Video „Angajatorii mei m-au încuiat în casă și au fugit când au început bombardamentele”. Coșmarul trăit în Liban de femeile din Kenya și Etiopia
0Un atac aerian israelian a lovit casa angajatorului său din sudul Libanului, iar Andaku s-a trezit singură, închisă în casă și îngrozită. „Angajatorii mei m-au încuiat în casă și au plecat pentru a-și salva propriile vieți”, spune ea pentru BBC News Arabic.
Tânăra kenyană, de 24 de ani, lucrează în Liban ca lucrătoare casnică de opt luni, dar spune că ultima lună a fost cea mai grea, deoarece armata israeliană și-a intensificat bombardamentele asupra a ceea ce a declarat a fi ținte ale Hezbollah în întreaga țară.
„Au fost o mulțime de bombardamente. A fost prea mult. M-am speriat foarte tare”, spune Andaku.
Exploziile au traumatizat-o, a pierdut șirul zilelor în care a rămas singură în casă.
„Când s-au întors, m-au dat afară. Nu m-au plătit niciodată și nu am avut unde să mă duc”, spune femeia, adăugând că a avut norocul să aibă suficienți bani pentru a prinde un autobuz spre capitala Beirut.
Povestea lui Andaku nu este singura
Oficialii ONU au declarat că cele aproape 900 de adăposturi organizate de guvern în Liban erau pline, în urma escaladării conflictului dintre Israel și Hezbollah, și și-au exprimat îngrijorarea pentru zecile de mii de lucrătoare casnice din țară, majoritatea femei.
Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, în Liban există aproximativ 170.000 de lucrători migranți. Mulți dintre aceștia sunt femei din Kenya, Etiopia, Sudan, Sri Lanka, Bangladesh și Filipine.
„Primim din ce în ce mai multe rapoarte despre lucrători casnici migranți care sunt abandonați de angajatorii lor libanezi, fie lăsați pe străzi, fie în casele lor, pe măsură ce angajatorii lor fug”, a declarat Mathieu Luciano, șeful biroului OIM în Liban, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.
Mulți lucrători casnici migranți se mută în Liban pentru a putea oferi sprijin financiar familiilor lor de acasă. Salariul mediu lunar pentru lucrătorii casnici africani este estimat la aproximativ 250 de dolari, în timp ce menajerele asiatice pot câștiga până la 450 de dolari.
„M-au bătut și m-au dat afară”
Mina este din Uganda și a fost lucrătoare domestică în Liban timp de un an și patru luni. Ea povestește pentru BBC că a fost maltratată de familia pentru care lucra și a decis să fugă și să se întoarcă la agenția sa.
„Familia m-a bătut, m-a împins și m-a dat afară... Erau atât de multe bombe în acea perioadă. Când am plecat, nu aveam unde să mă duc”, spune ea.
Sperând că va primi ajutor, Mina a spus că a fost șocată să afle că trebuie să lucreze pentru o altă familie cu un contract pe doi ani înainte de a se putea întoarce acasă.
„Când m-am întors la agenție, le-am spus că am lucrat suficient pentru a-mi putea plăti biletul și a mă întoarce acasă. Ei mi-au luat banii și mi-au cerut să lucrez într-o casă timp de doi ani pentru a putea călători acasă”, spune tânăra de 26 de ani.
O altă lucrătoare din Kenya, Fanaka, în vârstă de 24 de ani, spune că agenția sa o trimitea să lucreze în case diferite la fiecare două luni și că suferea de dureri de cap continue.
Femeile spun că s-au confruntat cu multe provocări în timp ce trăiau pe străzi, deoarece multe adăposturi au refuzat să le primească, susținând că acestea erau rezervate libanezilor strămutați și nu străinilor.
Toate trei au reușit să ajungă la Caritas Liban, o organizație neguvernamentală care oferă ajutor și protecție lucrătorilor migranți din 1994.