalul articolului, jurnaliştii amintesc că România a răsturnat acum 20 de ani regimul comunist, care exercita un control strict asupra presei.
Totodată, şi pe pagina web a postului sârb B92 se scrie despre Strategia de Apărare discutată marţi în CSAT care stipulează ca vulnerabilităţi campaniile de presă la comandă, cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice.