Albii şi negrii, uniţi de „noii colonişti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din Zimbabwe sunt deranjaţi de stilul de viaţă al muncitorilor chinezi. Coteţele de pui în buricul capitalei şi abatorul de câini şi pitoni au provocat, pentru prima dată, coalizarea foştilor inamici.

Rezidenţii din capitala Harare s-au prezentat, luna trecută, cu tolba plină de plângeri la o întrunire organizată de Consiliul Municipal. Toate nemulţumirile aveau însă o cauză comună: „invazia" de muncitori chinezi şi obiceiurile lor supărătoare, scrie „The Times".

„Când soţia şi fetiţa se duc la piscină, zeci de chinezi se holbează la ele", a povestit un bărbat, indignat că alături de casa lui a fost ridicat un bloc de garsoniere mici şi ieftine pentru muncitorii chinezi, fără a exista o autorizaţie de construcţie din partea primăriei. Odată cu chinezii, capitala a fost „invadată" şi de găini.

Întrucât reprezintă o sursă de hrană ieftină, găinile se găsesc peste tot, creând o atmosferă mai degrabă rurală. În apropiere de aeroport, chinezii ar fi amenajat chiar un abator pentru câini şi pitoni, cel puţin aşa a susţinut una dintre femeile prezente la întâlnirea cu reprezentanţii primăriei. Care au cam ridicat neputincioşi din umeri, mărturisind că sunt la curent cu multe dintre aceste probleme, dar nu prea sunt bani.

Patrule chinezeşti

Investiţiile şi afacerile derulate de Beijing în Zimbabwe şi în întreaga Africă nu sunt de natură să-i încânte pe locuitori, care, indiferent de culoarea pielii, văd în aceste acţiuni „o nouă colonizare" a Continentului negru. În urmă cu doi ani, locuitorii din Mutare - al treilea oraş ca importanţă din Zimbabwe - s-au trezit nas în nas cu soldaţi chinezi, care patrulau pe străzi alături de forţele de ordine locale.

Explicaţia oficială a fost că era vorba de o delegaţie care a vizitat diferite obiective, într-un schimb de experienţă. Ce a dat de gândit a fost faptul că vizita lor a coincis cu o grevă generală de proporţii, susţinută puternic de opoziţie, nota „The Independent".

Atraşi de diamante şi platină

Părerea locuitorilor nu este împărtăşită şi de preşedintele Robert Mugabe, cel care i-a adus pe chinezi în Zimbabwe. Atraşi iniţial de minele de diamante şi platină, chinezii au pătruns încetul cu încetul în toată economia. Drept mulţumire, Mugabe a primit sprijinul lor - chiar şi militar, potrivit presei britanice - pentru a se menţine la putere.

Ultimul împrumut acordat de Beijing a avut loc anul trecut, valoarea lui fiind de 950 de milioane de dolari. Tot în 2009, Mugabe a concesionat Beijingului 1.000 de kilometri pătraţi de teren agricol, confiscat anterior de la fermierii albi.

Poarta spre Africa

Când Zimbabwe (Rhodesia) şi-a declarat independenţa, în urmă cu 30 de ani, Harare (pe atunci Salisbury) era locuită majoritar de albi. După sfârşitul colonizării britanice, numărul lor a scăzut rapid de la 112.000 la 12.000.

În acelaşi timp, numărul populaţiei de culoare „a explodat": de la 340.000 în 1980 la 1,6 milioane în prezent. În ultimii ani, Zimbabwe s-a transformat în poarta de acces a Chinei pe Continentul Negru.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite