Anchetă MI5: Charlie Chaplin era de fapt un evreu francez numit Thornstein cu origini în Rusia?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui document recent publicat, FBI și-a petrecut ani buni încercând să afle dacă Charlie Chaplin a fost de fapt un spion comunist. Pe de altă parte, MI5 a analizat, cu foarte mare seriozitate, dacă acesta nu era de fapt un evreu francez numit Israel Thornstein.

Arhivele Naționale Britanice au publicat vineri câteva documente din anii 1950 care demonstrează o amplă operațiune de supraveghere a lui Charlie Chaplin de către MI5 care îl bănuia pe actor de legături cu comunismul, transmite ABC News.

Totuşi, documentele arată că MI5 nu a găsit dovezi privind apartenenţa la comunism a marelui regizor. În 1952, Charlie Chaplin a sosit în Marea Britanie pentru premiera unei pelicule, unde a aflat că nu va mai avea permisiunea să se întoarcă în America. Era perioada audierilor McCarthy, o vânătoare de comunişti, inclusiv la Hollywood.

Serviciul de informaţii nu a reușit să afle decât că Chaplin avea unele simpatii pentru aripa stânga, dar nu a reuşit să rezolve misterul privind locul naşterii lui Charlie Chaplin.

Nu a fost găsit niciun certificat de naştere al lui Chaplin şi cel mai vechi document oficial a fost un paşaport din 1920. Ei au investigat şi suspiciunile care spuneau că s-ar fi născut la Fontainbleau, lângă Paris, în timp ce americanii susţineau că numele său real ar fi Israel Thornstein şi puneau problema descendenţei sale, presupuse a fi cea a unui evreu rus.

În ciuda oricăror cercetări, nici până în ziua de azi nu a fost găsită o dovadă certă a originilor sale, MI5 concluzionând: "fie Chaplin nu s-a născut în această ţară, fie s-a născut sub un alt nume".

FBI credea că numele adevărat al artistului ar fi fost Israel Thornstein, dar verificările din Marea Britanie nu au putut stabili originile lui Charlie Chaplin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite