Alegeri în Thailanda. Opoziţia speră să disloce armata de la putere
0Thailandezii au început duminică să voteze în cadrul alegerilor generale, la care se anticipează o participare ridicată pe fondul respingerii guvernului conservator pro-armată, pe care sondajele îl dau perdant în faţa opoziţiei.
Principalul partid de opoziţie, Pheu Thai, condus de fiica fostului prim-ministru Thaksin Shinawatra, speră să întoarcă pagina unui deceniu de dominaţie de către armată şi aliaţii săi, în frunte cu prim-ministrul în funcţie, Prayut Chan-O-Cha, scrie Agerpres.
Sistemul electoral complex oferă însă candidatului apropiat de militari un avans confortabil, care ar putea atenua amploarea alternanţei aşteptate sau chiar deschide calea unei noi perioade de instabilitate.
Principalii candidaţi s-au deplasat la urne în capitala Bangkok în cursul dimineţii, după deschiderea secţiilor de vot la ora locală 08.00 (01.00 GMT).
Ajuns la putere în urma unui puci în 2014, apoi legitimat prin legislativele din 2019, Prayut se confruntă cu tabăra pro-democraţie condusă de Paetongtarn Shinawatra, 36 de ani, favorită sub stindardul roşu al Pheu Thai.
Mişcarea asociată extrem de bogatei sale familii are nevoie de 376 de mandate, din cele 500 ale Adunării Naţionale, pentru a contrabalansa influenţa celor 250 de senatori numiţi de armată.
În schimb, taberei pro-armată îi sunt suficienţi 126 de deputaţi pentru a-şi asigura o majoritate la votarea premierului, ce este ales de cele două camere parlamentare.
Paetongtarn Shinawatra, candidata vedetă, capitalizează pe seama popularităţii tatălui ei, miliardarul Thaksin Shinawatra, prim-ministru din 2001 până în 2006, aflat acum în exil pentru a scăpa unei condamnări pentru corupţie.
Scrutinul de duminică este primul la nivel naţional organizat după manifestaţiile masive pro-democraţie din 2020, care au cerut o reformare în profunzime a monarhiei, un subiect tabu în Thailanda, unde regele Maha Vajiralongkorn se bucură de un statut de cvasi-divinitate.
Aceste contestări au alimentat dinamismul celeilalte mari forţe a opoziţiei, Move Forward, partid autoproclamat portavocea noii generaţii, condus de Pita Limjaroenrat, cu studii la Harvard. ''Generaţiile cele mai tinere acordă acum importanţă drepturilor lor şi vor ieşi să voteze'', a spus liderul partidului în momentul votului, declarând că se aşteaptă la o participare ''istorică''.